Extrém helyek a Föld körül 2. rész

Home » Extrém helyek a Föld körül 2. rész

Loading

Extrém helyek a Föld körül, ami nem kezdő kalandoroknak való

Az elöző részben, amit itt tudsz elolvasni, ha esetleg lemaradtál volna róla, olyan extrém helyek voltak bemutatva, ahova a Természet (igen, nagy “T”) állított fel határokat és akadályokat. Legmagasabb, legmélyebb, leghidegebb…….stb. Ez a második rész, ami az első utáni, többségében olyan helyek, helyszínek következnek, ami a jó öreg emberiségnek köszönhetően nem éppen a legbarátságosabb nyaralási, pihenési cél-állomások. És nem….. Nem a Földön itt-ott jellemző fegyveres konfllikutusok miat…… vagyishát az is benne van, de NEM közvetlenül. Na mindegy… Lássuk a listát. Persze, ha előtte egy kis friss levegőt szippantanál, akkor semiképp nem kell menni olyan helyekre, ahol

a hétköznapok része a gázálarc

…. Mint egy random európai városban a mobiltelefon, vagy a kocsikulcs. Azért ez már ugye elég extrém? Tehát például a Miyake-jima szigetekhez, ami Tokióhoz tartozó, a Csendes-óceánon található szigetcsoport, semmiképp nem kell menni friss levegőt szippantani. A térséget fenyegető természeti katasztrófák különböző típusainak kezelésére, beleértve a szökőárakat, a viharokat, az árvizeket és a vulkanizmust, a Japán kormány megelőző és biztonsági intézkedéseket dolgozott ki, beleértve a veszélytérképeket és az evakuálási útmutatásokat, a rádiókat, a jelzéseket és a sürgősségi ellátási rendszereket. 1953 és 2005 között lakhatatlannak ítélt, és emiatt elnéptelenedett Izu szigete amely hat falunak, két városnak és működő és vulkánnak adott otthont. Ugyan a vulkán kitörésekre nem kell túl gyakran számítani, ez most mégis merőben más, mint a legtöbb vulkáni sziget, mivel itt folyamatosan érezni a vulkánból felszabaduló kén jellegzetes szagát. A sziget lakóinál a gázálarc ugyanolyan alapfelszerelés, mint nekünk a mobil telefon, vagy a zseblámpa. Nem ritkán látni olyan fotókat, ahol szinte mindenki ezt viseli. Ugyan fura lehet így élni, de akit ide kötnek a gyökerei, mégis elviseli ezt a kellemetlenséget, hogy ősei földjén hajthassa álomra a fejét, de turistáknak ezt mégsem ajánljuk – legalábbis csak saját felelősségre.

mikaye_island_gas_masks_2

Azért ez elég durva, hogy ennyire rideg és barátságtalan és extrém helyek is vannak ezen a szép bolygón. Így máris érthető, hogy miért is vágya mindenkinek egy gyönyörű igazi

sugárzó trópusi óceánparton

a pihengetés. Mondjuk a Bikini atoll azért már elég jól hangzik a Marshall szigeteknél? Ha megnézzük a képeket, akkor valóban gyönyörű. Sugárzó napsütés, jéghideg koktél, kristálytiszta azúrkék hűs óceán. Mi kell még? Mondjuk itt meg az a szívás, hogy szépség ide, trópusi paradicsom oda de a Bikini-atoll valójában számos nukleáris teszt program (értsd kísérleti atomrobbantás) helye volt, amely miatt a sziget egy radioaktív terület lett. USA 23 hidrogénbombát és atombombát robbantott itt fel 1946 és 1958 között. Tehát itt sem olyan jó ötlet hosszabb időt eltölteni (Köszi U.S. Army).

pacific_nuke

Azért a tudosoknak máshol is voltak okos húzásaik, például, amikor “kinyitották” a

Lángoló pokol kapuját

Egy Türkmenisztáni ásatáson geológusok egy olyan barlangot fedeztek fel, melynek ürege földgázzal telt. A felfedezés hatására, el is kezdték egy fúrótorony építését, ám az szerencsétlenségükre összeomlott, és így egy 100 méter átmérőjű lyuk keletkezett a helyén. De mivel  így nem maradhatott a barlang bejárata, hiszen a mérges gáz folyamatosan ömlött a lyukból, gondoltak egy okosat, és bízva abban, hogy ha begyújtják, akkor néhány nap alatt elfogy az utánpótlás – a tüzet hívták segítségül. Mondjuk valahol nem ment a matek, mert elszámolták magukat, és ennek köszönhetően már sok éve lángol a helyiek által, csak a „a pokolba vezető útnak” hívott barlangbejárat. Itt sem lehet hibázni, inkább kerülje el mindenki. Napnyugta után rendkívül látványos, de pont ennyire veszélyes és extrém ez a hely is.

large_1442233832_a-pokol-kapuja-nagykep-traveltime

Ilyen előzmények után már nem is annyira meglepő, hogy van egy törzs, aki köszöni szépen, de

nem kér a civilizáció vivmányaiból, és jó nekik az ősközösség a 21. században is

Az Északi-Sentinel sziget az Andamán- és Nikobár-szigetek délnyugati partvidékéhez közel fekvő, mindössze 72 négyzetkilométeres, szinte egészében erdővel borított, fehér homokos tengerparttal rendelkező, korallzátonyokkal körbevett, festői szépségű sziget, a szentinelézek otthona, valódi paradicsom. És nem fogadnak látogatókat. Egyes antropológusok véleménye szerint a Bengáli-öbölben élő, szokatlanul sötét bőrű nép tagjai közvetlen leszármazottai az Afrikából kirajzó első ember csoportoknak és akár már 60.000 éve lakják foggal körömmel védett szigetüket. Lándzsák, dárdák és kések mellett egy jókora vesszők kilövésére alkalmas lapos íjat is használnak. Hogy ki volt az első olyan aki összetalálkozott velük de szerencséjére élve menekült ki a karmaik közül, nos arról bizony eddig még nem tudni, az viszont eléggé beszédes hogy a tengerészek már az ókorban sem szívesen merészkedtek az Andamán- és Nikobár-szigetek közelébe. Az ismert geográfus és csillagász, Ptolemaiosz kannibál vademberekként hivatkozik az ott élőkre, akikről köztudomású, hogy megnyúznak és megesznek mindenkit, akit elfognak, egyes arab feljegyzések pedig borzongva adnak hírt egy olyan, fekete bőrű népről, ami gátlástalan könyörtelenséggel gyakorolja a kannibalizmus szokását. Maga a híres kalandor és világutazó, Marco Polo sem merte megkockáztatni, hogy a földjükre lépjen, csupán elhajózott mellette, de szükségét érezte lejegyezni az emberevőkről hallott és ezek szerint a hajósok körében közszájon forgó történeteket. Ezért aztán nem különösebben meglepő, hogy hosszú évszázadokig senki sem égett a vágytól, hogy megtudja, mi igaz a legendákból és mi az, ami csupán a rumot kortyoló, babonás matrózok élénk fantáziájának terméke. A szentinelézek kultúrája és nyelve a mai napig teljesen ismeretlen a tudomány és az emberiség számára. A nép tagjai ezen nem is akarnak változtatni, kifejezetten ellenségesek azokkal, akik hozzájuk merészkednek, egyszerűen megölik a betolakodókat. Valószínűleg nincs még egy olyan elzárt törzs, mint a szentinelézek. Nyelvük annyira különbözik a többi Andamán-szigetekitől, hogy úgy vélik, az utóbbi néhány ezer évben csak minimális kapcsolatuk volt a külvilággal. A csoport becslések szerint 50-200 főből állhat, és védelmük érdekében tilos 5 kilométernél közelebb hajózni a szigethez. Az indiai hatóságok azért is óvják őket a külső látogatóktól, mert egy behurcolt betegség könnyen elpusztíthatja őket. 2018-ban volt egy arc csak addig okoskodott, hogy majd megy a szigetre hit-téríteni, hogy minden tiltás ellenére elindult. Többen mondták neki, hogy nem a legjobb ötlet, de Ő erősködött és ment. Aztán a bennszülöttek pedig jól lenyilazták hagyományőrzés képpen, és tele volt a világsajtó a történettel. Azért ez is vad és extrém kaland ám.

sentineles north

Mint azt látjuk Föld Anya valóban valóban mindenféle területet létrehoz, gondolva a kényelmet kereső turistákra, és a kalandokat kereső felfedezőkre is. Tiszteljük meg Őt azzal, hogy nem tesszük tönkre az általa létrehozott környezetet, és például tőlünk telhetően megpróbáljuk megóvni, például. Hogy a szemetet a kukába dobjuk, vagy haladó szinten szelektálva gyűjtjük a hulladékot.

És ezek után azért jól esik egy kis szivárvány, például amikor a tajvani diákok aggódva figyelték óráikat, és az eget nézték, miközben dokumentálták az emberiség által ismert

leghosszabb ideig tartó szivárványt.

A extrém hosszan látható szivárvány közel kilenc órán át ívelt Tajvan északi részén – egészen pontosan nyolc órán és 58 percen keresztül -, ami a rekordok leghosszabb ideig tartó szivárványát jelentette a Taipei hegységben található Kínai Kulturális Egyetem hallgatói és munkatársai. A színes látvány 6: 57-től 15: 55-ig terjedt az égen. 2017. november 30-án, csütörtökön.

Longest-lasting-rainbow-observation-double-rainbow

Ha Te is szeretnéd az utazásod, nyaralásod, pihenésed történetét és kalandjait megosztani másokkal, ezáltal a Te élményeiddel is színesebben és részletesebben bemutatni az adott várost csak küldd el nekünk és a Te élményed is felkerülhet a térképre.

Ha tetszik az oldal, és szeretnéd a Facebookon is követni a történeteket, akkor kövesd az oldalunkat. Ha a Világcsavargók Facebook csoportothoz csatlakozol, akkor a tervek szerint bármilyen utazással és célállomással kapcsolatos kérdésedre megpróbálunk a csoporttagok segítségével, a lehető legpontosabban válaszolni.

Ez a Facebook oldalunk, ahol követheted a weboldalt

Ez a Facebook csoportunk, ahol a lehetőségek szerint a csoporttagok segítségével megpróbálunk a különböző helyekhez tanácsokat, ötleteket adni. Itt pedig a mindenki által jól ismert képeslapok mintájára készitett hallgatható képeslapok, VilágCsavargó HANGOS-LAP-okat hallgathatsz,

Iratkozz fel hírlevelünkre, ahol CSAK az oldalon megjelenő írásokról fogsz értesítést kapni, így elsőként olvashatod a legfrissebb élményeket.

Jó utat mindenkinek 😀