Országváltó – Írország 2. rész

Home » Országváltó – Írország 2. rész

Loading

Az “Írország lesz az űj otthonom” project előző részében, amit itt olvashatsz el: https://vilagcsavargo.eu/orszagvalto-irorszag-1-resz/ megérkeztünk Írországba, szereztünk szállást, és a legfontosabb papírokat is elintéztük… Jöhet a következő lépés a

5: MUNKA-KERESÉS

Az írországi munkák: 

Ha jó az angolod és nagy IT guru vagy, akkor ez a Te helyed, hiszen itt vannak olyan IT cégek európai központjai, mint a Facebook, Google, Apple,…. és még sok más

Nagyobb, Írországi I.T. cégek

Itt már közepes informatikai tudás mellett is vidáman megvan az évi 30-35K kezdőfizu (euróban). Persze, ha igazi nagykártya vagy, akkor ezt az összeget odaadják csak azért, hogy dolgozz náluk…

A különböző igazi diplomákkal, (és nem a klasszikus 4 éves lufi-zsiráf hajtogató, büfé-könyvtár kereszt képzéssel), is szépen lehet érvényesülni. A magyarországi ilyen-olyan bohóc-képző, gumibogyó-szörp főző, csakratisztító, esőcsináló tanfolyami papirjaidat kár kicipelni, mert nem nagyon fog érdekelni senkit a kamu-tanfolyamon kapott kamu diplomád. És szintén kivételt képez a magyar jogi diploma, mert Írországban teljesen más a jogrendszer. Persze, ha nem vagy ilyen nagykártya, akkor sincs baj… boltok, építkezések, szállodák, orvosi, egészségügyi, logisztikai cégek, éttermek, mezőgazdaság……. rengeteg helyre keresnek embert. Itt már a tudás-végzettség-nyelvismeret “arany háromszögből” a végzettséget nem feltétlen veszik egy bizonyos szinten túl szigorúan… azt egy jó C.V. (önéletrajz) és az interjún egy jó beszélővel ki lehet váltani. Munkahelyeket, állásokat leginkább online tudsz keresni és találni, többekközt ITT, ITT, ITT, és ITT, és még sok más helyen is, de a hagyományos várost körbejárós C.V. osztogatós megoldás is működhet. Amit még tudni kell, hogy ha valahol elkezdesz dolgozni, akkor az első pár héten úgynevezett “emergency tax” azaz emelt adót fogsz fizetni, ami kb 40% a normál 20% körüli helyett, de ezt vissza fogod kapni, amint rendeződik az adó státuszod. Ezt az adó-iroda oldalán tudod intézni: https://www.revenue.ie/en/Home.aspx. Az írországi letelepedéssel kapcsolatban még muszáj megemlíteni két dolgot:

6: KÖZLEKEDÉS

Írország tömegközlekedése a legnagyobb jóindulattal sem nagyon mondható országos lefedettségűnek. Tehát: 

-Vagy a már említett pár nagyvárosban bérelsz ingatlant sok pénzért, cserébe úgy-ahogy lesz helyi busz a városban és talán a közeli városokba.

-Vagy vidékre költözöl, ahol olcsó(bbak) az ingatlanok, cserébe nem biztos, hogy van tömegközlekedés.

Viszont még mindig választhatsz, hogy vonat ne legyen https://www.irishrail.ie/, vagy busz. A vonat térkép itt van:

A mi falunkban például busz van….. igaz, hogy csak minden szerdán…….. délelőtt 10 órakor….. plusz/mínusz fél óra. Tehát a logika azt diktálja, hogy vagy sokat fogsz majd biciklizni és sétálni, vagy kell majd autó.

Az utobbi szintén érdekes, mert vagy veszel egy régi, 2008 előtti autót “szotyi pénzért”, és amit már  színes kavicsokért, és szebb madár tollakért is odaadnak, és itt tudsz válogatni: https://www.donedeal.ie/cars  de cserébe óriási adót és biztosítást kell fizetni, vagy új(abb) és ezáltal drágább autót kell venni. Hozhatod a sajátot is, de azzal csak a “macera” van, regisztráltatni kell, adott esetben az átírás is lehet sok pénz, és amúgy is csak a gond van vele, mert rossz oldalon van a kormány….amiről ITT találhatsz infót. Persze lehet vezetni, de egy sima előzés felér egy kaszkadőr mutatvánnyal, a parkolóházban pedig gumiember módjára kell zsonglőrködni, hogy kivedd a parkoló kártyát…. Viszont ha van autód, akkor Írország rengeteg gyönyörű tájára juthatsz el, többek köz például a Wild Atlantic Wayhez is… itt meg tudjátok hallgatni, hogy mi is ez a hely:

Ha esetleg úgy döntesz, hogy egy egyéni vállalkozást indítanál, akkor sincs baj, mert nagyon egyszerű, és gyors a 

7: VÁLLALKOZÁS ALAPÍTÁS

…..Innen fogjuk folytatni a második résszel, hogy ne legyen olyan túl hossszú. És, hogy biztos ne maradjatok le, kövessetek bármilyen paltformon, mitöbb, az lenne ám igazán nagy segítség, ha meg is osztanátok a Nektek tetsző tartalmakat a barátokkal, ismerősökkel..

Ha tetszik az oldal, és szeretnéd a Facebookon is követni a történeteket, akkor kövesd az oldalunkat. Ha a Világcsavargók Facebook csoportothoz csatlakozol, akkor a tervek szerint bármilyen utazással és célállomással kapcsolatos kérdésedre megpróbálunk a csoporttagok segítségével, a lehető legpontosabban válaszolni.

Ez a Facebook oldalunk, ahol követheted a weboldalt

Ez a Facebook csoportunk, ahol a lehetőségek szerint a csoporttagok segítségével megpróbálunk a különböző helyekhez tanácsokat, ötleteket adni. Itt pedig a mindenki által jól ismert képeslapok mintájára készitett hallgatható képeslapok, VilágCsavargó HANGOS-LAP-okat hallgathatsz,

Iratkozz fel hírlevelünkre, ahol CSAK az oldalon megjelenő írásokról fogsz értesítést kapni, így elsőként olvashatod a legfrissebb élményeket.

boritókép: https://www.planetware.com/pictures/ireland-irl.htm