Boldog új évet: 4719. A kínai Újév

Home » Boldog új évet: 4719. A kínai Újév

Loading

Tudom-tudom…. mi ez a hülyeség már megint február közepén? Ráadásul mi ez a szám?

Ez a Kínai újév, ami ma kezdődik Tehát:

新 年 快 乐

Xīn      nián       kuài         lè!   

A kínai tavaszünnep (Újév) időpontja évről évre változik. Az új év kezdetét bonyolult számításokkal határozzák meg, de az esetek többségében igaz, hogy a tavaszünnep az európai naptár február 4‑éjéhez legközelebb eső újhold napján van. Ez azt jelenti, hogy a tavaszünnep mindig január 21. és február 21. közé esik. Kicsit olyan trükkös számitások után jutunk el a kínai újévhez, mint a magyarországi tavaszi ünnephez, a húsvéthoz, ami mint azt tudjuk: mindig a tavaszi nap-éj egyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap. Húsvét sosem lehet március 22. előtt, de nem lehet április 25. után sem. 

A kínai újévi ünnepkör hagyományosan tizenöt napig tartott, manapság azonban némileg lerövidült, Kínában az emberek általában nem egészen egy hét szünetet kapnak. A jeles napokat az év 15. napján a lampionünnep zárja.

A kínai naptár egy luniszoláris naptár, mely a holdnaptárra és a szoláris naptárra jellemző tulajdonságokkal is rendelkezik. Ezt az időmérési rendszert először a babilóniaiak vezették be i. e. 2500 körül. Nemcsak Kínában, hanem számos más ázsiai kultúrában is használják. A nyugati kultúrában azért nevezik kínai naptárnak, mert először a kínaiak fejlesztették ki i. e. 500 körül.

A legtöbb kelet-ázsiai országban a mindennapi tevékenységekhez ma már a Gergely-naptárt használják, de a hagyományos kelet-ázsiai ünnepek pontos idejének meghatározásához ma is a kínai naptárat használják. Ilyen ünnep például a kínai újév, (春节 vagy tavaszi fesztivál, de nem összetévesztendő a holdújévvel ami számos holdnaptár kezdeti dátuma), a sárkányhajó-fesztivál, az asztrológiában pedig ehhez kötik az esküvők vagy a házavatók időpontját. Mivel minden hónap a hold valamelyik ciklusát követi, használják ezt a holdfázisok megállapításakor is. A kínai asztrológia Nyugaton elsősorban a 12 állatjegyről ismert. A kínai naptár a holdfázisokra épül: a holdévben 12, nagyjából 29 és fél napos hónap van. A kerekítés kedvéért hasonlóan a nyugati naptárhoz, 6 darab 29 napos kis hónap, és 6 darab 30 napos nagy hónapra tagolódik. Körülbelül 3 évenként pedig megtoldják egy kiegészítő hónappal, de ezek nem szabályosan követik egymást. Minden holdújév kezdetekor más állat veszi át az uralmat az adott esztendőre. 

A kínai asztrológia 12 állata

Mint látjuk ez 2021-ben, azaz 4719-ben a az OX, aminek a jelentése: Bivaly, vagy inkább Ökör. A kínai kultúrában az Ox értékes állat. A mezőgazdaságban betöltött szerepe miatt olyan pozitív tulajdonságokat tulajdonítanak neki, mint például szorgalmas és őszinte. 

Az ünnepre való készülődés már hetekkel korábban elkezdődik. A legfontosabb – a szokásos előkészületeken, ajándékvásárláson, sütés-főzésen kívül – az, hogy a házat megtisztítsák az elmúlt év ártalmas hatásaitól. A házat kisöprik, s ha van rá mód, kimeszelik, az ajtókat-ablakokat újramázolják. A kapcsolódó hiedelem szerint a szemetet mindig befelé, a szoba közepére kell söpörni, s onnan óvatosan kivinni, lehetőleg a hátsó ajtón, hogy a szerencsét ne söpörjék ki vele. Ennek a szabálynak a megsértése az egész családra nézve súlyos következményekkel járhat. A háznak újév előestéjén tisztának kell lennie, s ekkor az összes takarítóeszközt el kell rejteni, és újév napján már nem szabad takarítani. 

Mivel az újév napja meghatározó az egész évre nézve, nagyon fontos, hogy ilyenkor minden jól alakuljon. Mindenki igyekszik új ruhát viselni, s megszabadulni a régiektől, és még a betegek is kikelnek ágyukból, nehogy egész évben betegek maradjanak. Az emberek az ünnep előtt megpróbálják behajtani adósságaikat, ha ugyanis újév napján valaki az adósuk, akkor úgy vélik, egész évben tartozni fog nekik.

Újév előestéje – amely hasonlít a keresztény szentestére és a szilveszterre is – az ünnepsorozat legfontosabb eleme. A családok összegyűlnek, s együtt ünneplik az óév végét. Hagyományos játékokat – kártyát, madzsongot – játszanak, beszélgetnek, illetve az utóbbi években leggyakrabban televíziót néznek. Az ünnephez hozzátartozik a petárda durrogtatás – ez nem csak zajkeltés, hanem a rossz szellemek elijesztésére is szolgál. Éjfélkor a ház minden ajtaját és ablakát kinyitják, hogy a búcsúzó év távozni tudjon. Az ételekből igyekeznek annyit készíteni, hogy bőven maradjon másnapra is; az ugyanis, hogy az óévből bőségesen maradt ennivaló az új évre, kedvező előjelnek számít.

Az újév napjára különleges szabályok vonatkoznak. Nem szabad negatív jelentésű szavakat kiejteni, halált, kísérteteket emlegetni – a „négyes” szám (四, szi) kimondása is tilos, mert hasonlóan hangzik, mint a „halál” (死, szi). Az elmúlt évet sem ajánlatos emlegetni, hiszen a nap célja az, hogy bőséget hozzon az új évben. A sírás sem megengedett: ha ugyanis valaki sír az év első napján, akkor egész évben sírni fog. Ezért ezen a napon, bármilyen rosszak legyenek is, a gyerekeket sem szabad megverni.

Az újévi szokásokhoz tartozik a „piros tasak” (红包, hungpao) ajándékozása is: egy piros ünnepi borítékba papírpénzt csomagolnak, s ezt adják a gyerekeknek, illetve a nőtlen fiatalembereknek. Az összegnek páros számnak kell lennie, a páratlan számok ugyanis bajt hoznak mind az ajándékozónak, mind a megajándékozottnak. A piros tasak felbontása az ajándékozó előtt, ha szerencsétlenséget nem is hoz, de udvariatlanságnak számít.

Újévi dekoráció

A piros a bőség, a szerencse, a gazdagság színe, ezért is piros az alapszíne minden újévi dekorációnak. Piros zászlókat, falragaszokat, képeket, lampionokat helyeznek el mindenütt, hogy biztosítsák a család gyarapodását.

A piros díszek mellett az újév elengedhetetlen kelléke a narancs. Ennek az az oka, hogy a kantoni nyelvjárásban a „mandarin” (柑, kam), az „arany” (金, kam) és az „édes” szavak ugyanúgy hangzanak (甘, kam). A hasonló hangzás miatt a mandarin is fontos szerepet játszik a kölcsönös meg ajándékozásban. A hiedelem szerint ezekből a gyümölcsökből páros számú darabot illik ajándékozni.

Mivel az egészséget és a hosszú életet jelképezi, földimogyoró is gyakran kerül az újévi asztalra. Fontos újévi kellék a nyolcszögletű tálca, amelyről nyolcféle rágcsálnivalóval kínálják a vendéget. Ezek mindegyike szerencsét hoz: a rizslisztből készült sütemény (糕, kao) például ugyanúgy hangzik, mint a „magas” (高, kao), így azt jelképezi, hogy fogyasztója az új évben magasabbra fog jutni a társadalmi ranglétrán. Hasonló okokból a tengeri moszat a meggazdagodást, a lótuszmag a bőséges fiú gyermekáldást, a szárított tofu (szójababsajt) pedig a gazdagságot és a boldogságot szimbolizálja. Friss tofut felkínálni azonban nem lehet, mivel annak színe fehér, ami a gyász színe. Előszeretettel fogyasztanak az ünnep estéjén kínai töltött táskákat (饺子, csiaoce) is.

A Bivaly ökör, (OX) szerencsés és kerülendő dolgai

És, hogy pontossan mikor koccintsunk?
Kínában egyetlen hatalmas időzóna van, amely kelet-nyugati irányban 5000 kilométert ölel fel, míg a szomszédos országok, főként Oroszország 7 különböző időzónát zsúfol bele ekkora kiterjedésbe. Emiatt aztán Kína egyes részein éjfélkor lesz csak sötét, és a nap reggel 10-ig nem kel fel télen. A nyugat-kínai autonóm Xinjiang (Hszincsiang) tartomány egyik fele a hivatalos pekingi idő szerint él, míg a másik fele +6 óránál állította be az időt a nemzetközi időszámításhoz képest. Kína, amely nagy kelet-nyugati kiterjedtsége miatt akár 5-7 időzónát is használhatna, mégis csak egyet használ, az UTC+8-at, amelyik az ország keleti részének felel meg, mivel az ország lakosságának nagy része itt él. Így Kína nyugati felén délután 3 órakor delel a Nap. Tehát Magyarországi idő szerint délután: 17.00

Ha már az ídőzónáknál tartunk.

Azt ugye tudjátok, hogy egy naptári nap 50 óráig tart? Erről itt olvashattok: https://vilagcsavargo.eu/boldog-uj-evet-5781/, de a “Főninek” ezt el ne mondjátok, mert esetleg kitolodik a 8 órás munkaidő… 

Azt, hogy a világban épp most mennyi az idő, ezen a weboldalon tudod ki-silabizálni: 

Tehát akármilyen időzónában is legyél éppen, és használj bármilyen naptárat, a VilágCsavargó nagyon kellemes, és utazásokban gazdag új évet kíván, legyen az akár több hónapos világkörüli utazás, akár pár napos város látogatás, vagy néhány órás kirándulás a környéken… Jó csavargást, és sok élményt………amiről, ha gondolod, akkor a weboldalon beszámolhatsz másoknak is, amihez fel tudod venni velünk a kapcsolatot, akár itt a lap alján, akár a kapcsolat menüpontban..