Bang Pa-In, azaz Nyári Palota. Ayutthaya, Thaiföld.

Home » Bang Pa-In, azaz Nyári Palota. Ayutthaya, Thaiföld.

Loading

Bang Pa-In, azaz a Nyári Királyi Palota Ayutthaya városában található. Ekathotsarot király (ur.1605-1620) egyik útja alkalmával, mint még alkirály, a Bang Lane sziget mellett a nagy szélben hajótörést szenvedett, ahol is úszva ért partot. 

Itt tartózkodása alatt magához fogadott egy Inn nevű szűz lányt, akit később magával vitt Ayutthaya-ba es megtette ágyasának. A helynek ezután adták a Bang Pa-In nevet. 

  Egyes feljegyzések szerint később született tőle egy törvénytelen fiú gyermek is. A fiú, felnövekedvén megjárta a társadalmi ranglétrát, idővel vezető miniszter lett, majd később megbitorolta a hatalmat, Prasat Thong király (ur. 1629-1656) néven.

  Királyként, 1632-ben a Bang Pa- In területén, édesanyja házának helyén építtetett egy templomot, majd ásatott egy tavat is. Következő évben épített egy palotát a templom déli részén leendő utódja, a későbbi uralkodó, Narai király (ur. 1656-1688) születésének évében. 

 A elkövetkező uralkodók is használták királyi rezidenciaként a területet, szinte minden király épített valamit a területre. 

  1767-ben aztán ezt a helyet is utolérte végzete, a burmaiak lerombolták az Ayutthaya-i királysággal együtt.

  1807-ben a királyság legismertebb költője arra hajózott és feljegyezte, hogy csak romokat látott és az egészet benőtte a fű. 

Amikor a XIX. században Mongkut, azaz IV. Ráma király Bangkokból Ayutthaya-ba hajózva elhaladt Bang Pa-In mellett és meglátta az üszkös romokat, szívügyének érezte a palota területének rendbe tételét. 

   Azonban a legtöbb ma látható épületet utódja, Chulalongkorn, V. Ráma királysága alatt (ur.1868-1910) hozták létre 1874-1899 között. Feljegyzések szerint a király lelkes kertész volt, aki szerette idejét a palota parkosított területein tölteni.  

A területen lévő épületek elrendezése hasonló a többi palotához. Vannak külső paloták, amik az ünnepi, nyilvános célokra szolgáltak és a belső palota, amit csak a király és közvetlen családja használhatott.

   A park egyik leglátványosabb épülete a thaiföldi stílusban, a tó közepére épült pavilon és az obszervatórium, avagy kilátótorony, ami 1881-ben épült és a környező vidék megtekintésére szolgált.

Az évek során európai stílusú épületek jellemzőivel bővítették a területet. A kertet a Loire menti kastélyok mintájára alakították ki. A tavakban halak és teknősök élnek. A teknősöket a buddhizmusban szent

állatnak tekintik, amelyek teremtést, kitartást, erőt és hosszú élettartamot képviselnek.

   A hatalmas kertet szobrok, obeliszkek díszítik, melyek egy része a királyi család tagjairól készült.

Láthatunk itt egy márványból készült obeliszk síremléket is, amelyet V. Rama király saját kezűleg feliratozott angol és thai nyelven szeretett királynéja Sunandha királynő és leányuk emlékére, akik meghaltak egy hajóbalesetben. Nem messze ez emlékhelytől találjuk azt a márvány obeliszket, amelyet egy másik felesége és három meghalt gyermekük emlékére állított.

   Szomorú tragédia történt 1880. május 31-én, amikor Chulalongkorn király utasírására, Bang Pa-In-be hajóztak. Mivel egy hajón nem fért el minden felesége, ezért Sunandha királyné, aki abban az időben 19 éves volt és 5 hónapos terhes második gyermekükkel, – akiről akkor még nem tudták, hogy fiú, – valamint közös lányuk Karnaphorn hercegnő, aki még nem volt két éves, az egyik hajóval külön utaztak.

   Az a királyi uszály, amely a királynőt vitte, a Chao Phraya folyón balesetet szenvedett, és a királynő, valamint a lányuk vízbe fulladt. 

 Abban az időben egy thai törvény kimondta, hogy az egyszerű embereknek tilos megérinteni a királyi fenségeket. Ennek elkövetése halálbüntetéssel járt és nem csak az elkövetőre, de annak családjára is veszélyt jelentett. A nézők arra kényszerültek, hogy végig nézzék szeretett királynőjük és leánya fulladásos halálát. Senki sem mert segíteni, ezen kívül utasítás is kaptak az egyik tiszttől a törvény betartására. A tisztet halálra itélték ugyan, de később felmentették, hiszen tiszteletben tartotta és betartatta a királyi törvényt. 

   A tragédia másik érdekessége, hogy a baleset előtti éjszakán Sunandha azt álmodta, sétált egy hídon kislányával, a 2 éves Karnaphorn hercegnővel, aki megcsúszott és nehogy a vízbe essen, ő megragadta a lánya kezét, így mindketten együtt zuhantak a mélybe. Az álmot elmesélte királyi férje egyik lány testvérének, aki azt kérte, a király előtt tartsák titokban.


A palotával szemben, a csatorna túl partján van a szerzetesek lakóhelye, amelynek külső megtekintéséhez egy motoros libegőn kell átkelni a csatorna fölött. 

   A lakóhelyek mellett végig sétálva látható egy aktív buddhista templom, a Wat Niwet Thammaprawat, melynek építésekor a gótikus stílust alkalmazták egy keresztény templom utánzásával. 

   Ezt a templomot V. Rama, azaz Chulalongkorn király építette. A templomban, a bejárattal szemben látható a Buddha Narumol Thammopas nevű Buddha-kép, mely 57cm. széles és 93 cm. magas. Nevét Chulalongkorn királytól kapta.

  Leslie Grand, valamint a Bussadee Thai szorgos kis csapata mind programok szervezésében, – melyhez nem kérünk előleget, – mind ingyenes tanácsadásban áll az érdeklődők rendelkezésére. Bővebb információ a Thaiföldi programok szervezése nevű Facebook csoportban.

Email: bussadeethai@gmail.com

Utazás 7 személyes SUV-val.

Kedvcsinálónak ajánljuk az Evisa L. Dosa YouTube csatornát.