Bangkok. Thaiföld fővárosa.

Home » Bangkok. Thaiföld fővárosa.

 322 ember olvasta mar el ezt az írást

Bangkok. Thaiföld fővárosa. Teljes neve: Krung Thep Mahanakhon Amorn Rattanakosin Mahindarayuthaya Mahadilokphop Nop Ratana Ratchathani Burirom Udom Ratchaniwet Mahasathan Amonpiman Avatar Sathit Sakkatattiya Visnu Prasit.

Lefordítva: Az Angyalok Városa, a Nagyszerű Város, az Örök Ékszer Városa, Indra Isten Legyőzhetetlen Városa, a Világ Kilenc Fenséges Ékkővel Megajándékozott Nagyvárosa, a Boldog Város, amely a Nagy Király Palotájában bővelkedik, ami a Mennyei Lakóhelyhez hasonlatos, ahol az Újjászületett Isten Uralkodik, az Indrától kapott és Vishnukam által építtetett város.

Ugye, nem is hosszú!?

A thaiföldi emberek Krung Thep-nek nevezik

Bangkok 1782-ben lett az akkori Sziám fővárosa, a Chakri-dinasztia első uralkodója, Buddha Yodfa Chulalok, azaz I. Rama király uralkodása idején. Kezdetben Rattanakosin In Ayothaya volt a neve, később többször is változtatták, egészen Mongkut, azaz IV. Rama király uralkodásának idejéig.


Királyi Palota

A település már a XV. században is létezett kereskedelmi állomásként és az Ayutthaya-birodalom fennhatósága alatt állt. 

Miután egyre jelentősebbé vált az áruforgalom, ezért itt kellett a szállító hajóknak nyilatkozni az áruról és itt volt a vámkötelezettség is. A thaiföldi öböl torkolatának területe “Új Amszterdam” néven volt ismert. 

Többféle feltételezés is kering nevének végleges kialakulása terén. Egyes hírek a Chao Phraya folyó kanyargásához kötik, mint Bang Ko, vagy Bang Khok, más hírek a környéken lévő olajfákhoz, azaz a Bang Makok-hoz kapcsolják nevének kialakulását. 

Bangkok két nagy részre osztható, Thonburi, és Phra Nakhon, melyeket a Chao Phraya folyó választ el egymástól. A két tartományt 1972. december 14-én egyesítették, Bangkok néven. 

Chao Phraya folyó

 I. Rama, uralkodásának kezdetén azzal a céllal választotta a folyó keleti partját országa fővárosának, mert ez a szakasz jobban védhető egy esetleges katonai támadás esetén. 

 Az évszázadok során Sziám, a későbbi Thaiföld kereskedelmi kapcsolatokat ápolt számos európai és ázsiai országgal, különösen Kínával

 A II. Világháborút követően az Egyesült Államokkal állt katonai és kereskedelmi kapcsolatban, majd 1973-tól Japán térhódítása vált jelentőssé. 

Az 1980-as, 1990-es években jelentős gazdasági fellendülés jellemezte a várost, amelynek az 1997-es pénzügyi válság vetett véget.

Polgári nyilvántartás szerint a város becsült lélekszáma 2019-es adat szerint 10 millió 820 ezer fő. Népsűrűsége 5300 fő/km2, területe 1569 km2, (háromszor nagyobb, mint Budapest). Összehasonlításképpen; London alapterülete 1572 km2, Párizs 105 km2, míg Berlin 892 km2.  2011-ben Bangkok a 13. legsűrűbben lakott város volt a világon.

Bangkok látképe 

A város mindössze 2 méterrel van a tengerszint felett és mivel évente 2-3 centimétert süllyed, a szakértők nem túl biztató jövőt jósolnak neki.

Bangkok az ország legnagyobb és legnépesebb városa, kormányzati és pézügyi központja, egy jellegzetesen ázsiai metropolisz, mely lenyűgöző méreteivel, vallási látnivalóival, éjszakai életével, sokszínűségével kápráztatja el látogatóit. 

A virágzó ázsiai beruházások ideje alatt számos multinacionális vállalat regionális központot hozott itt létre, amely a várost a régió egyik fő üzleti és pénzügyi erejévé tette. 

Bangkoknak 50 kerülete és 2 repülőtere van.

A főváros az ország oktatási központja, a legtöbb állami és magánegyetem itt található

A bangkoki közúti közlekedés meglehetősen kaotikus. Mivel a várost behálózzák a csatornák, (klongok), így vízi úton is lehet közlekedni, ugyanakkor van földalatti és földfelszíni, (BTS) zárt sínpályás közlekedése is. 

A taxi tömegközlekedési eszköznek számít, hiszen európai viszonyokhoz képest olcsó. A város lakóinak egy része előszeretettel állítja, hogy Bangkokban több a taxi, mint New Yorkban.

Sokan veszik igénybe a tuk-tuk nevű háromkerekű járművek szolgáltatásait is, melyek személy és/vagy teherszállításra is alkalmasak. Rövidebb útra történő és gyorsabb személyszállításra a motoros taxi ajánlott. Természetesen van városi buszjárat is, de a nagy forgalomra és a forgalmi dugókra tekintettel nem igazán ajánlott. Ami mellette szól az az olcsósága.

Bangkok és környéke látnivalóit, nevezetességeit felsorolni szinte lehetetlen.

A teljesség legkisebb igénye nélkül a leglátogatottabbak felsorolása a történelmi nevezetességekre tekintettel: Királyi Palota, amely talán a világ egyetlen olyan építménye, amelyet időnként még használ az uralkodó család; Wat Pho, amely a város egyik legrégebbi temploma; a Wat Traimit, ahol a világ legnagyobb tömör arany Buddha ábrázolása látható; Wat Arun, avagy Hajnal Temploma, ami egy régi történelmi templom, a fotósok egyik kedvenc éjszakai kivilágított célpontja; Wat Saket, amely pár évtizeddel ezelőtt a város legmagasabb pontja volt; a Márvány Templom, a Wat Paknam Phasi Charoen, Erawan Museum, Teknősbéka Templom,  stb. A városnak több parkja is van, legismertebb a Lumpini park, melynek neve Buddha születési helyéhez köthető, mind kikapcsolódásra, mind sportolásra alkalmas. 

A várost át-és kettészelő Chao Phraya folyón, vagy a csatornákon megtehető hajó és csónak túrák is igen népszerűek. 

Esti programokra is számos alkalom és lehetőség kínálkozik. Pl. a város megtekintése több száz méter magasból valamelyik híres toronyépület tetejéről, vagy zenés, műsoros, vacsorával egybekötött sétahajózás a Chao Phraya folyón. 

Bangkok éjszakai élete legendásan híres. Talán nincs is olyan látogatója a városnak, aki nem találná meg a számára  megfelelőt. Legyen az disco, élőzenés szórakozóhely, go-go bár, színvonalas, romantikus étterem.

Étkezés. A várost úgy kell elképzelni, ahol a nap 24 órájában valakik, valahol mindig esznek. Ha valakit késő éjszaka a korgó gyomra ébreszt, szinte bizonyos, hogy talál ízlésének megfelelő éttermet, kifőzdét vagy egy éjjel-nappal nyitva tartó, franchise rendszerben árusító üzletet. 

A Kínai negyed kihagyhatatlan késő esti gasztronómiai élményt nyújt. 

A Khaosan road leginkább a fiatalok és az un. hátizsákos turisták kedvenc környéke. Aki a közelében bérel hotelt, vagy hostelt, készüljön az éjszakai nem alvásra

Bangkok híres a piacairól is, ahol étkezni, szórakozni és természetesen vásárolni is lehet. Legismertebbek a Train Night Market, a Chatuchak market, illetve a Sampeng, azaz a Kínai negyed.

Bevásárló központokból a Terminal 21, Siam Paragon, Central Word talán a legismertebbek.

Bangkoki látogatás ideje alatt sokan tartanak igényt a történelmi Ayutthaya városában fellelhető több évszázados templomok romok és más nevezetességek felkeresésére. Bangkok és Ayutthaya, az új és régi főváros közti távolság alig 80 kilométer

Igen népszerű a fővárostól 90 km-re lévő Damnoen Saduak úszópiac és a Vasúti piac is.

Távolabbi helyek is meglátogathatók a fővárosból, pl. a 130 km.-re lévő Kanchanaburi városa, ahol a méltán híres Kwai folyón lévő hidat keresik fel, majd onnan utaznak tovább a 70 km.-re található Erawan vízeséshez, de az már két napos program.

Sokan választják Bangkokot thaiföldi látogatásuk alkalmával első állomásként 2-3-4 napra is, majd ezt követően indulnak az ország más tájainak felfedezésére. Sokan vannak, akik az északi régiók ismertebb városait kersesik fel, mint Chiang mai, Chiang rai, amely a híres Lanna-korszak látnivalóival nyűgözi le a látogatót. Ebből a régióból közel van Laosz és Mianmar is. 

Többen vannak, akik a télből a nyárba céllal érkeznek az országba és Bangkok után a népszerűbb tengerparti városokat részesítik előnyben. Phuket, Krabi, Koh Samui, Koh Phangan stb., azok a helyek, ahová közúton is el lehet jutni, de a célszerű utazási mód a repülőgép. Bangkokhoz a legközelebbi és egyik legismertebb tengerparti üdülő, pihenő és szórakozóhely Pattaya, ahova közúton másfél-két óra alatt el lehet jutni. Sokan választják e várost Bangkok közelsége miatt, hisz a főváros látnivalói közel vannak, az üdülés ideje alatt bármikor dönthet úgy a látogató, hogy egy adott közlekedési eszközzel átutazik. 

Ázsiai nyaralásuk idején sokan szeretnék felkeresni Kambodzsát, különösen Siem Reap-ot, Angkor-t, amely Pattaya városától közúton elérhető. 

  Leslie Grand, valamint a Bussadee Thai szorgos kis csapata mind programok szervezésében, – melyhez nem kérünk előleget, – mind ingyenes tanácsadásban áll az érdeklődők rendelkezésére. Bővebb információ a Thaiföldi programok szervezése nevű Facebook csoportban.

Email: bussadeethai@gmail.com

Utazás 7 személyes SUV-val.

Kedvcsinálónak ajánljuk az Evisa L. Dosa YouTube csatornát.