Országváltó 5. rész. A külföldi munka keresése

Home » Országváltó 5. rész. A külföldi munka keresése

Loading

Külföldi munka, avagy: hogyan (NE) költözzünk külföldre, és ott hogyan (NE) találjunk munkát.

Külföldre költözésnek, a külföldi munka keresésnek és ennek előkészítésének sokféle módja van. Ezek közül vannak a bonyolultabbak, amikor elég sok utánajárással, kérdezősködésel, olvasással és hasonlókkal kell tölteni az időt.
Igazából ha ezzel akarjuk tölteni a szabadidőnket, hogy mindenféle riportokat hallgatunk, blogokat olvasunk, videókat nézünk meg a témával kapcsolatban, az nettó időpazarlás. Most itt megmutatom 2,5 (értsd: kettő és fél) egyszerű lépésben hogy miképp tudsz külföldre költözni és ott munkát vállalni.
Ehhez nem kell semmi más csak egy jól felépített Facebook profil.
Kezdjük is el: Ezzel lesz egy kis pepecselés, de megéri, és még pontokba is szedtem.
Figyelem: A következő sorok bőven fognak tartalmazni ironiát, cinizmust, szarkazmust, amit leginkább humorral érdemes kezelni.
Megtörtént esetek alapján. Ugyanakkor a valósággal, a helyszínnel, a szereplőkkel való bármilyen párhuzam csakis a véletlen műve lehet.
Tehát:

1: A név, illetve az, hogy ki vagy Te

Az első és legfontosabb dolog természetesen a név.
Mivel ez már a 21. század, ezért nehogy már megmondják neked azt, hogy mi legyen a Te neved, így választhatsz saját magadnak egy olyan nevet ami részben jól cseng, részben külföldön is ismert mitőbb elismert.
Így jobb eséllyel fogod megkapni álmaid munkáját: Érdemes olyan nevek között válogatni mint: Brúsz Vilisz, Csák Norisz, Dzsézőn Sztetem, esetleg ezek permutációjából, hölgyeknél pedig jól csengő név Dzsúlia Robertc vagy az Andzselina Dzsoli.
Ugyanakkor bátran használhatod azt a nevedet is. amin a haverok ismernek, pl. Józsi Corleone, Kutyás Karesz, Fröccsös Pityu, Az Alföldi Szandokán… Ez azért jó, mert a leendő munkaadóval máris közvetlenebb, hangulatosabb, már-már haveri kapcsolatot alakítasz ki
A következő egy picit keményebb lépés, ami macerás, időigényes de megéri vele pepecselni és foglalkozni, hogy egy profilképet állítsunk be. Itt figyelni kell arra, hogy véletlenül se saját fényképet tegyünk be magunkról, hanem ha például ha azt írtuk hogy Brúsz Vilisz vagyunk, akkor érdemes egy tematikus képet letölteni valahonnan, de elfogadott opció egy random híres ember, színész, egy random sportautó, egy pitbull, vagy egy cicás kép is profilképnek.
Ha valami okból úgy döntesz, hogy saját magadról tennél ki fényképet, akkor ezt érdemes jól megkomponálni.
-Hölgyek esetében jól mutat egy tükörbe vakuzva készített, csücsörítős, békejel mutatós szelfi
-Urakál pedig például egy felső nélküli, szamurájkard tartó kép. Így máris látszódik, hogy Te nem futamodsz meg mondjuk egy céges probléma elől, hanem bátran szembeszállsz a problémával.


A következő fontos lépés az eddigi iskolák feltüntetése.
Itt kimondottan jól hangzik az, hogy az “utca nevelt” még akkor is, ha esetleg addig voltál az utcán, amíg a buszmegállóba vártad a buszt, de szintén jól cseng az “élet iskolája” amiből a leendő munkaadó máris láthatja hogy a tanulmányaidat nem akármilyen gagyi iskolában szerezted. Ha beirod azt, hogy “ahol az Isten a tanár” akkor szintén nyert ügyed van. Ki is taníthatna neked többet.
Ha valami komolyabb munkára pályázol, akkor viszont érdemes azt feltüntetni hogy te az Oxford vagy a Yale egyetemen tanultál.


A következő az eddigi munka tapasztalatok, munkahelyek, amiből a leendő munkaadó már látni fogja hogy igazából Te vagy számára a főnyeremény.
Ide érdemes olyanokat írni, ami a 21. századdal kompatibilis. Például hogy eddig tervezőmérnök voltál a Lamborghini-nél vagy modell a Louis Vuitton-nál, vagy fényképész az Instagram-nál.
Ha vállalkozó szellemű vagy akkor azt is oda lehet írni, hogy például Tulajdonos: Dolcsegabana vagy Te vagy a vezérigazgató a NASA-nál…. (most miért? Szerinted a NASA vezérigazgatója nem kereshet valami mellékállást? Naugyehogy de)


Most miután megvan a név, az iskolák és a munkatapasztalat, már csak valami frappáns idézettel kell megbolondítani a Facebook oldaladat, amiből látják hogy nemcsak a már fent említett iskolákba melegedni jártál, hanem ott rengeteg filozófiai bölcsességet is elsajátítottál.
Így érdemes olyan dolgokat kiírni, hogy “nem a világ kemény hanem te vagy csicska” vagy azt hogy “nem te választottad a bűnt hanem a bűn téged”…. Ezek mindenféleképp jól néznek ki a profilodon.
És ezzel meg is van a munka keresés első lépése.

1.5 A következő lépés egy amolyan fél lépésnek gondolom.

Ez a lépés sem lesz túl bonyolult, ha már az első szintet “megugrottad”:
Mivel amit keresel, az a külföldi munka, ezért kellene egy külföld. ezt kell megkeresni.
Egy földrajzi atlasz, térkép vagy egy googlemap, vagy bármely olyan irodalmi mű alapján, ami tartalmaz országneveket, kell keresni országokat, városokat, tájegységeket, például Németország, Svájc, Amerika, Bahamák, Tahiti,….. majd ezen szavak segítségével olyan Facebook csoportokat keresni, amiben benne vannak ezek a szavak, hozzáteszünk egy “I” betűt, illetve azt hogy magyarok, ezzel megkapjuk azt hogy Írországi magyarok, Bora Borai magyarok, Ausztráliai magyarok… stb
Itt két fontos kritériumnak érdemes megfelelni a további sikeres külföldi munka keresés érdekében.
1: Érdemes figyelni arra, hogy a földrajzi atlasz használatakor a csillagászattal kapcsolatos oldalakat NE számoljuk bele, mert akkor olyan eredmény is kijöhet, hogy Szaturnuszi Magyarok, vagy Alpha Centauri magyarok, és ez adott esetben ronthatja a hatékonyságot…. Na mindegy. Ezekbe a csoportokba be kell lépni, és ez gyorsan megvan.
2: A második dolog, ha esetleg egy random irodalmi művet választottál az ország kereséshez, akkor érdemes utánajárni, hogy valós országról van-e benne szó, mert itt is elakadhat a munkakeresés.
Például a “Négyszögletű Kerek Erdei magyarok” csoportban elég ritka a munka hirdetés, és az “Aprajafalvi magyarok” oldal sem a legpörgősebb ilyen szempontból.

Miután ez megtörtént innen jön a második nagy, de ugyanakkor egyszerű lépés. Nem is kell ezt túlbonyolítani:

2: Maga a külföldi munka keresése

Tehát amit tenni kell, hogy a már említett csoportokba beírni hogy:
“munkát keresek”
és esetleg egy telefonszám, de ez fakultatív.
Ha nagyon cizellálni szeretnéd, akkor akár azt is érdemes hozzátenni, hogy
“várom az ajánlatokat”
Arra érdemes figyelni, hogy ha mégis megadsz egy telefonszámot, akkor lehetőség szerint egy magyar mobiltelefonszám legyen, de ha nem akarod hogy lépten nyomon zaklassanak a hülyeségekkel akkor nemes egyszerűséggel megadhatsz valamilyen magyarországi vezetékes telefonszámot is. Mondjuk egy telefonfülke számát, amit a leendő munkaadó minden héten, egy adott időben bátran kereshet…. mondjuk minden kedden délután 2:00 és 2:10 közt várod a hívását. Ezt nem is kell túlbonyolítani.
Ha nagy számítógépes guru vagy, akkor elég egyszer leírni ezt hogy “munkát keresek”, és ezt egy sima másolás/beillesztés kombinációval az összes már említett csoportba be tudod tenni.
És most jön a durva rész, ahol bizony keménynek és kitartónak kell lenned, de megéri.
Majd jönnek az okoskodó trollok, hogy mégis melyik országban, azon belül melyik országrészben gondolkodsz, esetleg beszéled a nyelvet, van-e valami induló tőkéd mihez értesz, hol akarsz lakni, meg ilyen hülye kérdésekkel, de ezeket nem kell komolyan venni….
Több okból sem.
-Részben mi köze hozzá a sok parasztnak hogy te melyik országba akarsz menni? Hát nem igaz?
Foglalkozzon a saját dolgával…..
-Ezen belül is melyik országrészbe? Persze…. hogyne majd adsz egy komplett útvonaltervet nekik…
-Az meg hogy beszéled a nyelvet már végképp nem tartozik rájuk…. Hát persze hogy beszéled, hiszen most írtad ki magyarul, hogy munkát keresel.
Az olyan apróságokkal ne is hagyd magad megtéveszteni, hogy lehet hogy Németországban németül beszélnek Franciaországban meg franciául….. látod a sok köcsög is ott van és olvassa a magyart, akkor nyilván beszélnek magyarul, de meg amúgy is: ha valaki munkát akar neked adni, akkor tanuljon meg rendesen magyarul…..hát nehogy már… mit képzelnek ezek mégis magukról?
-Aztán ott van az induló tőke kérdése. Ez most komoly? Majd bankszámlakivonatot fogsz mellékelni minden egyes poszthoz??? nem igaz??
Az ilyen hülyeségekkel nem is érdemes foglalkozni, hogy lehet hogy valahol három-négy havi bérleti díjat elkérnek előre…. Ez nettó lehúzás parasztvakítás és természetesen mit képzelnek magukról, hogy tőled egyáltalán albérleti díjat akarnak majd kérni? Hát örüljenek hogy odamész lakni! Nem igaz?
És ha már itt tartunk:
-Lakhatás: lehet hogy vannak olyan helyek (mondjuk Írországban), ahol azt fogják mondani hogy igazából “nincs is albérlet”! Na de te ennél sokkal ravaszabb vagy és ennek a hülyeségnek sem fogsz bedőlni, hiszen tudod nagyon jól azt, hogy ez a sok kétkedő troll is lakik valahol. Persze lehet hogy majd azt mondják, hogy nincs albérlet meg ilyesmi, de erre te persze rá mondhatod azt, hogy “de ti is laktok valahol” És ha véletlen elszórják magukat hogy dehát őt már sok év alatt taposták ki ezt az ösvényt, na akkor jön el a te időd és le tudsz rájuk csapni mint egy héja a gyanútlan verebekre, hogy nektek így viszont aztán kutya kötelességetek lenne segíteni szegény honfitársaitokon, és egyébként is adjatok munkát és szállást….. a pénzt csak addig kell kölcsön adnotok ameddig az első fizetést megkapom. Ha esetleg ellenkezne még mindig a sok tróger, akkor érdemes bedobni egy “külföldön is magyar magyarnak farkasa” szlogent..
Nincs teljesen kizárva, hogy valakik be ajánlanak majd valami munkát rögtön a komment részlegben, esetleg oda írják hogy mennyit keresnél, de ha nincs meg a nettó havi tízezer euró, akkor inkább írd oda azt, hogy
-ennyi pénzért ki az a barom aki egyáltalán elmegy dolgozni,
-nem gondoltátok hogy ennyi pénzért egyáltalán felkelek…
-kapjátok már össze magatokat a hülyeségeitekkel……
Ha igazán profi vagy, és nem akarod ezt a sok hülyeséget olvasgatni, pláne nem válaszolgatni a sok oktondi, buta kérdésre (mert ugye te dolgozni akarsz külföldön nem hülyeségekre válaszolni) ezért a legokosabb ha a kommentelési lehetőséget már rögtön az elején letiltod. Így valóban csak azok tudnak majd téged az adott időben keresni az utcai telefonfülkén az adott időben, akik munkát akarnak neked majd adni.

És most félre a tréfát és viccen kívűl:

Azon érdemes elgondolkodni, hogy ha valaki külföldi munka témakörben kesegél, hogy ha egy ilyen facebook keresésre is jelentkezik egy leendő munkaadó, hogy vajon miért éppen egy nyelvet nem beszélő, a leendő munkavállalóról semmit nem tudó, nem is az országban lévő, szállással és jó eséllyel semmilyen helyi papírral nem rendelkező arcot keres…….
…”Soha, sehol nincs ingyen sajt…….. Csak az egérfogóban“…

Remélem tudtam segíteni és hasznos információkkal ellátni benneteket. Azoknak, akik inkább a külföldi munka keresésnél az olvasós változatot részesítik előnyben, annak itt van egy hogyan költözzünk Írországba című hosszabb írás 3+1 része.
A 3+1 úgy jön ki, hogy az írások összefoglalva, egyberakva nagyon hosszú lenne, ezért lett szétválasztva témakörönként, három általános részre, és a negyedik azok a mindennapos számokat, árakat, kereseti lehetőségeket mutatja meg.


3. rész
Ez már picivel másabb összetettebb.
-Ha Te nem akarsz a klasszikus módon, reggel 6-kor be és délután 2-kor blokkolva, másoknak dolgozva, hónapról hónapra várni a fizetést, hanem pl egy jól működő vállalkozást alapítani, vagy a régi fodrász, autószerelő, pék, lufizsiráf-hajtogató……. stb vállalkozásodat hoznád át Írországba, akkor ez lesz a Te részed….
Mitöbb….
Egy BONUSZ fejezet a részen belül: Ha arra gondolsz, hogy
“milyen jó lenne ezt a sok macerát elkerülni”,
mennyivel egyszerűbb a “helyieknek” hiszen nekik ezt nem kell végigjárni, hiszen ők Írek…..
bezzeg, ha nekem is meglenne az Ír állampolgárságom, akkor sokkal egyszerűbb lenne…..
Nos …. jó hírem van.
Itt van az is, hogy miképpen kaphatod meg az Ír állampolgárságot, az ügyintézés megkezdése után pár héten/hónapon belül úgy, hogy elötte még egy percet sem voltál az országban…….
Teljes olvasnivaló ezen a linken:
https://vilagcsavargo.eu/orszagvalto-irorszag-3-resz/

4. rész:
A külföldi munka egyik legfontosabb eleme:
matek, számok, “mennyi a guba”
bevételi és kiadási oldal, mint munkavállaló
mennyit kereshetsz, mennyi a kiadásod, igények és lehetőségek szerint
Teljes olvasnivaló ezen a linken:
https://vilagcsavargo.eu/orszagvalto-irorszag-4-resz/

Ha hasznosnak, érdekesnek, szórakoztatónak, mitöbb tartalmasnak találtad az írást, akkor oszdd meg bátran az oldal linkjét…

  Csatlakozz Facebook csoportunkhoz
 Ez egy tetszik gomb az oldalon
 Térkép alapján is választhatsz olvasnivalót
 A Spotify oldalon hallgathatod is a kalandokat
 Vagy sok más podcast oldalon
 A weboldalon még több érdekes kalandot olvashatsz
 A Youtube felületén is találhatsz érdekességeket
 A Twitteren is követhetsz
 És az Instagramon is
 A Hírlevélre feliratkozva értesítést kaphatsz az új élményekről
 A Patreon oldalon,  ha gondolod, akkor akár támogathatod is a kalandokat…
 TikTok oldalon rövid videókért