Egy nap, amikor az egész világon a zöld a szín. Szent Patrik nap. A Paddy’s day.

Home » Egy nap, amikor az egész világon a zöld a szín. Szent Patrik nap. A Paddy’s day.

Loading

Március 17.  Egy különleges nap az egész világon, kártyás hasonlattal: “zöld a szín”, és mindenki ünnepel és bulizik. Jöjjön pár mondat uncsi, ám ugyanakkor szinte kötelező bevezetés, hogy a volt irodalom tanáraim se nagyon szégyenkezzenek, és legyen valami kerete az írásnak, de aztán mi is bulizunk:

Tehát: Sok történelmi esemény tartozik ehhez a naphoz, például: 

1241 – A magyar főurak a Pest alatti táborban megölték Kötöny kun vezért.

1848 – V. Ferdinánd király kinevezi Batthyány Lajost miniszterelnökké. Megalakul a független magyar felelős ministerium (kormány).

1861 – Kikiáltják az egységes Olaszországot, melynek első uralkodója II. Viktor Emánuel király lesz.

1936 – Németország felmondja a locarnói egyezményt, csapatai bevonulnak az addig demilitarizált Rajna-vidékre.

1977 – Teng Hsziao-pinget visszahelyezik valamennyi tisztségébe, de mégsem ezek miatt ünnep az egész világon. 

De mégsem ezen eseményektől lett híres ez a nap, amikor az egész világ ünnepel és mulatozik, hanem egy Szent Patrik (387 – 460)  nevű ír szerzetes halálának az évfordulójáról emlékeznek meg szerte a világon, és öltözik minden és mindenki zöld színbe. 

Kicsit ugyan árnyalja a képet pár apróság, de oda se neki, gyorsan átnézzük, és aztán jöhet a mulatság.

Az Ír Szent Patrik nem volt se Patrik, se Ír.

Szent Patrik “Maewyn Succat” néven született a római uralom alatt lévő Britannia provinciában. Ír fosztogatók rabolták el, és eladták rabszolgának. Később megszökött, Britanniába ment, és egy kolostorban lelt menedékre. Pappá válásakor vette fel a “Patricius” nevet. Egy jelenés biztatására visszatért Írországba, hogy az ott élő pogány íreket a keresztény hitre térítse. A nevéhez rengeteg legenda tartozik, például, hogy kiűzte a mérges kígyókat az Ír-szigetről és egy háromlevelű lóhere segítségével magyarázta el az íreknek a Szentháromság jelentését. Természetesen nem tudni, hogy mi a teljes történet, de az tény, hogy Szent Patrik Írország fő védőszentje. 

Jaaaa…. és a zöld szín is eredetileg kék volt, na de a történelem forgószelében ez is megváltozott. Talán azért, mert Írországot Smaragd szigetnek is szokták emlegetni gyönyörű zöldben pompázó tájai miatt, magától értetődő a zöld szín. De Szent Patrik ruházata az akkori viseletnek megfelelően kék volt, na de oda se neki, láttunk már hasonlót, mint  amikor az eredeti barna vagy zöldeskék télapó egyszercsak Coca-Cola piros-fehér lett…..

Ügyes marketing… Na de ennyit az unalmas, nyers történelemről, kezdődjék a bulizás az egész világon.

Jogos a kérdés, hogy miért az egész világon? Miért nem csak Írországban? 

Erre aránylag értékelhető választ ad az a tény, hogy mindenféle legendák, statisztikák és népszámlálási adatok alapján az Ír lakosság valahol 50 és 80 millió között van. Ez akkor válik különösen izgalmassá, ha ugyanezen statisztikai adatokat nézegetve azt látjuk, hogy Írország lakossága nagyjából 5 millió fő…….. és ebből is közel 1 millió bevándorló, vendégmunkás, gazdasági menekült… nevezze mindenki, ahogy éppen szeretné az Írországban lakó és dolgozó nem ír lakosokat. Akkor viszont jogos a kérdés, hogy hol van a többi közel 75 millió ír? 

Írországból 1848tól rengeteg Ír indult el külföldre, leginkább Kanadába, az U.S.A.-ba, Ausztráliába, és Új-Zélandra, de manapság már mindenhol a világon ott vannak…. Gondoljunk csak a szerte a világon megtalálható Ír pubokra. Ezen kivándorolt írek leszármazottai, a mai napig 3. 4. generációs íreknek tartják magukat, függetlenül az épp aktuális állampolgárságtól. Ide tartozik, hogy amúgy az Ír állampolgárság szinte automatikusan jár, ha hitelesen tudsz bizonyítani egy igazi Ír felmenőt. 

És mivel az Írek büszkék a származásukra és persze a hagyományokra, így vitték az ünnepeket is a nagyvilágba. Ilyen a halloween is, amiről ITT olvashatsz. Gondoljunk csak az olyan híres színészekre, művészekre, mint: Liam Neeson, Enya, Bono, Oscar Wilde, Pierce Brosnan, Colin Farrell, akik rendszeresen utalnak az Ír gyökerekre, vagy a mostani amerikai elnök, illetve a Kennedy család is Ír származású.

Mivel már megint kezdünk elkalandozni a Szent patrik naptól, és annak a fő eseményétől, a Parádétól. A Paddy’s day parade, a nagy a nagy felvonulás, egy olyan esemény, mint a “békebeli”, szocialista május elsejei ünnepségek, vagy az hasonló karneválok, amikor a helyi “Polgármester Jenő” ünnepi beszédet mond, majd a végén megnyitja a felvonulást… 

Természetesen addigra a vidám írek már nem szomjasak, így remek hangulatban telik a felvonulás, amiben a helyi iskolák, vállalkozások, sport és veteránautó klubok…… tehát mindenki probál részt venni, és egyfajta kaotikus összevisszaság jellemzi, az amúgy rendezett felvonulást.

Ha már az amerikai vonalnál tartunk, akkor érdemes megjegyezni, hogy ezt a hagyományos Ír felvonulást, amit az eredetileg nem Ír származású, nem Patrik születési nevű hittérítő emlékére tartanak, eredetileg és először 420 évvel ezelőtt volt a floridai St. Augustine-ban rendezték. Boston és New York régóta állítják, hogy azok az ír bevándorlás központjai, és a Szent Patrik-napi felvonulások kezdetét még azelőtt elkezdték, hogy még Írországban is elindultak volna, 1737-es, illetve 1762-es kezdési dátummal. Waterford 1903-ban tartotta az első Szent Patrik napi felvonulást Írországban.

És hogy milyen is a hangulat egy ilyen fesztiválon? 

Képzeljünk el egy remek hangulatú utcabált, több tiz, de inkább százezer emberrel…. nappal… A kordonnal leválasztott utakon megy a parádé, a felvonulás, nagyjából, mint pl a debreceni virágkarnevál felvonulása, 2 oldalt pedig az amúgy is barátságos Írek, akik mégbarátságosabbra itták már magukat. Mindenki zöld ruhában, zöld sapkában, parókában, vagy épp az Ír zászló színeiben….. 

És mindenki iszik és ölelget mindenkit…  Az Írek amúgy is nagy mókamesterek, és hát hangulatot bárhol tudnak csinálni. Biztos találkoztatok már Ti is akár Budapesten, akár Spanyolországban vagy bárhol önfeledten mulatozó Ír legénybucsús srácokkal. Vagy biztos emlékeztek, amikor a 2016os Francia foci EB-re, ahol nem is az Ír focicsapat, hanem az  Ír szurkolók kerültek be minden hiradásba….. 

Ha nem láttátok, akkor ezek a videók tökéletes összefoglalók:

Nyert vagy vesztett a csapat, az írek énekeltek, tv-riportereket dobáltak a levegőbe, autót javitottak, rendörnőknek adtak szerenádot…..mulattak, buliztak…

Na most akkor képzeljétek el, amikor mindezt otthon, hazai pályán, az összes barátjukkal együtt a legnagyobb ünnepükön csinálják……. hatalmas élmény… A fő esetmény természetesen Dublinban van, de szinte minden írországi város megszervezi a maga felvonulását….. És ezután irány a PUB. És hogy ott mit “illik” inni? természetesen az Ír nemzeti italt a Guinness-t. … Esetleg “Greenness-t ami igazából festett hagyományos sör ételfestékkel 😉

A statisztikák szerint nem is keveset, mert világszerte ezen a napon hozzávetőlegesen 13 millió pint (korsó) sör fogy el a nagy mulatságon…. És persze mindent zöldben fogsz látni. Ennek lehet az egyik oka, ai írek mindent átjáró igazi zöld, friss hangulata, de az is, hogy világszerte az ikonikus épületeket ilyenkor zöld fénnyel világítják meg.

Ha már idáig elolvastad, akkor arra gondolunk merészen, hogy tetszenek a cikkek, és ha nem szeretnél ezekről lemaradni, akkor iratkozz fel a Hírlevelünkre, lévén a közösségi oldalakon vagy eljut Hozzád az irás vagy nem. Ezt itt az oldal alján is megtehetsz, vagy itt: https://vilagcsavargo.eu/kapcsolat/, és értesítést kaphatsz minden megjelenő írásról és semmi másrol

Ha hallgatni szeretnél érdekes történeteket, útleírásokat, egyfajta Hangos-lapot kapni vagy küldeni, akkor katt ide: https://vilagcsavargo.eu/hangos-lap/ és válassz helyszint, és már hallgathatod is az általad kedvelt fórumról.

Ha van kedved akkor “dobj egy like”-ot a facebook oldalunkra is,és hogy ne is kelljen keresgélni, ez szintén itt van az oldal alján 😀