green grassy hill
Photo by tom balabaud on Pexels.com

Írország, Nagypéntek

Home » Írország, Nagypéntek

Loading

Nagypéntek napján, Írországban a korábbi szigorú szabályozások miatt hosszú ideig nem lehetett alkoholt vásárolni.
Az alkoholvásárlási korlátozásoknak több történelmi és kulturális okuk van.

Az egyik ilyen ok az, hogy a Nagypéntek korábban az ír törvények alapján szigorú böjti nap volt. Az alkoholfogyasztás korlátozása ezen a napon szorosan kapcsolódott az étel, a hús és az alkohol együttes tilalmára a böjti szabályok betartásával.
Az alkoholvásárlási korlátozások időtartama általában éjfél és éjfél között volt érvényben, vagyis az egész Nagypéntekre vonatkozott.
Ilyenkor a PUB-ok nem nyitottak ki, a boltok polcairol el kellett tenni, vagy el kellett zárni, esetleg letakarni az alkoholos italokat.
Persze voltak kivételek, mint például a szállodák, a repterek, vagy a bűfés, étel-italt szervirozó vonatok.
Ilyenkor az történt, hogy Írország népe felkerekedett, és ezen utazási és turisztikai helyekre vették be magukat, mert amúgy is jó poén elmenni mondjuk Dublinból Sligoba vonattal….
Főleg, ha csak ott lehet alkoholt venni…
Ám akárhogy is nézzük, a nagypéntek egy nemzetközileg tartott keresztény ünnep, ráadásul tavasszal, amikor már kezdődik a jóidő, és ami jellemzően hosszú hétvégével is jár, így sok utazó kerekedik fel, és utazik el valahova….. Például Írországba.
Többek között talán ezért is történhetett, hogy az Ír vendéglátósok, pub tulajdonosok felvetésére, hogy ők kimaradnak a jóból 2018-ban módosították az alkohol-eladási törvényeket Írországban, és azóta lehetőség van alkoholt vásárolni Nagypénteken is.

Ennyit a törvényekről…
Ugyanakkor ezzel párhuzamosan léteznek, léteztek hagyományok és szokások, amik olykor nem feltétlenül “párhuzamosak” a papírral.
Írországban van egy ismert népi legenda, amely a “Poteen”, azaz az illegálisan készített alkohol eredetével kapcsolatos, és a Nagypéntekhez is kapcsolódik. Poteent ír nyelven szokás még korábbi gyakori nevei „ír holdfény” és „hegyi harmat” néven nevezni.
Az ír dialektusban a “poteen” kifejezés az ír whiskeyre vagy más kemény szeszes italra utal, amelynél leginkább 3 szabályt szokás betartani:
1.  az ír whiskeyhez hasonlóan gabonából készül
2. általában illegálisan, azaz adózatlan
3. eléggé szabályozatlan körülmények között készül 

A legenda szerint Írországban hagyomány volt az illegális poteen főzése és fogyasztása Nagypénteken, mert az emberek úgy hitték, hogy a Nagypénteken fogyasztott poteen különleges erővel bír, és az ital megvédi a fogyasztóját a rossz szellemektől, betegségektől és más bajoktól. Ezért volt szokás az illegális alkohol főzése és fogyasztása Nagypénteken, annak ellenére, hogy ez tiltott volt.