Wat Pho, Fekvő Buddha Temploma. Bangkok, Thaiföld.

Home » Wat Pho, Fekvő Buddha Temploma. Bangkok, Thaiföld.

Loading

Wat Pho, Fekvő Buddha Temploma, Bangkok egyik legrégebbi temploma, amely már azelőtt létezett, hogy I. Ráma király fővárosként megalapította. Eredetileg a Wat Photharam nevet kapta. Úgy gondolják, hogy a templomot Phetracha király uralkodása alatt (1688–1703) építették, vagy bővítették, de a dátum és az alapító ismeretlen. A Thonburi-korszak idején királyi kolostorként használták.

1782-ben I. Ráma király Thonburi-ból áttelepíttette a fővárost Bangkokba és a Wat Pho mellett megszületett a Grand Palace.

1788-ra már annyira leromlott a templom állapota, hogy I. Ráma király elrendelte felújítását és újjáépítését. Az újjáépítés 7 évig tartott, majd újabb 5 év után a templomkomplexumot átkeresztelték Phra Chetuphon névre.

Wat Pho, Fekvő Buddha Temploma

A templomkomplexumot a következő évtizedekben is jelentősen átalakították, ezt 1832-ben III.Ráma király kezdte el.

 Ez a folyamat 16 és fél évig tartott

A templomkomplexum területét 22 hektárra terjesztették ki. A jelenlévő építmények nagy részét ebben az időszakban építették, vagy thai építészeti stílusban újjáépítették, ideértve a Fekvő Buddha kápolnáját is.  

A Wat Pho Thaiföld  első egyetemének és a hagyományos thai masszázsnak adott otthont, de a történelem és irodalom is tudás tárgyként szerepelt. A 19. század közepén, a modern orvoslás megjelenése előtt, orvosi oktatóközpontként szolgált. 

A templomkomplexum nevét IV. Ráma király (ur. 1851-1868) változtatta vissza Phra Chetuphon-ról Wat Pho-ra. Ő apró módosításokat végzett akkoriban, de azóta, (tehát kb.160 éve) nem történt jelentős változás.

Mostani területe 80 ezer négyzetméter, de csak egy része van megnyitva a nagyközönség számára. Több mint ezer Buddha szobornak ad otthont, benne a 46 méter hosszú és 15 méter magas Fekvő Buddha szoborral.

A szobrok jelentős része bronzból, réz és ón ötvözetéből készült. 

Számos nagy kínai szoborral is találkozunk, melyek közül néhány európaiakat ábrázol. A szobrok egy része ballanszként szolgált a Kínából árut szállító kereskedelmi hajókon.

A templomkomplexum területén 91 kicsi chedi, vagy sztúpa valamint négy nagy chedi található. 

Phra Chedi Rai: sok kis chedi található itt. Ezt III. Ráma király kezdte el építtetni

71 kisebb méretű chedi,- melyeket kerámia virágokkal és színes csempékkel díszítettek,- a királyi család néhány tagjának a hamvait is tartalmazza. 

20 másik Chedi Buddha emlékeit őrzi, köztük egy 5 chedi-ből álló bázis, melynek középső  chedi-je magasabb. Ezt I. Rama király építette.

Phra Maha Chedi Rachakan: 

Azaz a négy nagy sztúpa csoportja. Mindegyike 42 méter magas. Ez a négy chedi tartalmazza az első négy Chakri király hamvait. 

Az első Buddha Yodfa Chulalok, azaz I.Ráma hamvainak őrzője, zöld mázas kerámia csempékkel díszített. A chedi neve Phra Maha Chedi Sri Sanphetdayarn. Ebben a chediben helyezték el az Ayutthaya-i Wat Phra Si Sanphet-ben fellelt 64 tonna bronz magnak egy részét. A következő kettőt Nangklao, III. Ráma király építette. Egyet fehér csempével amely az apja, Buddha Loetla Nabhalai, II. Ráma hamvait tartalmazza. A chedi neve Phra Maha Chedi Dilok Dhammakaroknitarn. A másikat, a sárga színűt a maga számára. A negyedik, kék színű, melynek a neve King Phra Maha Chedi Sri Suriyothai, ez Mongkut, IV. Ráma király hamvait tartalmazza. Ez V. Rama király uralkodásának ideje alatt épült.  

A Phra Rabiang, ez kettős kolostor, amely 394 szobrot tartalmaz. Ezt I. Ráma király hozatta. A Buddha figurák némelyike álló, mások ülő helyzetben vannak felszerelve az aranyozott talapzatra. 

A kolostor mind a négy sarkában látható egy-egy khmer stílusban épült, fehér márvánnyal burkolt phrang. Mindegyik oldalában egy-egy ónból öntött szobor van.

A Buddha szobrok többsége bronzból, réz és ón ötvözetéből készült, úgynevezett viaszvesztés hagyományos módszerével, melyet Buddha szoboröntésnek neveznek. Ez az öntési technológia nagy pontosságot, türelmet és szakértelmet igényel.

III. Rama király uralkodása idején 2000 feliratot helyeztek el a kolostor körül, de az épületegyüttes bontása során néhány felirat elveszett. Mára 1400 kőfelirat maradt a templom területén, pl.a hagyományos orvoslás kéziratai, versek, a templom története, vallással kapcsolatos írások, irodalom, hagyományos szokások stb. 

A templomkomplexum területén található 24 darab Ruesi Dat Ton szobor, amely különböző testtartásokat ajánl a testben lévő energia áramlásának elősegítése érdekében. Eredetileg 80 szobor volt, amelyeket cinkből és ónból készítettek, de a többit megrongálták vagy ellopták.

A Phra Rabiang-ot 4 viharn keresztezi.

Buddha szobrok és a Phra Buddha Theva Patimakorn

A keleti viharn tornácában egy 8 méter magas Buddha áll, a Phra Buddha Lokanat, melyet eredetileg Ayutthayából, a Wat Phra Si Sanphet-ből hoztak. Az előszobájában Mara stílusban ül Buddha egy bodhi fa alatt. 

 Az északi viharnban lévő Buddha, a Palilai Buddha, amelyet I. Ráma uralkodása alatt öntöttek. Ezt I. Rama király építette.

 A nyugati viharban egy ülő Buddha található, amelyet egy naga véd, a neve Buddha Chin Sri Muninath.

A déli viharnban Buddha előtt ül Mara stílusban, előtte 5 első tanítványa és hallgatja prédikációját. Az ábrázolás neve  Phra Buddha Chinnarat Warawatthammachak.

Mind a déli, mind a nyugati Buddhákat Sukhothai-ból hozatta I.Ráma.

A Phra Ubosot: A buddhista szertartások elvégzéséhez használt csarnok, amely az udvar közepén fekszik. A komplexum legszentebb épületét I.Ráma király építtette Ayutthaya stílusban, majd később III.Ráma kibővítette és rekonstruálta Rattanakosin-stílusban.

1791-ben szentelték fel, mielőtt a Wat Pho újjáépítését befejezték. Az ubosot belsejében egy 3 rétegű arany és kristály talapzat található, amelynek tetején arany és réz ötvözetből készült bronz Buddha szobor található. A fő Buddha-kép neve „Phra Buddha Theva Patimakorn”, ülő, meditációs testtartásban ábrázolják. 

A szobor fölött egy kilenc rétegű esernyőt láthatunk, amely Thaiföld tekintélyét képviseli. 

Viharn Phra Norn; amely a Fekvő Buddhát tartalmazza. Phra Buddha Saiyas az ábrázolás neve. Ezt III. Ráma uralkodása alatt építették, az Ayutthaya stílusú utat követve. A szobor testtartását alvó vagy fekvő oroszlán testtartásnak nevezik.

Fekvő Buddha, Phra Buddha Saiyas

Az ábrázolás azt a pillanatot örökíti meg, amikor Buddha, azaz Gautama Siddhartha a halálán van és a Nirvánába távozását várja. Arca nyugodt, békés, szája sarkában enyhe mosoly látható, mely azt jelképezi, hogy nem kell félni az elmúlástól, hisz az egy új élet kezdetét jelenti. 

Gautama Siddhartha 80 éves korában hunyt el

Maga az ábrázolás 46 méter hosszú és 15 méter magas.

Ez Thaiföld egyik legnagyobb Fekvő Buddha szobra. Az építés kezdetekor először a Buddha ábrázolást készítették el, majd ezt követően emelték fölé az épületet. 

Az ábrázolás téglából van kirakva, melyet gipsszel modelleztek és formáltak, majd bearanyozták. Buddha lábainak talpa 3 méter magas és 4 és fél méter hosszú, gyöngyházba berakva. Lábujjainak lenyomata körökből áll, mely a folytonosságot jelképezi. Talpain 108 csakra szimbólum található, amely egy jelentős szimbolikus szám a pozitív cselekedetekre, ugyanis születése után a névadó ünnepségre 108 szent életű embert hívtak meg. A 108 szimbólumot a Phra Bat csakra tankönyv útmutatása alapján készítették. A talpak közepén lévő kerék alakú szimbólum az univerzum energiájának egyik testbe áramló pontja.

A folyosón 108 bronz tál található, amelyek a jó tulajdonságokat jelképezik. Ebbe a látogatók érméket ejthetnek, amiről úgy gondolják, hogy ezek jó szerencsét hoznak. Az idekerült adományokat a templom fenntartására fordítják.

Az épület mellett van egy kis emelt kert, a Missakawan Park. 

Missakawan Park.

A kert középpontjában egy bodhi fa van, amelyet a Srí Lanka-i Maha Bodhi fából szaporítottak és amelyről úgy gondolják, hogy eredetileg egy olyan fából származik Indiában, ahol Buddha a megvilágosodásra várva ült. A parkban látható egy ágyúgolyófa, angolul cannonball tree. A fát gyakran ültetik például Shiva templomok közelébe és nagalingam fának is nevezik, míg a virágait Siva-lingam vagy Nága-lingam virágok elnevezéssel illetik.

A Wat Pho 2006-ban a 24. leglátogatottabb hely volt a világon.

  Leslie Grand, valamint a Bussadee Thai szorgos kis csapata mind programok szervezésében, – melyhez nem kérünk előleget, – mind ingyenes tanácsadásban áll az érdeklődők rendelkezésére. Bővebb információ a Thaiföldi programok szervezése nevű Facebook csoportban.

Email: bussadeethai@gmail.com

Utazás 7 személyes SUV-val.

Kedvcsinálónak ajánljuk az Evisa L. Dosa YouTube csatornát.