Teknősbéka Templom, Bangkok, Thaiföld.

Home » Teknősbéka Templom, Bangkok, Thaiföld.

 172 ember olvasta mar el ezt az írást

Teknősbéka Templom. Wat Prayurawongsawat Worawihan a thai neve.  

A templomot 1828-ban, a Rattanakosin-korszak idejében, III. Ráma király (ur.1824-1851) uralkodása alatt kezdték el építeni Bangkok Thonburi oldalán, a Chao Phraya folyón átívelő Phra Phuttha Yotfa, avagy Memorial-híd lábánál. 

Ez a terület a régi portugál közösség déli peremén helyezkedik el. 

Olyan terület, amelyet egykor az Ayutthaya-ból ide vándorolt portugál kereskedőknek és kormányzati tisztviselőknek jelöltek ki a korai Rattanakosin-időszakban. 

A Teknősbéka Templomot Wat Prayoon-nak mig a helyiek Wat Rua Lek-nek is nevezik (rua – kerítés lek – vas). Az építése 8 évig tartott.


A fő sztúpa, melynek a neve Phra Borommathat Maha Chedi, a templom területén, Mongkut, IV. Rama király (ur. 1851-1868), uralkodásának ideje alatt épült. 

A Teknősbéka Templom komplexuma már messziről felismerhető a 60 és fél méter magas fehér, köralakú chediről

Az építmény belül üreges, 50 méter az átmérője, 54 fülke veszi körül. 

Felső szintjét, ahová keskeny, meredek lépcsőn lehet feljutni, 18 sztúpa díszíti, melyekben Buddha ereklyéket és Somdet Chao Phraya Borom Maha Prayurawong, a Dis Bunnag család hamvait helyezték el. Somdet Chao Phraya egy rang, kb. régensnek felel meg.  

A nagy chedit 1871-ben villámcsapás érte és csak 47 év eltelte után állították helyre. 

A chedi mellett a Prayoon Bhandakharn  Múzeum található, amely 1885-ben épült és Thaiföld első nyilvános könyvtára volt. Itt, a 2006-ban kezdődött és hat évig tartó restauráció során a chedi alatt feltárt Buddha-képeket, amuletteket és tárgyakat tárolják. A közel 300 darab, Lopburi-ból, Sukhothai-ból, Ayutthaya-ból származó ősi Buddha-kép mellett találtak 3 darab tenyér nagyságú aranylemezt is, melyeken ugyanaz a felirat volt, 1961. március 1., szerda.


Buddhista templomként a Wat Prayoon jellegzetes építményekkel rendelkezik, mint például egy ordinációs terem, előadóterem, meditációs terem, chedi és könyvtár. 

1944. december 14.-én, a II. Világháború idején a szövetségesek le akarták bombázni a Phuttha Yodfa-hidat, de a robbanás következtében a templom is megrongálódott.  Teljes helyreállítása évtizedeket vett igénybe. 

A templom területén található egy krematórium is, amelyet mind e mai napig használnak hamvasztásra.  

A templom, 2013 óta védett az UNESCO által, amely az Ázsiai és Csendes-óceáni Kulturális Örökségvédelmi projektjének I. díját kapta.

Ami a Wat Prayoon-t megkülönbözteti még a többi templomtól, az az ősi fegyverekből, például lándzsákból, kardokból és tengelyekből készült, fényes vörös, kb.1,8 méter magas vas kerítés. A kerítést Angliából rendelték, ahol dívott a telkek ilyetén körbekerítése, de kiderült, hogy nincs elég anyagi forrás a terület teljes körbekerítésére, ezért abban egyeztek meg a szerződő felek, hogy súly-súly arányban cserélik a kerítést cukorra.

  Az egyik részében ennek a templom területnek van a Khao Mo, ami egy sziklakert és egy kis tó vízesésekkel. 

Az itt látható mesterséges mini hegyen lévő kis sztúpát rézből öntötték, majd bearanyozták és lakkozták, de látható itt néhány pavilon, míg körös-körül ritka növényeket találunk.

Sok teknős és hal található a medencében. 


Etetésüket engedélyezik, sőt üzletet nyitottak, ahol a teknősök etetéséhez szükséges ételeket és eszközöket meg lehet vásárolni.

A buddhizmusban a teknősök szent állatok, teremtést, kitartást, erőt és hosszú élettartamot képviselnek.

Teknősbéka Templom területén látható a három ágyú emlékmű. 

Három lefelé néző ágyú fehér talapzaton. 

Az emlékművet az amerikai misszionárius, Dan Beach Bradley tiszteletére állították, aki 1836. január 13-án, a thai orvoslás történetében az első sikeres műtéti eseményt hajtotta végre. 

Amputálta egy sérült karját, aki életben maradt egy tűzijátékhoz használt ágyú felrobbanása után. 

Az emlékművet azoknak is állították, akik életüket vesztették az ágyú robbanása közben, amelyet a templom ünnepe során használtak. 

Az említett baleset okozója egy szerzetes volt, aki úgy döntött, hogy az egyik repedt ágyút a tűzijáték elvégzéséhez használja, de az ágyú darabokra robbant. A robbanás a szóban forgó szerzetes karjának roncsolásos sérülését okozta, továbbá több embert ölt meg vele és számos balesetet okozott. 

 Leslie Grand, valamint a Bussadee Thai szorgos kis csapata mind programok szervezésében, – melyhez nem kérünk előleget, – mind ingyenes tanácsadásban áll az érdeklődők rendelkezésére. Bővebb információ a Thaiföldi programok szervezése nevű Facebook csoportban.

Email: bussadeethai@gmail.com

Utazás 7 személyes SUV-val.

Kedvcsinálónak ajánljuk az Evisa L. Dosa YouTube csatornát.