Wat Paknam Phasi Charoen buddhista templom. Bangkok, Thaiföld.

Home » Wat Paknam Phasi Charoen buddhista templom. Bangkok, Thaiföld.

Loading

Wat Paknam Phasi Charoen buddhista templom amely Bangkok Thonburi részén, a Bangkok Yai csatorna közelében, a Dan Khlong torkolatánál fekszik. A Paknam név kb. annyit tesz; csatornák közé zárva, utalva a templom helyzetére.


1610-ben, még az Ayutthaya-korszak idején hozták létre és VI. Rama király uralkodásának idejéig fontos események helyszíne volt, bár közben többször is fel kellett újítani. 

Később annyira leromlott az állapota, hogy az addig a Wat Pho-ban állomásoztatott Luan Pho Sod-ot nevezték ki 1916-ban a templom apátjának azzal a feladattal, hogy a templomot tegye rendbe. 

Az apát karizmájáról és nyíltságáról volt ismert, sok újítást véghez vitt, így mind a mai napig a templom rendkívül népszerű a mae chi-k, (mecsí=buddhista szerzetesnő, apáca) között is. Különös hangsúlyt fektetett arra, hogy emelje a Pali-tanulmányok szintjét, mivel a Pali a buddhizmus fájának a gyökere. 


1959-ben bekövetkezett haláláig a templom igen népszerűvé vált. 

Halála után maradványait aranyozott koporsóba tették, de mind a mai napig nem hamvasztották el, ugyanis még mindig sokan visszajárnak a templomba azért, hogy tiszteletüket fejezzék ki földi maradványainál. 

Hét évvel halála után Somdet Chuang lett az új apát, neve; Somdet Phra Maha Rachamangkalajarn.

A Phra Maha Chedi Maha Ratcha Mongkhon-t, ami egy 80 méter magas üreges chedi, magasabb mint a Wat Arun phrang-ja. 


 A kép jobb oldalán kézzel faragott smaragdzöld színű, 1 centiméter vastag üvegből készült pagoda.

Ami a legfurcsább az építkezésben, az a Rattanakosin és Lanna építészeti stílus keveréke. 

A nyolc oldalból álló pagoda kb. feléig a Rattanakosin-korszak, míg onnan a tetejéig a Lanna-korszak építészeti stílusát alkalmazták.  Alapja 52 x 52 méter.  Építését 2004. augusztus 27-én kezdték el, a végleges költségvetés 500 millió bath lett. 

A chedi csúcsa, a Phleb Top, arannyal van borítva, melynek súlya 109 kilogramm

A pagoda ünnepélyes megnyitója 2012. decemberében volt.

  Öt szint található a pagodában. 

Az első szinten egy népi múzeum látható, réges-régi tárgyakkal. Láthatunk itt régi autókat, földmunkához használatos fa-és fém eszközöket, régi csónakokat, életnagyságú ló és vízibivaly formákat stb.


   Népi múzeum látható, réges-régi tárgyakkal.

A második szinten több száz személy befogadására alkalmas terem található. Ez egy szabad hely a szangha-k találkozására és a dharma gyakorlására különféle alkalmakkor. Buddha szobrok, híres tanítók szobrai valamint a királyi család fotói vannak kiállítva.

 A harmadik szinten buddhista tanítók ajándékaiból rendeztek kiállítást, beleértve a több mint száz sétabotot. A gyűjtemény jelentős része üvegfalú vitrinekben látható.

 A negyedik szinten kapott helyet Luang Pho Thongkham és több más híres tanító szobra.

Az ötödik szinten egy kézzel faragott smaragdzöld színű, 1 centiméter vastag üvegből készült pagoda áll, a tetején négy kis fülkével, mely mindegyike egy-egy Buddha szobrot tartalmaz. 

A chedi alapterülete 7 méter, míg a magassága 8 méter magas. 

800 rétegből, speciális anyaggal ragasztották össze. A pagoda alapja körben tükör alapú és Buddha életkorához hasonlóan 80 Nága-kígyófej látható a talapzaton. 

A pagodát 4 darab aranyozott, a mennyezetet tartó faragott oszlop veszi körül. 

A kb.10 méter magas kupola mennyezeten ezer, kisebb-nagyobb Swarovski kivágású, színes üvegből készült csillag ragyog egy nagy, központi csillag körül, amely így együttesen az Arhatot képviseli. 

A kupola körül 28 buddhista szerzetes látható, Bodhi-fa alatt meditálva

Ezen a szinten erkély is van, ahonnan 360 fokos szögben meg lehet tekinteni a tájat. Csak az üveg pagoda elkészítése 20 millió baht-ba került.


 Phra Phuttha Dhammakaya Thep Mongkhon. A képen még épités alatt.

Ez egy 69 méter magas aranyozott Buddha-kép a Wat Paknam Phasi Charoen területén, aki hagyományos, vagy lótusz stílusban ül.  Az alapja 40 méter széles és 99.99% tisztaságú rézből készítették.

Az alapkő lerakást 2017-ben kezdték, a befejezést 2020. közepére tervezték.  

Az Buddha-kép egy részének az elkészítése thai és kínai szakemberek közreműködésével készül.

A Buddha ábrázolásban elhelyezett arany tárgyak.

Az ábrázolásban elhelyeztek egy lótusz alakú 6 kilogramm súlyú arany öntvényt, mely Buddha emlékeit rögzíti, valamint egy szív alakú arany öntvényt a test mellkasának bal oldali részében. 

    Leslie Grand, valamint a Bussadee Thai szorgos kis csapata mind programok szervezésében, mind ingyenes tanácsadásban áll az érdeklődők rendelkezésére. Bővebb információ a Thaiföldi programok szervezése nevű Facebook csoportban.

Email: bussadeethai@gmail.com

Utazás 7 személyes SUV-val.

Kedvcsinálónak ajánljuk az Evisa L. Dosa YouTube csatornát.