Wat Ratchanatdaram Worawihan Bangkok, Thaiföld.

Home » Wat Ratchanatdaram Worawihan Bangkok, Thaiföld.

Loading

Wat Ratchanatdaram Worawihan egy különleges, négyzet alakú templom, amelyből a világon összesen három épült. Ebből egy Indiában, Savatthi városában, amelynek már nem fellelhetőek a nyomai, egy Srí Lankában volt található, melyet i.e. 382 körül építettek, ez kilenc szintes volt, de ebből is már csak néhány tégladarab maradt, egy pedig még mindig megvan Bangkokban. A legenda szerint az Indiában épült templom Buddha idejében készült, 1000 szoba volt benne és arany csúcsokkal rendelkezett. Egy gazdag ember építette hálája jeléül, amiért az egyik barátjának az apósa a buddhizmus hitére téritette.

A bangkoki, a Phra Chedi Loha Prasat, amit inkább tekintenek pagodának és amelyet fém várnak” vagy „vas kastélynak” is neveznek az öntöttvasból készült tornyai után, melyekre 2016-ban csillogó arany színű burkolatot adtak.

A Prasat ugyan burmai stílusúnak tűnik, de valójában egy régi buddhista struktúra másolata. 

A Prasat khmer és thai kifejezés, amely jelentése “kastély”, “palota” vagy “templom”, esetleg “vár”.

Az 1840-es években a sziámi kézművesek Srí Lankába utaztak, hogy tanulmányozzák, hogyan építették az ottani Loha Prasat-ot.

III. Rama ( Nangklao ) király kezdte el építtetni a templomot 1846-ban legkedvesebb unokája, Somanat Watthanawadi hercegnő tiszteletére, de, a király 1851-ben bekövetkezett halála miatt az építkezést nem tudták befejezni. 

A későbbi uralkodók a következő évtizedekben kezdték el befejezni az építését. 1988-1989-ben teljesen felújították, új tetőcseréppel látták el.


Az épület 36 méter magas, 7 szintes, a 37 fém tornya az ég felé magasodik. 24 torony az egyik szinten, 12 a másikon, míg a legfelső szinten egy torony található, ahol Buddha ereklyéket őriznek Ezt 1995-ben Bhumibol Adulyadej, IX. Rama király elnökletével tartott ünnepségen avatták fel. A tornyok a megvilágosodás felé mutató 37 erényt képviselik. A látogatók fel tudnak mászni a csúcsra vezető spirális fa lépcsőn, amely 67 lépcsőfokból áll. 


Mindegyik szinten vannak olyan termek, amelyekben a szerzetesek szoktak meditálni. Minél magasabb a szint, annál jobb az itt meditált szerzetesek státusza. A nyitott oldalsó, felső szinten a látogatók körüljárhatnak és megcsodálhatják Bangkok 360 fokos látképét. Az épület falain belül buddhista idézetek vannak.

2005-ben kérték az UNESCO-t, hogy tegye a világörökség részévé. 

A templom területén lévő Ubosotban található Buddha-képet Mara-stílusban ábrázolják. A mögötte lévő falon Buddha életútjáról ábrázolt festmény azt az eseményt ábrázolja, amikor Buddha prédikációt hirdet az anyjának.

A Wat Ratchanatdaram Worawihan templom mögött lévő piac Bangkok egyik legjobb helye az amulettek keresőinek. Sok thai ember meggyőződése, hogy az amulettek viselői, tulajdonosai védelmet kapnak, valamint gazdagságot, vagyont, sikert érnek el az üzleti életben. Minél régebbi az amulett, annál drágább.  

A templom bejárata előtt Nangklao, azaz III, Rama király szobra látható.

  Leslie Grand, valamint a Bussadee Thai szorgos kis csapata mind programok szervezésében, mind ingyenes tanácsadásban áll az érdeklődők rendelkezésére. Bővebb információ a Thaiföldi programok szervezése nevű Facebook csoportban.

Email: bussadeethai@gmail.com

Utazás 7 személyes SUV-val.

Kedvcsinálónak ajánljuk az Evisa L. Dosa YouTube csatornát.