A legkevésbé látogatott ország

Home » A legkevésbé látogatott ország

Loading

Ha nyaralásról, pihenésről, utazásrol van szó, mindenkinek rögtön eszébe jut az olyan sok ország és turistaparadicsom, mint Barcelona, Párizs, Las Vegas, ahol évente több millió turista fordul meg és tölt hosszabb, rövidebb időt az adott városban. Na de mi van akkor, ha Te olyan helyre szeretnél menni, ahol nem hemzsegnek rajtad kívül a turistak?

A 2020-as év nem a  turizmus éve, ezért ezt a vágyadat jelenleg elég könnyű összehozni, szinte a világ összes pontján. Láttunk képeket az üres Velencéről, az üres Római Trevi-kútról Olaszországból és az üres Tenerifei strandokról stb.

Én például Tenerifén jártam az első lezárást követő nyitás utáni harmadik napon, és igen érdekes volt látni az amúgy nyüzsgő szigetet, amint a lezárást okozta “szundikálásból” ébredezett, és látni, amint a parkokban papagájok voltak, és a máskor zsúfolt strandon delfinek játszottak. Azért van egy érdekes hangulata a dolognak.

Times%20Square%20coronavirus%20GettyImages-1208040960
Kuala%20Lumpur%20coronavirus%20GettyImages-1207963393
Las%20Vegas%20coronavirus%20GettyImages-1213373994

De vannak a világon olyan helyek, ahol a normál körülmények között sem nagyon van turista, vagy azért mert valóban mindentől messze van, vagy helyi háborúk, forradalmak teszik nem éppen turista-barát hellyé, vagy az időjárás nem az igazi, mint például OJMJAKON, (Oroszország), amit a Föld leghidegebb településének tartanak, és ahol 1933. február 6-án -67,7 Celsius-fokot mértek és a legalacsonyabb hőmérséklet 1926. január 26-án elérte a -71,2 fokot.

Lássunk pár helyet, ahol nem a turizmus a fő húzóágazat.

Ez a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) 2018-as jelentése, ami valószínűleg alapjaiban nem változott meg teljesen 2020 ra sem, de érdekes dolgok vannak a tanulmányban.

Például: 2017-ben közel 87 millió turista érkezett Franciaországba. Ugyanebben az évben mindössze 2000  turista kereste fel a csendes-óceáni térség déli országát, Tuvalut.

1. Tuvalu

2000 látogató (2017)

Érthető, hogy kevés a látogató, hiszen ez az ország gyakorlatilag olyan messze van hogy ha még messzebb lenne, akkor már közelebb lenne, mint ahogy azt mondani szokták. Rendkívül távoli ország. Tuvalu 2000 turistáról számolt be az UNWTO 2019-es jelentésében. Mint a világ egyik legkisebb és egyben legtávolabbi szigete, rendkívül megközelíthetetlen. Ahhoz, hogy oda menjünk, ahhoz egy légcsavaros repülőgépet kell bérelni például a Fiji Airways-től, amely hetente kétszer repül oda. Van egy alkalmi teherhajó (amely személyszállító hajóként is működik) Fidzsi-szigetek és Tuvalu között.

A tengeri élővilág sokszínűségével Tuvalu a búvárkodásra és sznorkelezésre tökéletes nyaralás. 9 különböző korall-atoll, számos korallzátony, lagúna és kis sziget található, amelyekkel napokat vagy akár heteket tölthetünk el a felfedezésükkel.

A szigetre érkezés után egyedi, barátságos és védett polinéz kultúrát lehet élvezni, egyedi művészetekkel, kézművességgel, zenével, tánccal és történetekkel.

Hogyan juthatunk el: Járatok vannak Suvarol, a Fidzsi-szigetekről Tuvaluba (2 óra) körülbelül 800 dollárba kerülnek. Csak hetente kétszer repülnek oda!

Vízumkötelezettség: Az Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Kanada, Ausztrália és az EU-s ország állampolgárai nem kell hogy igényeljenek vízumot, hogy Tuvaluban 30 napig tartózkodjanak. A belépési engedélyeket érkezéskor adják ki.

Mit nézzünk meg? Tuvalu fénypontja sokak számára a Funafuti Természetvédelmi Terület, amely félórás hajóútra található a főszigettől. A Funafuti lagúna kiválóan alkalmas sznorkelezésre és úszásra. 

Tuvalu

2. Kiribati

6000 látogató (2016)

A földrajzilag szintén elszigetelt nemzet, Kiribati szárazföld ami csak  800 négyzetkilométer, a szigetek azonban 3,5 millió négyzetkilométeren vannak szétszórva. A nemzet rendkívül érintetlen, köszönhetően annak, hogy a szigetek ennyire félreesőek és hozzáférhetetlenek.

A „lakóhely nélküli” őslakos kultúrának minősített helyi lakosok rendkívül barátságosak, és érdekes kulturális gyakorlatokat kínálnak a turisták számára megfigyelésre és részvételre. A kultúra egyik legismertebb aspektusa a Kiribati tánc, amelyet apró mozdulatok jellemeznek, és különösen éles madárszerű fejmozdulatokkal. A kiribati zászlón még egy fregattmadár is szerepel, utalva a madárszerű táncra.

Hogyan juthatunk el: A Nauru és a Marshall-szigetek két hetente egyszer indulnak járatok Kiribatiba. Repülhetünk oda Fidzsi-szigetekről is, amely hetente két alkalommal indul Tawarába. Járatok Nadi és Tawara (3 óra) között körülbelül 1200 dollárba kerülnek.

Vízumkötelezettség: Az Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Kanada, Ausztrália és az EU-s ország állampolgárainak nincs szükségük vízumra ahhoz, hogy Kiribatiban 30 napig tartózkodjanak.

Mit nézzünk meg? A legtöbb ember kihagyja Tawarát, Kiribati fővárosát, mivel ez nem a legszebb város. Irány a homokos part. Kiribati a világ legnagyobb korallatolljaként ismert, és búvárok számára igazi álom célpont. A madármegfigyelés is népszerű, különösen a Karácsony-szigeten, mivel madarak milliói érkeznek ide évente.

Kiribati

3. Marshall-szigetek

6000 látogató (2017)

A több mint 1000 egyedi szigettel és szigettel rendelkező Marshall-szigetek tele van helyi halászokkal és hajósokkal. Sokat tesznek az óceán védelme érdekében, és a Marshall-szigetek még a világ legnagyobb cápamenhelyét is létrehozta.

Sajnos az Egyesült Államokkal való szoros kapcsolat nem mindig volt pozitív a Marshall-szigetek szempontjából. Ez volt a történelem legnagyobb amerikai atomfegyver-tesztjének helyszíne, ahol ez a csapadék esetén továbbra is kihat az országra. A radioaktivitás nem a nemzet egyetlen és problémája és aggodalma, mivel a világ legveszélyeztetettebb országának tartják az éghajlatváltozás okozta áradások miatt.

Vízumkövetelmények: Az USA állampolgárain kívül mindenkinek vízumra van szüksége. Más nemzetiségűek érkezéskor 30 napos vízumot kaphatnak, amely 100 dollárba kerül.

Mit nézzünk meg? Majuro a főváros, forgalmas kikötőnek és félreeső lagúnáknak ad otthont. Látogasson el az Alele Múzeumba, amely megőrizte a marsall kultúra helyi hagyományait. Lehet búvárkodni a második világháború roncsai és korallfejei között, vagy menni olyan helyszínekre, mint a Maloelap és a Mili atollok.

Marshall szigetek

4. Szomália

Mostanában nem számít nagyon turista vonzó helynek, hiszen számos utazási figyelmeztetés van érvényben Szomáliában, a kormány és az erőszakos csoportok (köztük az Al-Kaidához kapcsolódó Al Shabab) fegyveres konfliktusai miatt. Mielőtt azonban a polgárháborúk az 1990-es évek elején megkezdődtek volna, Szomália rendkívül népszerű afrikai óceán parti hely volt.

Az ország különösen figyelemre méltó vízeséseivel, hegyvonulataival és nemzeti parkjaival. A vad területeken rengeteg érdekes vadon élő állat él. Ide tartoznak az oroszlánok, a gepárdok, a foltos hiénák, a leopárdok, és a struccok. Ezenkívül az ország rendelkezik az afrikai kontinens bármelyikének leghosszabb tenger partjával, és ezért számtalan strandja is van, de a belviszályok miatt ez leginkabb a szomáliai kalózok birodalma.

Vízumkövetelmények: Vízumot mindenkinek igényelni kell, amit például az Addisz-Abebában és Nairobiban található szomáliai konzulátusokon szerezhető be.

Mit nézzünk meg? A Mogadishu melletti szomáliai strand valójában nagyon szép, és érdekes hely az emberek számára. De Mogadishu rendkívül veszélyes hely most a hadurak és a kalózok miatt. A fő látványosság itt a nagyjából 20.000 éves Laas Geel-barlangfestmények.

Szomália

5. Niue

10,000 látogató (2017)

Az apró, nagyon sziklás szigetország a Csendes-óceán déli részén található. A mindössze 260 négyzetkilométer nagyságú és körülbelül 1000 lakosú Niue az egyik legnagyobb korall-atoll-sziget, de a világ egyik legkisebb országa is.

A védőzátonyokkal körülvett és egy napsütéses trópusi sziget. Niue kicsi méretei és gyönyörű tengerpartjai mellett egy nagyon egyedi tulajdonsággal rendelkezik – a természetes radioaktivitás magas szintje a talajban! (állítólag ez nem túl nagy baj, de jól -szerintem- nem hangzik)

Mit nézzünk meg? Érdemes felfedezni a szigetet kerékpárral: a szigeten csendes és zárt utak hálózata található, amelyek kiválóan alkalmasak kerékpározásra. Híres az Avaiki-barlang, ahova az első telepesek kenuja érkezett. Lehet úszni a Matapa szakadékban, horgászni vagy búvárkodni Vaitafe és Limu mellett.

517832291

6. Sao Tome és Principe

29,000 látogató (2016)

Ez a kis szigetország Közép-Afrika atlanti partjainál, a Guineai-öbölben található, az Egyenlítőn terül el, és Gabontól 225 km-re nyugatra fekszik. A 15. század végén Portugália fedezte fel. A szigetek “cukornád-alapú” gazdasága mellett a 19. században már helyet adott a kávénak és a kakaónak is.

Ezeket a növényeket ültetvényes rabszolgamunkával termesztették, amelynek egyik formája a 20. századig maradt fenn. Noha a függetlenséget 1975-ben sikerült elérni, a demokratikus reformokat csak az 1980-as évek végén kezdték meg, és az első szabad választásokat 1991-ben tartották.

Hogyan juthatunk el: Vannak aránylag olcsó járatok Lisszabon és Sao Tome között 550 USD oda-vissza visszatéréssel.

Vízumkötelezettség: Az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia és EU állampolgárainak nincs szükségük vízumra a beutazáshoz és legfeljebb 15 napos tartózkodáshoz.

Mit nézzünk meg? Sao Tome városának vonzó portugál építészete van, de a legtöbb ember július és október között világszínvonalú búvárkodásra, horgászatra és bálnalesre látogat. Egy másik fő látványosság az Obo Nemzeti Park, ahol fel lehet mászni 2024 méteres Pico de Sao Tome-ra, el lehet vándorolni egy eldugott vízesésig, vagy érdemes felfedezni a sziget 109 orchidea fajából a lehető legtöbbet.

Sao tome és Principe

7. Sierra Leone

54.000 látogató (2016)

Ha Sierra Leonéra gondolva nem feltétlen a hófehér homokos strandok, a szörfözés és az itt fészkelő tengeri teknősök jutnak az eszünkbe, pedig ez mind igy van……. vagyis lehetne.

A polgárháborútól kezdve az ebolajárványokig ez a nyugat-afrikai ország az utóbbi évtizedekben kemény ütésekkel szembesült, és ezek nem számítanak alapfeltételnek egy remek családi kirándulás szervezéséhez.

Ám újabban már ismét egyre többen fedezik fel újra ezt a helyet is

És hogy miért érdemes odamenni: képeslap jellegű tengerparti vakáció ami messze van a turisztikai fő irányvonaltól. 

Jaaaaa és azt tudtátok, hogy itt vannak a pigmeusok is?

Sierra-Leone

8. Dél-Szudán

hmmm…. Nos igen. Erre nézve nem igazán találtam releváns adatot, viszont bőven találtam ilyen információkat:

….”Minden utazás Dél-Szudánba erősen bátortalan, az önálló utazás szinte öngyilkos. A fegyveres konfliktusok folyamatosak és erőszakos bűncselekmények, például gépjárműrablások, lövöldözés, lesek, támadások, rablások és emberrablások gyakoriak Dél-Szudánban, beleértve Jubát is. Az amerikai nagykövetség személyzete szigorú kijárási tilalom alatt áll, páncélozott járművekkel utaznak, és soha nem engedik őket egyedül az utcára. A már az országban tartózkodóknak javasoljuk, hogy távozzanak, amint biztonságos. (2018. május) ** FRISSÍTÉS ** 2020. április 29-én a dél-szudáni vezetők békemegállapodást folytattak, amelyről megállapodtak. Mindazonáltal a Dél-Szudánba látogató összes utazónak továbbra is rendkívül óvatosnak kell lennie, mivel emberrablások, lövöldözések és gépjárműrablások bármikor megtörténhetnek, beleértve Jubát is. Ezenkívül a békeszerződést az érintett hadviselő csoportok bármikor megszakíthatják, és a harcok bármely pillanatban folytatódhatnak”… https://wikitravel.org/en/South_Sudan

Viszont, ha mégis megtetszett az ország, és itt szeretnéd tölteni a családi vakációdat, akkor kell vízum

Vízumkötelezettség: A vízumot mindenkinek meg kell kérvényeznie, és a dél-szudáni nagykövetségen történő vízumkérelem benyújtása esetén meghívólevelet és sárgaláz elleni oltást kell benyújtania.

És ha már itt járunk, akkor mit nézzünk meg? A világ legújabb fővárosa, Juba egy gyorsan növekvő, úgynevezett “boomtown”, heti rendszerességgel emelkednek az új épületek. Dél-Szudán második legnagyobb városa, Wau rengeteg gyarmati kori épületnek és törzsek keverékének ad otthont. A 1913-ban épült székesegyháza a régió legnagyobbja. Érdemes hajót bérelni és elmenni  a Nimule Nemzeti Parkba, ahol lehet látni elefántot és vízilovat.

Ha valaki eljut ide, légyszi’ osszátok meg velünk és másokkal is az élményt.

Dél szudánia

Ha Te is sokat utazol, és szeretnéd másokkal is megosztani az utazás alatt szerzett élményeidet, akkor keress minket.

Illetve, ha tetszenek a cikkek, és nem szeretnél ezekről lemaradni, akkor iratkozz fel a Hírlevelünkre itt: https://vilagcsavargo.eu/kapcsolat/, és értesítést kaphatsz minden megjelenő írásról.

Ha hallgatni szeretnél érdekes történeteket, útleírásokat, egyfajta Hangos-lapot kapni vagy küldeni, akkor katt ide: https://vilagcsavargo.eu/hangos-lap/ és válassz helyszint, és már hallgathatod is az általad kedvelt fórumról.

Ha van kedved akkor “dobj egy like”-ot a facebook oldalunkra is 😀

Jó utat mindenkinek 😀

https://www.wildjunket.com/least-visited-countries/

https://edition.cnn.com/travel/article/least-visited-countries-travel/index.html