Hollywood. A Szent Erdő, avagy a Marihuána ünneplése

Home » Hollywood. A Szent Erdő, avagy a Marihuána ünneplése

 672 ember olvasta mar el ezt az írást

Hollywood: Mi az összefüggés a Pápa, a film, a marihuána, a rock, a cicis nyuszi királynők, és az Írországi birkák közt?

Ugye ismerős a híres HOLLYWOOD felirat? És vajon jártatok már az alatta lévő városban is? Én igen, és kimondottan tetszett az, hogy a csinos, zöld domboldalban lévő picinyke kis település egy utcácskából áll, és ahol az egyszerű kis házikók végében már a hatalmas legelőkön békésen legelnek a bárányok százai. A zöldellő mezők és legelők természetesen a sok esőnek és a tenger közelségéből adódó magas páratartalomnak köszönhető. Talán  éppen emiatt, a helyi lakosok, akik a legutóbbi népszámlálás szerint kevesebb, mint százan vannak, egész évben a kedvenc, már kinyúlt, kötött pulcsijukban, és többnyire gumicsizmában vannak, és a helyi ivóba is így ülnek be, ami igazából senkit nem zavar. A hely neve talán leginkább az 1950-es évek óta megrendezett vásárról lehet ismerős, ahol olyan látványos és érdekes dolgokkal és kiállításokkal lehet megismerkedni, mint a hagyományos kézműves kovácsolás, kőfaragás, fafeldolgozás vagy akár a vajkészítés, amikor is akár 100 kiállító is várja az olykor akár 1000 fős tömeget is.

Na jó. Mielőtt a filmesztéták felhördültek, a divatvilág ismerői dühös kommentet kezdenének megfogalmazni, és a tapasztalt VilágCsavargók lecsapnák a laptop tetejét, hogy mi ez a sok badarság, muszáj vagyok “lelőni a poént”.

Hollywood11

A cikk továbbra is Kaliforniai, Los Angeles melletti, mindenki által jól ismert ikonikus HollyWood felirat érdekes történelmét mutatja be, de az eredeti helyéről, azaz az Írországi Wicklow megye hegyei közt megbúvó piciny faluból történő indulással. A szó, és a hely eredetileg: Hollywood (ír nyelven: Cillín Chaoimhín), aminek a jelentése: “Kevin fája”, vagy Kevin kis temploma. Egy másik, régebbi ír név a Cnoic Rua, szó szerint vörös dombot jelent. Ez utalhat a falu feletti dombokon fekvő magyalfa vörös bogyóira. Egy másik lehetőség az, hogy Hollywood eredeti neve Holy Wood lehetett, utalva Szent Kevin járására. A pici Ír falu kapcsolatban áll a 6. századi Szent Kevinnel, és sok zarándok ment keresztül Szent Kevin nyomában a glendalough-i kolostori település felé vezető úton, amíg a gyakorlat az 1900-as évek elején megszűnt. A helyi nevezetességek közé tartozik a Szent Kevin-szék, és a Szent Kevin-barlang . A Szent Kevin-út egy 30 km-es zarándokút Hollywoodtól Glendaloughig, és a Wicklow-hegység Nemzeti Parkhoz kapcsolódik. Ez a Hollywood, akárcsak a kaliforniai névrokona, kapcsolatban áll a szórakoztatóiparral. Számos film díszletét biztosította.

IMG_3357

Ebben a faluban született 1826-ban Matthew Guirke, akinek neve talán nem igazán ismert, pedig szülőfaluja után ő alapította azt a bizonyos Hollywoodot Kaliforniában. Kemény történet volt az övé is, és a 1848-as nagy Írországi éhínség alatt Ő és családja, ahogy akkoriban többezer család elhagyták az országot, és Amerikában próbáltak szerencsét. Matthew 24 éves volt, amikor a hajó kikötött velük az ígéret földjén. Kovácsként kezdett dolgozni, (emlékszünk a fesztivál egyik fő jellegére? ) de kipróbálta magát egyéb szakmákban is, például lótenyésztőként és ingatlanügynökként. Később Charlestonból Kaliforniába utazott, ahol Los Angeles közelében épített magának egy házat. Új otthonában jól élt, de sosem feledte ír szülőfaluját, amit mi sem bizonyít jobban, hogy az amerikai telkét Hollywoodnak nevezte el. Az általa alapított Hollywood évről évre nagyobb lett, 1903-ban már önálló városként jegyezték, később pedig összeolvadt Los Angelesszel. Erről aHollywoodrol rengeteg irást, és filmet lehet találni, ami bemutatja a csillogást, a luxust, a gazdagságot és a pompát, na de mit kell tudni az

1923. július 13-án elhelyezett, és azóta Hollywood jelképévé vált a Los Angeles feletti hegyoldalban lévő szóról? Igazából több kalandon ment keresztül maga a felirat, mint a település, amelyből született.

Egy tréfás kedvű ingatlanügynök találta ki, hogy jól látható módon hirdesse az itteni ingatlanokat, eredetileg “HOLLYWOODLAND” néven. Így először Hollywoodland felirat állt a hegyoldalon, 491 méterrel a tengerszint felett. A tizenhárom betű mindegyike 15 méter magas, 9 méter széles volt, 4000 égő világította meg.  Az akkori ára a kivitelezésnek 21.000 dollár volt, ami manapság nagyjából 320.000 dollárnak felel meg. Eredetileg 18 hónapig maradhatott volna, de a határidő lejárta után mégiscsak maradhatott. Az “L” betű mögött egy gondnok lakott, ő cserélgette a kiégett izzókat, ha éppen erre szükség volt. Később a második “L” betű vált nevezetessé, az ugyanis egy szakadék fölött állt, és így többen kiváló helyszínnek gondolták hogy majd onnan jó leugrálnak és az öngyilkossághoz.

1930-as években már gazdája sem nagyon volt, köszönhetően többek közt, az 1929-33 közötti Nagy Gazdasági Világválságnak, ezért nagyon sokat és gyorsan romlott az állapota. Az sem sokat segített rajta, hogy később még a gondnok is nekiment részegen a “H” betűnek az autójával.

1932. szeptember 16-án Peg Entwistle színésznő azt mondta a nagybátyjának, hogy találkozni megy egy barátjával. Ehelyett azonban a híres felirat felé vette az irányt. A 24 éves lány megmászta a Hollywoodland felirat, megvilágított kezdőbetűjét, levette, és összehajtotta a kabátját, végignézett az előtte elterülő város fényein, majd a több mint 15 méter magas ‘H’ betű tetejéről a mélybe vetette magát.

1949-ben a városvezetés el akarta akarta bontani a jelképet, azonban a tiltakozások hatására csak az utolsó négy betűt (‘land’) távolították el  és eltűnt a kivilágítás is, értelemszerűen annak magas költségei miatt. Az időjárás ismét mély sebeket ejtett a feliratban. 

Az 1970-es évekre az első “O” szétvált és összetört, hasonlóan egy kis u betűhöz, a harmadik “O” pedig teljesen leesett, így az erősen leromlott jel “HuLLYWO D.”

K0sRZsR

1973-ban műemlékké nyilvánították a feliratot és a helyet is, de ezzel még nem oldódtak meg a gondok, és volt még bőven kaland a felirat körül.

1976. január 1-jén Danny Finegood és barátai átalakították a feliratot Hollywoodból Hollyweedre (a weed angolul marihuánát is jelent), amivel a kis mennyiségű marihuána birtoklásának legalizálását kívánták megünnepelni. Finegood  húsvétkor is alkotott, akkor a feliratot ‘Holywood’-ra változtatta meg.

1978 volt a fordulópont az ereklye életében. Alice Cooper énekes és Hugh Hefner, a Playboy magazin tulajdonosa gyűjtést szervezett, és kilenc vállalat, mecénás össze is adott 250 ezer dollárt Ez elég volt ahhoz, hogy 

1978. november 14-én felavassák az új „szót”, amely 13,7 méter magas és 9-12 méter széles betűkből állt össze – rozsdamentes acél és beton alapanyagból. 

Az adományozók akiknek végül is köszönhető a ma is ismert ikon, egyfajta “Betű-Örökbefogadók”, akik a 1978-as, a jel helyreállítására irányuló nyilvános kampányt követően egyenként 27 778 dollárt (összesen 250 000 dollárt) adtak. Ha vissza olvassuk a történetet, akkor látszik, hogy most már betűnként került annyiba a helyreállítás, mint ami az eredeti teljes felirat költsége volt.

H: Terrence Donnelly (a Hollywood Independent Newspaper kiadója) 

O: Giovanni Mazza (olasz film producere) 

L: Les Kelley (a Kelley Blue Book alapítója) 

L: Gene Autry (színész) 

Y: Hugh Hefner (a Playboy alapítója) 

W: Andy Williams (énekes) 

O: Alice Cooper (énekes), aki Groucho Marx komikus  emlékére adományozott 

O: Warner Bros. Records 

D: Dennis Lidtke (üzletember) Matthew Williams nevében adományozott

A betűket ma már szigorúan őrzik, mert több alkalommal változott meg a felirat különböző “partizán” és “gerilla” akcióknak köszönhetően.

1985-ben megint megváltozott a szó ez alkalommal egy New Orleans-i szinti-pop együttes: „RAFFEYSOD”. neve volt olvasható.

1987 város önkormányzatának megalkotásának 100. évfordulójának alkalmából a helyi iskola, a The California Institute of Technology, tisztelgett a szöveg “Caltech” átnevezésével.

1987-ben II. János Pál pápa látogatásakor ismét Holywooddá változott a felirat – (a holy szentet jelent)

1990-ben az Művészek a társadalmi felelősségért nevű csoport az Olaj-háború feliratát „OIL WAR” -ra cserélve tiltakozott az amerikai csapatok Szaúd-Arábiába történő telepítése ellen az Öböl-háború elején.

1992 október 29. az elnökválasztás előtt, a Perotwood -ra alakult át a felirat. Ezt senki nem érti, hogy történhetett, még az akkori független elnökjelölt Ross Perot sem.

The Hollywood sign | A Los Angeles icon

1993-ban egy egyetemi focimeccs előtt GO UCLA felirat került a helyére – a drukkereket keményen megbüntették. 

2005-ben árverésre bocsátották az 1978-ban lecserélt “Hollywood” feliratot  eBay-en. A kikiáltási ár 200.000 amerikai dollár volt, végül a minnesotai Billy Mack 450 400 dollárt (109 millió forint) fizetett ki érte.

2008-ban veszélybe került a felirat, mert a területen ingatlan-beruházást akartak végrehajtani. Csakhogy ismét jött Hugh Hefner, a Nyuszifüles cici királynők Nagyfőnöke, és pár millió dollárral kisegítette azt az alapítványt, amely a jelkép megmentéséért jött létre. Több mint 12,5 millió dollárnyi lelépési pénzt adtak át a beruházóknak. Bár a chicagói csoport eredetileg 22 milliót kért. Mozis vállalatok, színészek (többek között Tom Hanks), rendezők (Steven Spielberg) szálltak be a nemes ügybe. Kiállt a műemlékké nyilvánított és összesen 204 tonnát nyomó Hollywood feliratért Arnold Schwarzenegger kormányzó is.

2010.02.11 az eredeti betűket a „SAVE THE PEAK” feliratú nagy transzparensekkel takarták el, amely a The Trust for Public Land kampány része, hogy megvédje a Hollywood Sign körüli földet az ingatlanfejlesztéstől. Az átállás előrehaladtával olyan változatok jelentek meg, mint a “SALLYWOOD“, “SOLLYWOOD” és a “SAVETHEPOOD“.

2017. január 1-jén megismétlődött, a Hollywoodból Hollyweedre történő átirás. Zachary Cole Fernandez is Hollyweed-et varázsolt a feliratból. Pár nappal később a férfi feladta magát a rendőrségen. Azt mondta, Finegood emléke előtt akart tisztelegni. Az eset szó szerint felrobbantotta a Twittert, rengetegen posztoltak egy képet az “új” feliratról.

2018 februárjában összeült egy Los Angeles-i bizottság, hogy javaslatokat fogalmazzanak meg, mi legyen a Hollywood-felirattal, mert annyira sok a turista a környékén, hogy az már gondokat okoz. A javaslatok közül a legradikálisabb, hogy építeni kell egy második feliratot is a hegy másik oldalára. De arra is tettek javaslatot, hogy alakítsanak ki vécéket a környéken, épüljön látogatóközpont, és oldják meg különféle tömegközlekedési lehetőségekkel, hogy a turisták el tudjanak jutni a felirathoz. A Warner Bros. filmstúdió nyújtotta be a városnak a terveket, amelyek szerint a látogatókat egy több mint 1,6 kilométeres pályán haladó kabinos felvonó vinné a város nevezetességéhez. (szerintem ez egy pompás ötlet)

A legújabb hollywoodi táblák pedig a “road closed” azaz az út lezárva, “no access to the Hollywood sign” azaz nincs átjárás a Hallywood kiíráshoz, a “turist free zone” turista mentes övezet, és a hasonló, itt-ott elhelyezett táblák, jelek, kiírások, és útlezárások, amik annak köszönhető, hogy a kiirásnak (is) köszönhetően rengeteg turista érkezik a világ minden tájáról, és nagyon népszerű a hely, amitől érthető módon nagyon magasak az ingatlan árak. Ezeket a túlárazott ingatlanokat a sznob gazdagok veszik meg, hogy a színészek közelében lakhassanak, és ezzel “villoghassanak”….. És ugyanezek a sznob gazdagok akarják kitiltani azokat a turistákat, akik miatt magas az ingatlan ára. Viszont tiszta szerencse, hogy itt egy videó, ami megmutatja, hogy ezek után mégis hogyan tudsz a lehető legközelebb menni az ikonikus kiíráshoz:

Bár a mozi sztárok, és a filmstúdiók összefogásának köszönhetően a Hollywood jelképe körüli föld védett, és nem épülhetnek köré lakások, illetve a helyet majdnem úgy védik, mint a Fort Knox épületét, mozgásérzékelőkkel, kamerákkal, helikopteres őrjárattal és kerítéssel, ám ettől függetlenül felirat már rengeteg alkalommal semmisült meg. Volt, hogy

egy földrengés során lett belőle romhalmaz,

egyszer egy vadászgép lőtte szét,

máskor felrobbantották, de

volt, hogy a tűz martalékává vált,

és egy tornádó is felemelte a helyéről.

1992-ben Joe, az óriásgorilla is eljátszadozott vele,

2010-ben pedig egy zombitámadás áldozatává vált

De hogy is lehetne Hollywood az ami, ha például ez nem történik meg a filmekben 😀

IMG_6890

Természetesen a világon rengeteg helyen megtalálható az ikonikus szó ilyen-olyan másolata, vagy az ebből képzett reklám-felirat, ám hogy visszatérjünk a cikk és a történet elejére, természetesen a picinyke kis Írországi falu, a Wicklow hegység zöldellő legelőin békésen legelésző bárányai és természetesen a Nagy Hollywoodot alapító  Matthew Guirke szülőfaluja melletti domboldalon is megtalálható az ikonikussá vált Írországi falu neve. Csak hát itt nem több millió dolláros épületek vannak a kiírás közelében, hanem a békésen zöldellő, érintetlen Ír táj.

https://en.wikipedia.org/wiki/Hollywood_Sign

https://www.eventbrite.com/rally/24-facts-need-know-hike-hollywood-sign/

Ha tetszenek a cikkek, és nem szeretnél ezekről lemaradni, akkor iratkozz fel a Hírlevelünkre, amit itt az oldal alján is megtehetsz, vagy itt: https://vilagcsavargo.eu/kapcsolat/, és értesítést kaphatsz minden megjelenő írásról.

Ha hallgatni szeretnél érdekes történeteket, útleírásokat, egyfajta Hangos-lapot kapni vagy küldeni, akkor katt ide: https://vilagcsavargo.eu/hangos-lap/ és válassz helyszint, és már hallgathatod is az általad kedvelt fórumról.

Ha van kedved akkor “dobj egy like”-ot a facebook oldalunkra is,és hogy ne is kelljen keresgetni, ez szintén itt van az oldal alján 😀

Jó utat mindenkinek 😀