Halloween. A Kelta ünnep.

Home » Halloween. A Kelta ünnep.

 893 ember olvasta mar el ezt az írást

Amikor azt hallják az emberek, hogy Halloween, akkor lakóhelytől és kultúrától függően sokféleképpen reagálnak.

Magyarországon a jelenleg legelterjedtebb reakció, a felháborodás azon, hogy a gyerekek farsangot csinálva a csendes halottak napjából, bulizva és beöltözve tűzoltónak, Supermannek, vagy az épp aktuális Disney mese-szereplőnek, házról házra járva édességet tarhálnak a lakótelepen, később viszont a szórakozóhelyeket lepik el a nagykorú szörnyek, szuperhősök, illetve csábító boszorkányok, jótündérek, miniszoknyás rendőrnők, és lengén öltözött tűzoltó nénik.

slider-gyerek2

De vajon mi lehet ennek az oka? Hol a hiba? mi az oka ennek a nagyon különböző megítélése ezeknek a napoknak? A válasz sokkal egyszerűbb mint gondolnánk. Ez pedig egy kis kulturális, vallási keveredés, aminek a története több, mint 1000 évre nyúlik vissza, és ez idő alatt sem sikerült rendbe tenni a dolgot és innen ez a vegyes megítélés.

És ezzel én is így jártam. Már lassan 3 hete laktam Írországban, és nem igazán beszéltünk angolul.  Egyszer csak jöttek a gyerekek cukorkát gyűjteni halloween alkalmából. Egy cimbora nyitott ajtót, majd mire kisilabizálta a szótárból, hogy e srácok éppen cukorkát kérnek, a következő magyar szavakkal kedveskedett a megriadt gyerkőcöknek: huzzatok innen a 3,14csába, kéregettek meg koldultok…. Szüleitek tudjak ezt??  …. majd becsapta előttük az ajtót…. Nem sokkal később megtudtuk, hogy ez a helyi hagyomanyok resze🙂 mármint nem az ajtó becsapás, hanem a cukorka kéregetés.

Akkor most tegyük is rendbe a dolgokat:

Van az évben 3 nap. Persze, van több is az évben, de a cikk erről a háromnapos zűrzavarról szól, ami leginkább a kereskedelemnek köszönhetően teljesen összekuszálta a dolgokat.

Ez a három nap a következő:

Október 31.

November 1.

November 2.

Mivel mindenki kronológiai sorrendben szokta sorba tenni a dolgokat, ezért én most szakítok ezzel a hagyománnyal és fordítva csinálom.

Tehát:

November 2.: Halottak napja, Ez a megemlékezés a történelmi feljegyzések szerint már az ókori rómaiaknál is volt. Ezen a napon szokás (főleg a katolikusoknál) gyertyát, mécsest gyújtani elhunyt szeretteink sírjánál. Magyarországon ez az ünnep fokozatosan vált általános ünneppé, az elhunytakról való megemlékezés napjává, tehát nem csak keresztények tartják.

November 1: Mindenszentek ünnepe egy keresztény ünnep, ahol azokat a megdicsőült lelkeket ünnepeljük, akikre sokaságuk miatt nem tudunk megemlékezni külön naptári napon, így egy külön napot nevezett ki a katolikus egyház Nekik.

Na és itt jön a zűrzavaros rész:

Október 31: A Mindenszentek ünnepe a római katolikus egyház saját ünnepe, ami a történelem folyamán összekapcsolódott az ősszel tartott ősi kelta Samhain pogány ünneppel is, amelyet azonban már az ókereszténység korában krisztianizáltak. A Samhain pogány ünnep jelentette a kelta népek számára az újév, valamint a tél és a sötétség kezdetét. Tehát igazából a Kelták ekkor tartották a szilvesztert.

Természetesen ezen  a kavarodáson az sem sokat segitett, amikor a Római birodalom elfoglalta a mai Anglia területét, és így csodálatosan összefolytak kultúrák.

Tehát, ahogy azt az előbb rendbe tettük, a Halloween nem keverendő össze a mindenszentekkel, a halottak napjával de még a 1485 június elsejei nagy eseménnyel sem, amikor Mátyás király seregei elfoglalták Bécset, mert nem helló Vienna, hanem Helloween, ami az ősi kelták  szilvesztere volt, akik a mai Írország és Skócia területén laktak, hiszen ekkortól számolták az újévet, mert véget ért a nyár, amit onnan tudtak, hogy nagyon hamar sötétedett, és mivel valószínűleg nem akarták túlbonyolítani a dolgokat: Ha nincs nyár, akkor tél van, tehát új év. 

Hitük szerint ugyanis ezen a napon tért vissza a földre azoknak a bűnösöknek a lelke is, akik az elmúlt esztendőkben haltak meg, és azóta állatok testében “léteztek”. Megfelelő áldozatok bemutatásával ezen a napon engesztelést lehetett szerezni az elhunytaknak, hogy ezáltal átkelhessenek a mennyországba. 

Kétségtelenül a legismertebb jelképe Halloween-nek a faragott töklámpás, a Jack. 

IMG_2875

Ennek a története:

Halloween szimbóluma, hosszú évszázadok óta a kivájt töklámpás, az ún. Jack-lámpa, amely eredetileg kettős célt szolgált: egyrészt távol tartotta a gonosz szellemeket, másrészt pedig így világítottak a halottak szellemeinek, hogy azok haza találhassanak. Jack amúgy a hiedelem szerint egy részeges, ám tréfás és leleményes kovács volt, és amikor meghalt, a mennyországba nem engedték be iszákossága és csínytevései miatt, ám a pokolban sem találhatott otthonra, mert az ördögnél is kihúzta a gyufát, mert korábban túljárt az eszén. Ezért csak odadobott Jacknek egy izzó fadarabot a pokol tüzéből, hogy legalább vak sötétben ne kelljen kóborolnia az idők végezetéig. Jack beletette a mécsest egy kivájt fekete répába és azóta bolyong lámpásával a mennyország és a pokol között. 

Már tudjuk, hogy a halloween egy ősi kelta ünnep, ami Írországból kezdte meg világhódító kalandját, mondhatni VilágCSavargását. 1845 ben az Ír történelem legnagyobb éhínség következett be, mert egy többlépcsős burgonyavész teljes éhezésbe taszította az országot, amikoris többmillió Ír indult el a szigetről. Sokan Angliába, de még többen Kanadába, Ausztráliába, és természetesen Amerikába is, persze vitték az ünnepeket is, így a halloweent is, igy arra a kérdésre, hogy kelta répából hogy lett amerikai tök, valószínűleg az a válasz, hogy amerikában több volt a tök és így a világító sárga gömb vált lassan Halloween szimbólumává.

Ok.. megvan az ünnep eredete, jelentése, jelképe, de vajon mi ez a beöltözős dolog, amikor a gyerekek mesefigurának öltöznek, a férfiak szörnyeknek, míg a hölgyek félmeztelen tűzoltónak, vagy miniszoknyás közúti rendőrnek? 

Ennek az eredete, a legendák szerint:

„Amikor október 31-én beesteledett, a druida klánok, akik a legmagasabb rangú kelták voltak, felöltötték fehér csuklyás kámzsájukat, s kezeikben sarlókat, valamint a kelta keresztet tartva megkezdték fáklyás felvonulásokat. A felvonulás kezdetekor biztos, ami tuti alapon megöltek egy rabszolgát, majd a holttest bal bokájára kötelet kötve vonszolták azt maguk után. A druidák addig mentek, amíg egy házhoz, vagy faluhoz értek, s ekkor a trick or treat’-nek megfelelő követelésüket kezdték kiáltozni. Mondjuk ők nem csokiban utaztak, hanem jellemzően egy rabszolgalányt, vagy egyéb női személyt követeltek maguknak. Amennyiben a lakosok nem adtak ki egyetlen leányt sem, úgy a druidák a halott rabszolga vérével nagy hexagramokat, vagyis hatágú csillagokat festettek a falu házainak ajtóira és falaira, majd folytatták mókásnak nem mondható házról-házra járásukat”… (David J Majer: „Halloween and the Forces of Darkness”)

Mint minden hagyomány, így ez is sokat változott ez a szokás is az történelem folyamán.

A halloween világhóditó utazásának szükséges velejárója volt, föleg a 20.században, az eredeti hanyományok elhagyása, ami például a rabszolga áldozatnál nem is olyan nagy hiba, és mint ahogy a karácsony, így a halloween is a kereskedők, egyik legszebb ünnepe lett, amikor is az ügyes marketingnek köszönhetően a boltokban az egész éves cukorka és csoki forgalmát nagyjából ilyenkor árulják ki. A hagyomány, bár kissé furcsa módon a különböző művészetekben is megtalálhatóak, mint például a HAlloween nevű, a 80-as évek egyik legnépszerűbb rock-metál zenekarának a neve …..(zene)……

Vagy a klasszikus 78-as horror film a halloween, avagy a rémület éjszakája, aminek rengeteg feldolgozása, és folytatása van.

Ami viszont számomra a legszórakoztatóbb, az az, hogy a világ nagyobb theam parkjai ilyenkor szintén készülnek. Mi például voltunk Halloween alkalmával a Spanyolországi PortAventura nevű élményparkban, és az ünnep miatt minden az ünnep köré volt központosítva. Rengeteg dekoráció, a show-műsorok is erre készítve, illetve a park látogatóinak apraja-nagyja is jelmezekben, kosztümökben volt egész nap. Nagyon kedves hangulata volt az egésznek.

Nem is beszélve arról, hogy a park területén dekorációs céllal több ezer tök volt szétszórva, amit az elméletek szerint az ünnep után a helyi állatok kapnak meg, ünnepi csemegének. 

Tehát, mint ahogy azt látjuk, ennek az ünnepnek is van helye a VilágCsavargó műsorban, hiszen ez a hagyomány nemcsak országról országra, az egész Földet körbeutazta, hanem történelmi időkön, valamint vallási és kulturális határokat sem betartva utazik a nagyvilágban. Mondhatni, egy igazi világ de még inkább Univerzum-Csavargó

….és ne feledjétek. 

Amikor ma este zombinak, boszorkánynak, Mickey Egérnek vagy robotzsarunak öltözött pici emberkék, állnak az ajtódban és “csokit vagy csalunk” felkiáltással édességet követelnek, ők nem a csendes megemlékezés sárba tiprói, hanem inkább egyfajta mini Kelta hagyományőrzők.

827365760

Ha tetszenek a cikkek, és nem szeretnél ezekről lemaradni, akkor iratkozz fel a Hírlevelünkre, amit itt az oldal alján is megtehetsz, vagy itt: https://vilagcsavargo.eu/kapcsolat/, és értesítést kaphatsz minden megjelenő írásról.

Ha hallgatni szeretnél érdekes történeteket, útleírásokat, egyfajta Hangos-lapot kapni vagy küldeni, akkor katt ide: https://vilagcsavargo.eu/hangos-lap/ és válassz helyszint, és már hallgathatod is az általad kedvelt fórumról.

Ha van kedved akkor “dobj egy like”-ot a facebook oldalunkra is,és hogy ne is kelljen keresgetni, ez szintén itt van az oldal alján 😀

Jó utat mindenkinek 😀