Ázsia túra – összefoglaló

Home » Ázsia túra – összefoglaló

Loading

Utazás a fapados-luxusban, avagy ami az előző részekből kimaradt. Ázsia túra 10. rész

2018.12.18. -2019.01.08.

Ígértem még egy Ázsia utazási összefoglalót, sok olyan részletet, ami az eddigi leírásokból kimaradt, és ami inkább magát az utazást és méginkább ezt a fajta pihenési formát mutatja be, és nem az érintett állomásokat.

A meglátogatott, Ázsia délkeleti részén lévő országok érdekes és kellemes csalódást okoztak. Mindenhol barátságos és vendégszerető emberekkel találkoztunk, és mindenhol tisztaság volt, sehol egy eldobott szemét, vagy cigi-csikk.

Ázsiai túra állomásai

Beszéljünk pár szót az utazásról.

Az utazásunk Ázsia felé, 2018.december 18-án kezdődött, de már JANUÁRBAN le lett foglalva. Ha egy hosszú és átfogó utat szervezel célszerű időben elkezdeni a keresgélést, szervezést és a foglalásokat, hiszen nemcsak olcsóbb lesz, de lesz elegendő időd arra is hogy ami a háttérben megbúvó egyéb intézkedések az utazás napjára el készüljenek. De ezekről még később említést teszek.

De kezdjük is a legfontosabbal: SZÁMOK azaz az ÁR!!!  Mint minden utazásnál mikor Moncsi elkezd szerveszkedni megnézi, hogy nekünk kettőnknek milyen az ajánlat, majd a Kanadában élő vidám cimborákkal kalkulálva is lekér egy ajánlatot. Aki folyamatosan nyomon követi az írásaimat, már tudhatja hogy olykor-olykor a világ különböző területén össze-összefutunk egy nyaralás alkalmával. És itt jött a meglepetés számok formájában: ha három főre veszem a jegyet, akkor az olcsóbb volt, mint 2 főre. Nem is volt kérdéses összedobtuk a pénzt és bevállaltuk hogy a hajón meghúzzuk magunkat, és hárman foglalunk el egy belső kabint. Úgy gondoltuk ajándék lesz így az út hiszen fejenként 1003 euróba jött ki a 16 nap és éjszaka 9 kikötővel. 

Azonnal kiderül, hogy hol az átverés ☺.

Repülés

A repülőjegyeket szintén egész hamar megvettük, és ha már szervezés és hosszú útról van szó, Moncsi mindig igyekszik egy légitársasággal végig repülni (persze ha ez egyáltalán lehetséges) mert több bonyodalmaktól megkímélheted magad. Biztos bevárják egymást (jobbik esetben) a gépek, illetve a poggyászodat is könnyebben kezelheted, főleg ha sajnos valahol útközben elkallódna. Tehát a mi esetünkben a Lufthansa légitársaság nyert. Igaz odafelé velük és a Szingapúr légitársasággal utaztunk, de visszafelé már mindkét járat útját a Lufthansa társasággal tettük meg. Elsőnek Dublinból Frankfurtba repültünk, semmi extra nem volt. Majd jöhetett a 3 óra várakozás a repülőtéren. Ha valaki már járt ezen repülőtéren tudja hogy ez az idő gyorsan eltelik, mert nem kicsi a reptér és kell idő eljutni “A”-ból “B” kapuba. Jöhetett a hosszú út megtétele a Singapore-Airline-nal Singapore-ig. Laza 12 órás repülés. Kényelmes hokedlik, normális lábtér, finom kaja, barátságos légi-menyecskék ☺. Minden rendben volt, de itt jegyezném meg ha teheted csekkoljatok be hamar vagy válaszatok időben ülést (ha a légitársaság engedi), mert igaz mi egymás mellett ültünk, nem is volt kérdéses, hiszen ez nem egy fapados, pénzlehúzós társaság, de sajna a gép utolsó sorában kaptunk helyett ahol végig huzatban ültünk.  A légiutas kísérők mindent megtettek, igyekeztek a légkondit is úgy állítani, hogy nekünk jobb legyen, így a 3 sorral feljebb ülők szinte takaró nélkül aludtak, csak hogy mi ne fagyjunk meg. Ez senki hibája sem volt, csak érdekesség képpen írtam le, hogy ilyen is megtörténhet, de ettől függetlenül szuper a gép, és mindenkinek csak ajánlani tudom a társaságot.

20181219_072700
Szingapúr légitársaság menyecskéi

A reptéren találkoztunk Csabival, és kezdődhetett is a kaland. A három nap a városban hamar eltelt, amiről itt olvashatsz. Ezután szálltunk a hajóra.

A hajó

Ezek a hajók olyanok, mintha egy repülőtéri becsekkolás után lennél egy All Inclusive szállodában. Gyakorlatilag van minden, de előtte egy alapos ellenőrzés vár mindenkire. Célszerű az indulás előtt minimum 3 órával a kikötőben lenni. A mi hajónk csak este 8-kor indult, de választható volt, hogy mikor szeretnénk becsekkolni. Mi a legkorábbi időpontot választottuk, ami délután 1 óra volt. Kényelmesen kipihenve felkeltünk a szállodában, megreggeliztünk, majd a csomagokat összepakoltuk és hívtuk is a taxit ami a kikötőhöz vitt minket. 

20181221_121628
Szingapúri kikötő

De akkor álljunk is meg egy pillanatra, hiszen itt jön szóba a már említett szervezkedés, tervezgetés amire, (ha pénzt szeretnél megspórolni) időt kell szakítani, ahogy azt már említettem.

Ami szervezést igényel:

A hajó lefoglalása után, a gyorsabb ügyintézés érdekében a hajó honlapján kell úgymond becsekkolni ahol kérni fogják a személyes adatokat, bankkártya adatokat, értesítendő személy, orvosi adatok, stb. Érdemes nagyon körültekintően és figyelmesen kitölteni az összes adatot, hiszen a hajótársaság ennek alapján készíti el a személyes hajó kártyádat. Ez annyit tesz hogy mivel a hajón nincs készpénzes forgalom ez lesz a bankkártyád és a kabinkártyád is egyben. Érkezéskor készítenek rólad egy fényképet és a kilépés, valamint a belépés a hajóra csak a kártya és fénykép igazolásával együtt lehetséges. Ennek egyszerű oka van, hiszen gondoljunk csak bele, ha véletlenül elveszíted a kártyát és valaki megtalálja, ezen biztonsági intézkedések miatt sem tud a fedélzetre lépni a te nevedben. A társaságnak a több mint 2500 utas nyomon követése érdekében is hasznos ez a rendszer, hiszen pontosan tudják hogy ki tartózkodik a hajón és ki hiányzik. Ez persze nem azt jelenti, hogy meg is várják, de erről még később.

A szervezésnek még nincs vége, hiszen ott vannak még a vízumok. Ezeket Neked kell intézni, hiszen az útlevél kiállító ország függvényében kell a különböző országokhoz vízumot szerezni. Könnyen előfordulhat, hogy ugyanazon az országhoz/kikötőhöz érve egy amerikai útlevél felmutatásával simán kiszállhatsz, de például egy magyar útlevél mellé már kell a vízum. Ennek érdemes magadnak kell utána járni, de vigyázat, mert lehetnek trükkök is, például vietnám esetén, ahol tartományi vízumot kell igényelni, hiszen nagyon nem mindegy, hogy az ország melyik kikötőjébe fogsz érkezni. A vízumok változó árakban vannak, és jellemzően online meg lehet ezeket szerezni. Hozzávetőlegesen 10-15-20-30 euró körül mozog, természetesen országoktól függően. A hajón is lehet vízumot intézni, de ők csak akkor tudják elkezdeni a folyamatot ha már a hajón vagy, és átadod a szükséges dokumentumokat hozzá. Természetesen ez még nem garancia hogy el is készül addig míg a kikötőbe ér a hajó, tehát ha valakinek nem sikerült beszerezni a vízumot valamelyik országba, ahova szeretne kilépni, ajánlott az elsők között a hajón megigényelni. Értelemszerűen az árat rendesen megkérik. 🙁

Költségek, amivel érdemes számolni:

1. A hajós túra árában, amit befizettünk, természetesen CSAK a hajós dolgok egy része van benne. Konkrétan: az utazás Szingapúrtól Shanghai-ig, a kabin, az összes étel (reggeli, ebéd, vacsora, napközbeni nasi), és a hajón lévő szórakozási lehetőségek jelentős része.

IMG_7508
A szobánk…

2. Persze például a casino és az egyéb “puccosabb” dolgok, mint például a frissen facsart narancslé, vagy az espresso kávé, az saját zsebből megy.

IMG_7492
Csabi kedvenc helye

Princess társulat Sapphire nevű ladikja volt a miénk. Ebbe is sikerült beleválasztani. Miután kifizetted a hajóutat, itt még nincs vége a költekezésnek, mert van szállásod és van kajád, de azért lesznek még extra kiadások.

IMG_7277
A hajónk…

Az ételválaszték kiadós, a svédasztalos reggelitől az esti vacsoráig gyakorlatilag folyamatosan lehet enni az ízletes és bőséges választékból. Több stílusú étterem is van a hajón. Ha a legnagyobb választéka hajtasz, akkor semmi extrát nem kell csinálni, csak sodródsz a népek után az illat irányába. Én alsó hangon +10 kg-mal zártam a túrát. ☺. Aki itt nem talál magának való ízletes ételt, az meg is érdemli, hogy éhezzen. 

3. Ha kicsit nagyzolni akarsz, és frakkban, cilinderben, kisestélyiben akarsz flamózni, azt várva, hogy pincérek hada ugráljon körül, arra is van lehetőség, a külön foglalható éttermekben. A pucos éttermi kiszolgálás is benne van az árban, de a már említett online becsekkoláskor ezt előre jelezni kell, így minden nap ugyanaz a pincér társaság fog kiszolgálni, akik már az első este után listát készítenek, hogy mi a kedvenc italod, ki hogyan eszi xy kaját. Ergo egy naplót vezetnek rólad, hogy az út végén biztosak legyenek benne hogy a hála nem marad el. 🙂 Hátránya, hogy minden nap ugyanabban az időpontban kell megjeleni a hajó által megadott étterem egyikébe. Szerintem az már kiderült, hogy ez nem az én világom, nincs is cilinderem, meg öltönyöm, de ha lenne sem hurcibálnám magammal egy nyaralásra. 

4. Ellenben a piálás már zűrösebb story.  Vagy veszel a hajón pl. 6 dollárért egy kis dobozos sört, vagy nem sörözöl. A koktél 3 cent töménnyel 8-10 dollár. Ezen kívül van még egy lehetőség, mégpedig az, hogy előre választasz valamilyen ital-csomagot, amit csak a TELJES útra lehet lefoglalni és megrendelni, egy-egy napra nem lehet. Ha már egyből bevillant a felismerés hogy majd útközben egy-egy megálló közben beszerzed a szükséges alkoholokat, akkor rossz hírem van. A hajótársaság is gondolt erre. Minden megálló után átvilágítós kiskapun lehet visszamenni a hajóra, és a kikötések alatt vásárolt cigaretta, és alkohol elvételre kerül, amit az út végén mindenki visszakap. Persze ha okos vagy akkor megoldod máshogy, de erre nem térnék most ki, maximum csak annyit, hogy mi okosak voltunk. ☺

Az ital csomagokat az indulás előtt tudod lefoglalni és kifizetni. És a meglepetés: itt nem csak alkoholról beszélünk, hanem például szénsavas üdítőital csomagról, ásványvízről, alkoholmentes koktélokról, vagy akár a már említett kávé csomagokról. 

5. Ezen felül még lehet különböző szolgáltatásokat kérni, amiért szintén busásan megkérik az árát. Ilyen például az internet csomag. A hajóút alatt vannak olyan napok amikor csak a tengeren/óceánon utazol, és nem kött ki a hajó, tehát ergo nem fogsz tudni internethez jutni a helyi kocsmában. Ezen csomagokat is csak a TELJES útra tudod megvásárolni, nem lehet napi szintre lebontani.

6. A hajótársaság is mint minden más szolgáltató cég próbál mindenből pénzt csinálni, itt sem volt másképp. Például minden egyes kikötés alkalmával fényképet készítenek rólad (ha szeretnéd) a hajó leszállása után, igyekezve túlspirázni az aktuális helyszín diszletével, amit később elég borsos áron megvehetsz. De ez igaz az egész út alatt. Minden este különböző helyszíneken “profi fotós” standokat állítanak fel ahol szintén fényképeket készíthetnek rólad, csilli villi ruhákban. De ezek persze csak példák, hiszen az egész út alatt kattiktatnak erre-arra, hogy minél több képet el tudjanak adni. Ha valaki igényelni a szolgáltatást a hajón bármikor megveheti a képet/képeket a hajótársaság lógójával állátott fényképalbumokkal együtt, de akár csomagokat is rendelhetsz “kedvezményes áron” még az indulás előtt. 

A hajón természetesen még sokféle módon költheti a pénzét az ember. A fent említett casinóban, vagy akár a különböző ajándékboltokban, kisebb gyógyszertárban, sportfelszerelési üzletekben, drogériában, ruhaboltokban valamint minden este vacsoraidőben a fő helyiségekben felállított asztalokon értékesített ékszer, óra, és egyéb tárgyak vásárlásával.

7. Muszáj megemlíteni a kellemetlen részt is, ami egy hajóút során mindig felmerül, ami nem más mint a kötelező borravaló. Ezzel kalkulálni kell, sajna ez a szükséges rossz. Érdemes lecsapni az olyan akciókra, amikor is a hajótársaság árai már tartalmazzák. Ezzel sok kellemetlenséget elkerülhettünk, illetve nem utolsó sorban akár 10-20 dollár/fő/nap összeget is megspórolhatunk. Ezt az összeget egyébként minden esetben felszámolják az utasoknak az út során (amennyiben nincs benne a lefoglalt árban), amit “állítólag” a személyzet között osztanak szét az út végén. Sajnálatos módon én ezt nem így gondolom, de ez csak az én személyes véleményem, ismerősök elmondásai alapján, akik dolgoztam már ilyen hajón. Ami azért biztos, hogy ettől eltekintve az az alkalmazott, aki különösen rád figyelt, mint például a takarító, aki kifejezetten a te kabinod tisztaságáért felel, vagy például a pincérek aki napi szinten körbe ugráltak, vagy a medence környékén lévő báros kis menyecskék akik folyamatosan körül rajongtak elvárják, hogy személy szerint az erre a célra kérhető borítékban megháláld nekik a munkájukat. 

8. És akkor utoljára említeném meg a legnagyobb lehúzást: a fakultatív programokat. Hiszen ezen szolgáltatásokra lesz minden esetben a legnagyobb érdeklődés. A hajós cég szervezésében adott esetben 10-15 x annyi, mintha Te magad szervezed. Persze, ehhez előzetesen rengeteg időt és energiát kell kereséssel tölteni, de szerintem megtérülő időtöltés. Egy konkrét példa: A Thaiföldi Koh Samui szigetén egy, a hajós társaság által szervezett, szigetnézős túra: 95 dollár/ napszemüveg 4 óra hosszára. Moncsi ezt kihozta egy kis otthoni szervezéssel és utánajárással 80 dollár/3 fő, extra borravalóval 100 dollárból hármunknak, ami a hajós szervezésbe 285 dollár lett volna, szerintem nagyon nem mindegy. Főleg úgy hogy az általunk szervezett program egész napra szólt, kihasználva a maximális időt a szigeten. Azonban sajnos nálunk is volt egy állomás amit nem tudtunk megoldani saját szervezésben, mert a kikötő túl messze volt Bangkok városától, és aki idegenvezetőt találtunk, nem mert garanciát vállalni ránk, mert amit az ilyen programokról tudni kell: 

Első: a hajó által szervezett túrák résztvevőit mindig és minden esetben MEGVÁRJA a hajó, amíg az egyéni szervezésben a Te felelősséged, hogy időre visszaérjél, máskülönben ha lemaradsz, akkor annyit tehetsz, hogy a kikötőből integetsz a távolodó hajónak. Fentebb már említettem hogy még ha tudják is hogy valaki hiányzik a hajóról – a biztonsági rendszernek köszönhetően- a hajó nem vár rád. Legalábbis biztos nem fog késlekedve elindulni miattad. Persze ha nem szoros a menetrend és a hajó kapitánya zöld utat ad várhatnak egy órácskát.

Második: az IDŐ: amit tudni kell, hogy a hajón SAJÁT időzóna van. Ez azt jelenti, hogy teljesen mindegy, hogy mennyi az idő nálatok otthon, vagy a kiinduló országban, vagy azon a helyen ahol éppen kikötöttünk, MINDIG a hajó idő a mérvadó. Praktikus dolog még az első nap átállítani az egyik órádat a hajó időhöz, hiszen a túra alatt csakis az lesz a mérvadó.

És ennyi szervezés és pénz spórolás után végre el is jutottunk a hajón töltött idő összefoglalására. Ne feledjük hogy a mi kis utazásunkban benne volt a karácsony és a szilveszter is, valamint a nyárból a télbe utaztunk napról napra. Izgatottan vártuk hogy a hajó animátori csapata, mit fog kitalálni. Aki már volt olyan hotelben, ahol ilyen csapat szórakoztatta a vendégeket, tudja miről beszélek, hiszen egy átlagosnak mondható szálloda értékelése is sokkal jobb lehet, az ott eltöltött érdekes, vicces, élményekkel teli programoktól.

A Princess hajótársaság, Sapphire nevű hajóján lévő programokat könnyű összefoglalni, mert azok leginkább nem is voltak. Oké, esténként volt valami alsó-középkategóriás “show-műsor”- nak csúfolt valami, a helyi színházban, aminek a színvonalát tükrözi, hogy szerintem egy tehetségkutatón a selejtezőn estek ki az előadók.

20190104_213614
Az egyik legjobb színházi előadás

Vagy például a karácsony. Remek idő, napsütés a tengeren, a sok zseni meg betett délután 2 órakor egy karácsonyi filmet a fedélzeti moziba!!! Mondván a gyerekeknek is kell valami szórakozás… NOOORMÁLIS? Simán lehetett volna egy laza élő zenekaros, bulis, táncos, koktélra serkentő (ezzel is generálva a vásárlást) jó kis hangulat a fedélzeten helyette, míg a mozit pedig a színházban is levetítheték volna a gyerekeknek. Hiszen ha a gyerek lubickol, nem fog filmet nézni közben… és ehhez csak egy kis szervezés kellett volna.

IMG_7288
Nálunk a hangulat megvolt… 🙂

És ez nem csak az én (mi) véleményem, mert voltak gyakorlott hajós utazók, 8-10-20 úttal, és mindenki egyértelműen azt mondta, hogy ez a legunalmasabb hajó! Szintén személyes tapasztalat, hogy egy másik alkalommal egy másik hajón volt remek hangulatot csináló animátor-team, akik a reggelitől az esti show műsorig szórakoztatják a vendégeket, volt surf-medence, mászófal, érdekes vetélkedők a medence körül. Azonban ezen a hajón igazából semmi program nem volt, sem idősnek, sem gyereknek, se fiataloknak, se alkoholistáknak. Senkinek. Pedig egy normális animátor-team csodát tehetett volna, ahogy azt már több másik hasonló hajós turán is példa volt. 

Oké, szilveszterkor volt egy kis erőlködés, de inkább ne feszegessük. 

20190101_000328
Szilveszter

A tetőtéren volt egy éjszakai bár, egy méltán senki által nem ismert zene bohóccal, akinek az lehetett a szakmai filozófiája, hogy azonos stílusú, ritmusú, ütemű zene még véletlenül se kövesse egymást. Ő volt a hajó DJ.-je. Szerintem nagyon okos dolog tőle, hogy az óceán közepén játssza a tudományát, ahol nem sokan hallják a művészetét. Úgy jöttek sorba a zenék, és annyi zenei átmenettel, mint akármelyik kereskedelmi rádió délutáni kívánságműsorában.

Egyébként biztos felmerült benned a kérdés, hogy egy ekkora hajón, ha lenne is program hogy tudod meg? Ennek egyszerű magyarázata van, minden nap a te saját kis szobainasod, elkészíti neked a következő napi programfüzetet, ami tartalmazza a különböző szinteken ( a mi hajón esetén 14 szintről/deckről beszélhetünk) lévő programokat, műsorokat, az aktuális időjárását, a következő napi kikötő állomást, ajánlásokat, sok sok reklámot – értem itt azt, hogy mire költsd még el a kis pénzedet a hajón, és az aktuális dressz kódot a következő napi vacsorához. Igen jól  olvastad. A hajón vannak olyan esték ahol kötelező az alkalmi öltözék, ilyen például a kapitányi vacsora. Igazából ez a napi tájékoztató egy több oldalas A/4 nagyságú kis füzetecske, amibe még találhatsz kedvezményes kuponokat a hajótársasággal szerződött helyi kisvállalkozások, éttermek, boltok kínálatáról.

IMG_7505
Információs ládánk 🙂
20181222_194455
Egy fontos ember a hajón + a Kapitány 🙂

Na de ennyit a programokról, most jöjjön a szervezés, logisztika. A kikötésekkor rendezetlen összevisszaságban engedték ki a népeket. Például: kikötés 7-kor nekünk meg adtak egy papírt, hogy, 10.30-kor mehetünk ki. Nyilván mentem hisztizni, hogy nekünk programunk van, így mégiscsak 8.30kor mentünk ki. Hozzáteszem, hogy ha nem lett volna lefoglalva programunk akkor is hisztiztem volna, hiszen volt olyan helyszín ahol csak 8-9 óra áll rendelkezésre hogy körbenéz az országban. Ki akarna ebből 2-3 órát azzal tölteni, hogy a hajón vesztegel???

IMG_7284
Reklamációs pult

Folytonos szervezetlenség és hozzá nem értés mutatkozott meg mindenhol, és minden nap. Ez az út előtt már volt szerencsénk hajókázni, és bizton állítom, hogy ilyen fejetlenséggel még nem találkoztunk. Tudom, nem lehet egyszerű több ezer vendéget koordinálni, de kérdem én, ha másik hajótársaság képes rá, akkor ők miért nem???

A személyzet igazából barátságos és segítőkész volt, ha tudtak segítettek (pl. kiszállás időpont-átrakás). A konyhai dolgozóknak is jár a pacsi, a finom ételekért, a tiszta tányérokért. A takarító személyzet is tette, amit tudott ezen az öreg teknőn.

IMG_7488
Azért jó kis túra volt….

Na de a vezetőség, akiknek az egész koordinálása lenne a feladat, részemről megbukott. Nem szerveztek programot, nem szervezték meg rendesen a megállókat. Mondjuk úgy, hogy igazából nem sok olyat csináltak, amitől kiérdemelték a vezetői posztot. A teknő nem volt koszosnak mondható, de nem is volt a tisztaság mintaképe.

Illetve maga a cég! Hát hogy van az, hogy egy ekkora teknőt, közel 3000 utassal, a városi (és biztos drágább) kikötő helyett, valami kereskedelmi kikötőbe állítanak le, konténerek, meg daruk köze, a hülye utas meg oldja meg, hogy, hogy, jut be a 100 km-re levő városba. És igen, arról beszélek, ahol a városban IS lett volna lehetőség megállni, mert a többi nagy hajónak például sikerült.

De ahogy szoktam mondani a cseresznye a habostortán a megérkezésünk volt Shanghaiba. A hajónak menetrend szerint reggel 7-kor kellett volna megérkeznie a kikötőbe. Aki figyelemmel kísérte a körutazás az tudja hogy ez nem valósult meg. Ha valaki lemaradt volna az itt tudja elolvasni. 

Ezzel végképp elásta magát a társaság előttem, attól függetlenül, hogy ez a durva késés ránk nem vonatkozott. Gondolom nem az első útja volt ez a körutazás és bizonyára előfordult már csúszás, tehát ergo a kapitány tudatában lehetett, azzal hogy ez az időpont inkább tájékoztató jellegű mint, hogy pontos. Itt jegyezném meg hogy eddigi hajóutak által ilyet nem tapasztaltam. Inkább hamarabb, mint később kötött ki a hajó. Ennek függvényében kérdem én, miért nem lehetett a hajótársaság honlapján felhívni a figyelmet arra, hogy az utolsó állomás kikötési időpontja eltérhet a… bla-bla-bla. Így a leendő utas is ezzel kalkulál.

Így a hatalmas késésnek köszönhetően egy buktunk egy napot Shanghaiban, de ettől függetlenül jól éreztük magunkat, sok élménnyel gazdagodtunk és kimaxoltuk amit csak lehetett. Beszámolot itt tudod elolvasni. 

Na de jöjjön a következő feketeleves…

Shanghaiból az eddigi legputribb, legcsövesebb, legkényelmetlenebb 12 órás utazás volt a lufthansának (direkt kisbetűvel!) köszönhetően. Akármelyik fapados légitársasággal utazva kényelmesebb helyek, és lábterek vannak, mint ennek a társaságnak a 12 órás útján. Nyilván írtam is nekik, mert adtak egy kérdőívet, hogy ha kitöltöm, akkor nyerhetek 1000 eurót ☺ Hát megkapták! Azt kellene 12 órára beültetni azokra a zsámolyokra, aki kitalálta ezt a méretet. A kaja viszont legalább kevés volt, de íztelen.

A laza 12 óra után Münchenben öröm volt átülni a hagyományos fapados méretre, ahol nagyobb volt a lábtér ugyanazon légitársaság 2 órás útján, mint a 12 óráson. Na mindegy. Ennyit a Lufthansa társaságról.

Összegezve a majd 3 hetes körutazást ahol, 10 országban, 11 városában jártunk…

Az országok Ázsia területén izgalmasak, érdekesek, kalandokkal teli, élményekben gazdag volt. A Lufthansa elrúgta a pöttyöst. A Princess Sapphire teknő nem túl rossz. A személyzet remek arcok. Viszont az utasoknak jobb lenne, ha a vezetőség inkább például medence-takarítással, villanyszereléssel, vagy pizza kiszállítással keresnek a kenyerüket, hátha az jobban menne nekik.

Tanulság, hogy bármi közbejöhet, mindig legyen ‘B’ terved, vagy kellőképpen úgy szervezz hogy ne legyen belőle gond. Lásd késői hajókikötés Shanghaiban, vagy korai érkezés a Szingapúri szállásra. És egy jó tanács a végére mindig legyen utasbiztosításod, főleg ha egy ilyen körutazásra adod a fejed. Nálunk például a lekért 3 hetes Ázsia körútra drágább lett volna fejenként a biztosítás, mint egy teljes földkörüli éves biztosítás (beleértve az Amerikai Egyesült Államokat is – általában ezt valahogy mindig külön kezelik). Ergo ezzel is spórolni tudtunk, mert a következő utunk szervezésénel ezzel, már nem kellett foglalkozni.

De ha őszinte akarok lenni, az a rész viszont egy igazán nagyszerű dolog, hogy egy úszó szállodában utazva, minden nap egy új országban ébredsz fel, jelen esetben Ázsia különböző pontjain. Nagyon szívesen ajánlom ezt az utazási formát azoknak, akik gyűjtik az élményeket, és rövid idő alatt szeretnének sok kultúrába belekóstolni.

Sapphire-Princess
Sapphire Princess

Persze egy tízen – pár – órás városlátogatással nem ismered meg az adott országot, de egy ici-pici kóstolót kaphatsz ebből az Ázsia nevű jó nagy “sütiből”. 

Ha tetszett a beszámoló figyeld honlapunkat, mert hamarosan egy újabb körutazásra invitállak, ahol szintén az utunk során egy másik cég általi nagy “ladikon” is fogunk utazni.