Arany Buddha, Wat Traimit, Bangkok, Thaiföld.

Home » Arany Buddha, Wat Traimit, Bangkok, Thaiföld.

Loading

Arany Buddha, Wat Traimit Wittharayam Worawiharn templom Bangkok kínai negyedében, a Yaowarat út mellett található, ahol a világ legnagyobb tömör arany Buddha ábrázolását láthatjuk.

Wat Traimit Wittharayam Worawiharn templom nappali és esti kivilágításban.

Az Arany Buddha hivatalos neve, Phra Phuttha Maha Suwan, mely nevet 1992-ben kapta IX. Rama királytól.

A szobor magassága 309 cm, az alaptól a csúcsig 480 cm, átmérője 378 cm, súlya 5 és fél tonna. Az aranyból készült alkotás értékét kb.12 milliárd  forintra becsülik. 

Egyes számítások ennek hatszorosára becsülik az értékét. 1990-ben bekerült a Guinness-rekordok könyvébe.

A szobor eredete bizonytalan, korát kb. 7-800  évre teszik, tehát a Sukhothai-korszakban, (1238-1378) készülhetett. Sukhothai-ban olyan, Nagy Ram Khamhaeng király uralkodása idejéből (1279-1298) származó feliratot találtak, amely a Buddha szobrok öntési technológiáját írja le és amely leírás tökéletesen illik az Arany Buddha szoborra is.

Mivel a Sukhothai művészetnek indiai befolyásai is voltak, egyes kutatók azt is elképzelhetőnek tartják, hogy Indiában készült és onnan hozták Sukhothai-ba, de ez a feltételezés túlzottan merész.

Arany Buddha

A Sukhothai stílusra volt jellemző a tojás alakú fejforma, de, a szobor mögött álló történet teszi még figyelemreméltóbbá e csodálatos alkotást.

A művet két évszázadon át festett és színes üvegmozaikkal díszített vastag gipsz és stukkóréteg borította, melyet az Ayutthaya korszakban tettek rá.

Ily módon álcázták az értékesebb szobrokat az ország területére betörő támadók elől, hogy ezzel a módszerrel rejtsék el valódi voltát.

1767-ben, a burmai hadsereg Ayutthaya-t 14 hónapig tartó ostrom után megsemmisítette.

1801-ben Yodfa Chulalok, azaz I. Ráma király, miután 1782-ben Bangkokot tette meg a Rattanakosin Királyság fővárosává, megbízást adott számos templom építésére.

Phra Puttha Yodfa Chulalok, azaz I. Ráma király

Elrendelte, hogy különféle régi Buddha képeket, szobrokat a Chao Phraya folyón szállítsák Bangkokba az ország több városából, így Ayutthaya és Sukhothai területéről is. Feltevések szerin ezen rendelet kapcsán került ide az Arany Buddha szobor is.

50 évvel később, III. Ráma király idején a szobrot még mindig stukkó borította és a Wat Chotanaram templom épületében tárolták. Mivel senki sem tudott a szobor valódi értékéről, így az viszonylagos névtelenségben töltötte az idejét.

A templomot aztán 1931-ben bezárták, ezért egy sangha találkozón úgy döntöttek, hogy a szobrot, egy másik szoborral együtt áthelyezik a Wat Traimit-ba, ami egy nagyon régi templom volt. Mivel a templomnak nem volt elég nagy a területe, ezért egy egyszerű bádogtető alá helyezték, ahol 20 éven át őrizték.

A szobor valódi identitásáról majdnem 200 évig nem is tudtak.

A Wat Traimit apátja 1954-ben kezdett el építtetni egy új termet a szobor elhelyezésére.

 1955. május 25-én kezdték el a szobor átszállítását.

Az emelvényről történő leemeléskor a csörlő egyik kötele elszakadt és a szobor a földre esett. Ekkor megrepedt rajta a mellkas felületét is borító vakolat, néhány darabja lehullott, így láthatóvá vált az alatta lévő arany felület. A munkálatokat azonnal leállították. Az összes vakolatot óvatosan eltávolították és erről a folyamatról fényképeket készítettek. Ezek egy része a vakolat néhány darabjával együtt a múzeumban megtekinthető.

A vakolat eltávolítása közben derült ki, hogy az arany szobor valójában 9 részből áll, amelyek simán illeszkednek egymáshoz. Találtak egy kulcsot is, amely a szobor mechanikus szét és összeszerelésére szolgál. Készítői arra gondolhattak, hogy egy esetleges háború kitörése esetén könnyebbé teszik a szobor szét és összeszerelését, annak szállítását. 

Az arany szobrot nagyon közel fedezték fel a 25. buddhista korszak megemlékezéséhez, így a buddhisták csodának tekintették az eseményt.

2007. december 5-én, IX. Rama király utasítására, születésének 80. évfordulója alkalmából kezdték el megépíteni a Phra Maha Mondop-ot és elkészülte után az Arany Buddha-t annak a legfelső szintjére helyezték.

A szobor teste 40 %-ban tartalmaz aranyat, míg az állától a homlokáig terjedő rész 80%-os arany tisztaságú. A haj és a fejtető, melynek súlya 45 kg, 99.99%-os aranytartalmú. Egyes feljegyzések szerint IX. Rama király készíttette. A fejtetőn található kicsúcsosodás neve usznísza. Néha spirálként ábrázolják, néha egy kis dombként.  

Arany Buddha

A Buddha szobor hagyományos, (Mara) vagy nyugalom pózban ül. Jobb kezével majdnem érinti a földet, bal kezét az ölében tartja.

Az ovális arc, elegáns orr, az ívelt szemöldök görbéje, a lefelé néző tekintet, valamint a nyakában lévő nyakláncok és a hosszúkás füllyukak, mely a bölcsesség szimbóluma is, a herceg korábbi státuszának a jelei. E kód részét képezik a széles vállak és a felfújt mellkas is. A szobrászoknak arra kellett törekedniük, hogy a spirituális, emberfeletti, elképzelt formákat keverjék az élő ember valós formájával.

  Leslie Grand, valamint a Bussadee Thai szorgos kis csapata mind programok szervezésében, mind ingyenes tanácsadásban áll az érdeklődők rendelkezésére. Bővebb információ a Thaiföldi programok szervezése nevű Facebook csoportban.

Email: bussadeethai@gmail.com

Utazás 7 személyes SUV-val.

Kedvcsinálónak ajánljuk az Evisa L. Dosa YouTube csatornát.