Extrém helyek a Föld körül 1. rész

Home » Extrém helyek a Föld körül 1. rész

Loading

Extrém helyek a Föld körül, ami nem kezdő kalandoroknak való

Amikor az utazások, nyaralások, pihenések, városlátogatások szervezése történik, jellemzően a következő sarokpontok mentén szokott menni a szervezés.

-egy kellemes klímával rendelkező helyszín, ami nem túl meleg, nem túl hideg.

-lehetőség szerint azért legyen kiépített infrastruktúra, például boltok, étterem, szállás.

-az sem olyan nagy baj, ha az adott helyre történő utazásra nem megy el a pihenésre szánt idő jelentős része, tehát nincs túl messze.

-a pihenés legyen pihentető és nyugis, esetleg egy-két kisebb fizetett kaland mellett, például egy jeep túra a közeli dombok közt.

-olyan hely legyen, ahol azért mások is vannak, és nem egyedül kell lenni egy elhagyott faluban

-az sem baj, ha jól mutat a Facebookon, amikor a szomszéd előtt “villoghatunk” az utunkkal

-Ha mindez megfizethető árban mozog, és nem kell hozzá az ország aranytartalékát eladni, az külön jó.

Ez eddig rendben is van, de mi van azokkal, akiknek ez nem elég?

Valami extrát akarnak? Valami szokatlant? Valami vadat? Valami extrém izgalmat Valami igazi kalandot? Valami igazán szélsőséges “nagy dobást”, ami valóban próbára teszi és a határokat feszegeti?

Nos…. Szerencsére a jóságos Föld Anya rájuk is gondolt, és bőven vannak a Földön olyan helyek, ahol próbára teheted kitartásodat, tűrőképességedet, és a bátorságodat.

Lássunk most néhány igen vad helyszínt, ami valóban csak a legbevállalósabbaknak és a legvadabb extrém arcoknak való:

Kezdjük a legszokásosabbakkal:

A Föld legmagasabb pontja.

Ilyenkor mindenki rávágja az általános iskolai tanulmányokból megmaradt választ:  Ez a Himalája, Csomolungma 8848 méter, ami Nepálban van. Vannak, akik még azt is tudják, hogy a hegy nevének jelentése: a Világ Anyja. Ezen a helyen aránylag elég nagy a jövés-menés, mert sok elszánt hegymászó akarja meghódítani a hegyet, és ezzel beírni a nevüket a “Nagy Hegymászó” könyvbe. Ez olykor sikerül, de leginkább nem, mert a hegy magas, hideg, szeles és veszélyes.

0004K9BJ7EDQMXT9-C125-F4
extrém magas

Ám ez a megoldás igazából csak részben igaz, mert a tengerszint feletti magassága valóban a Csomolungma csúcsnak a legnagyobb, de a Föld középpontjától mért legtávolabbi pont, ergo a legmagasabb pont a Dél Amerikai Chimborazo ami 6267m. De Föld középpontjától 6384,4 km, míg a Csomolungma “csak” 6382,3km.

chimborazo-volcano-sunset-in-ecuador

Na jó, de inkább lássuk, melyik a

Föld legmélyebb pontja?

Erre is megvan a szokásos válasz: ez a Csendes óceáni Marianna-árok, 11.034 méter mélyen a tengerszint alatt. Itt azért már nincs az a kimondottan nagy császkálás, mert eddig csak 1960. január 23-án Jacques Piccard és Don Walsh a Trieste fedélzetén érték el először a 11.034 méteres rekord mélységet. Ezután kissé unalmas és csendes volt a hely, egészen addig, amíg 2012. március 26-án a Deepsea Challenger nevű, 7 méteres kapszulában James Cameron kutató-filmrendező ereszkedett a Mariana-árok mélyére, így több mint fél évszázad után ő az első ember, aki járt ott.

NGS Picture ID:1489518
extrém mély

De ha nem akarunk csúcsra törni, és alámerülni sem csak messze akarunk lenni másoktól, akkor tökéletes hely

a minden szárazföldtől legmesszebb lévő hely.

A Nemo-pont (angolul: Point Nemo) ami arról nevezetes, hogy ez a földrajzi pont van a legtávolabb bármelyik szárazföldtől. Ez a déli Csendes-óceánon található, 2688 km-re a legközelebbi szárazföldtől. Földrajzi koordinátái: d. sz. 48° 52′ 36″, ny. h. 123° 23′ 36″. A legközelebbi szárazföld tőle északra a Ducie-szigetek, amely a Pitcairn-szigetek egyike, délre az antarktiszi Maher-sziget van legközelebb (Marie Byrd-föld), míg északkeletre a Húsvét-szigethez tartozó Motu Nui található. A pont körül csak víz található 22 405 411 km²-en, amely nagyobb kiterjedésű, mint az egész volt Szovjetunió. Az óceán itt átlagosan 4000 méter mély, az egyenlítőtől 5420 kilométerre található. És, ha már ilyen kis csendes hely, akkor szinte “tökéletes” Űreszköz temető, mert a feleslegessé vagy veszélyessé vált eszközöket az óceán eme részébe irányítják, ahol a lehető legkisebb esélye van az ütközéses károkozásnak. 1971-től 2016-ig 263 kisebb-nagyobb űreszköz csapódott be ezen a területen. 190 orosz, 52 USA, 8 európai, 6 japán, és egy magáncég, a SpaceX űreszköze landolt a területen. Eddigi legnagyobb a 142 tonnás MIR űrállomás 2001-ben, de a többségük szeméttel töltött Progressz teherűrhajó, rakétafokozatok és elhasználódott műholdak.

Point-Nemo-The-most-remote-location-on-Earth-1
extrém vizes

De ha a lehető

legtávolabb akarunk lenni az óceánoktól,

akkor a 320 km-re nyugatra Ürümcsi városától, Hszincsiang Autonóm Körzetbe, Kínába kell menni a Dzoosotoyn Elisen-sivatag. Ez a pont körülbelül 2648 km-re van a legközelebbi parttól. Komoly séta lesz…. Hogy van a viccben? Szép ez a strand, de jó messze van a víz 🙂

7586166-0-image-a-6_1545165148480
extrém messze

Lehet, hogy jól kimelegszünk, mire lesétáljuk ezt a távot, de közel nem annyira lesz melegünk, mint

a Föld legmelegebb pontján,

aminek hagyományosan az Amerikai Death Valley-t tartják, ahol 1913. július 10-én mértek +56,7 °C-ot, de azt a “hagyományos” mérésekkel, amikor a hőmérő egy árnyékos dobozban van 2 méterrel a felszín fölött. Viszont az Aqua műhold mérése szerint 2004-ben és 2005-ben a legmagasabb extrém felszíni hőmérsékletet, 70.7 Celsius fokot az iráni Lut sivatagban mérték, amin már azért szedni kell a lábad, ha nem akarod hogy megsüssön, nagyjából úgy, mint a sokak által kedvelt Hóbortos hétvége című film elején a “strand” résznél:

Viszont az arizonai Yumában a lehetséges 4456 napos órából 4055 valósult meg, és ezzel az éves átlagos legtöbb napos óra rekordját a mai napig ez a város tartja. Ezek után viszont pompásan le tudsz hűlni a

Föld leghidegebb pontján,

ami, hogy-hogynem az Antarktiszon mértek, Vosztok bázison, 1983. július 21-én, amikor ‒89,2 °C volt. Persze az a hagyományos méréssel volt, de a felszini hőmérsékletnek -93,2 Celsius-fok hőmérsékletét az Antarktisz keleti fennsíkjának egy hegyvonulatán, 3900 méter magasan mérték. … ott már nem nagyon kell jégkocka a whiskeybe.

15957285_875839_f97334f6ed74a59d877cff4aaaadafd8_wm
extrém hideg

Viszont tudjuk, hogy az mégcsak nem is olyan nagy baj, ha hideg van, a baj akkor kezdődik, ha a szél is fúj.  Márpedig a

legnagyobb szélsebességet,

ami 351 km/h volt, szintén az Antarktiszon, Belgrano bázison mérték. Persze ez “csak egy “sima” szél volt. Ha a széllökés is “játszik, akkor abból az Egyesült Államokban, a New Hapshire állambeli Mount Washington hegyvidéken mérték, 1934. április 12-én. Az anemométerrel elvégzett mérés alapján a leghevesebb széllökés elérte a 372 km/h sebességet. És ez még mindig nem a tornádó, amiben mértek már DOW-technikával, azaz doppler-radarral készített mérés szerint a tornádóban 484 km/órás sebességet is. Ilyenkor már nem mókás a sárkány-eregetés.

A legcsapadékosabb vidéket

Indiában találhatjuk, ahol egy évben 11 873 mm eső esik átlagosan. De a legesősebb év szintén ezen a környéken volt. 1860. augusztus 1. és 1861. július 31. között nem kevesebb, mint 26461 mm eső esett! Csak a viszonyitás miatt: Magyarországon  átlagosan 500-600 mm eső esik egy év alatt. Viszont a Földön a

photo
extrém csapadékos

legkevesebb csapadék

hogy-hogynem a legszárazabb vidékeken esik. Ilyenek a sivatagok, például a Dél-Amerikában lévő Chile óceánparti vidéke, ahol az átlagos évi csapadékmennyiség 0,1 mm! Ez nem azt jelenti, hogy minden évben ennyi eső esik, hanem azt, hogy egy évszázad alatt van néhány olyan év, amikor egy-egy kisebb területen leesik valamennyi eső. De a legtöbb év teljesen száraz! Érdekes, hogy épp az óceán partján találjuk a Föld legszárazabb vidékét.

turquoise-water-in-Chile
extrém száraz

Eddig az első rész, ami, azokat a helyekre vitt el, ahol a Természet (igen, nagy T) állított fel határokat. A következő rész egy picit másmilyen lesz, de ígérem, hogy ugyanilyen izgalmas helyek és helyszínek lesznek.Ha Te is szeretnéd az utazásod, nyaralásod, pihenésed történetét és kalandjait megosztani másokkal, ezáltal a Te élményeiddel is színesebben és részletesebben bemutatni az adott várost csak küldd el nekünk és a Te élményed is felkerülhet a térképre.

Ha tetszik az oldal, és szeretnéd a Facebookon is követni a történeteket, akkor kövesd az oldalunkat. Ha a Világcsavargók Facebook csoportothoz csatlakozol, akkor a tervek szerint bármilyen utazással és célállomással kapcsolatos kérdésedre megpróbálunk a csoporttagok segítségével, a lehető legpontosabban válaszolni.

Ez a Facebook oldalunk, ahol követheted a weboldalt

Ez a Facebook csoportunk, ahol a lehetőségek szerint a csoporttagok segítségével megpróbálunk a különböző helyekhez tanácsokat, ötleteket adni. Itt pedig a mindenki által jól ismert képeslapok mintájára készitett hallgatható képeslapok, VilágCsavargó HANGOS-LAP-okat hallgathatsz,

Iratkozz fel hírlevelünkre, ahol CSAK az oldalon megjelenő írásokról fogsz értesítést kapni, így elsőként olvashatod a legfrissebb élményeket.