A hurling

Home » A hurling

Loading

Írországban 🇮🇪 az egyik legnépszerűbb sport a quidditch (Kviddics), amit a Harry Potter című filmből is jól ismerünk. Jaaaa nem is, csak összekevertem a hurling sporttal, ami az Írek sportja 🙂 . Szerintem ez a pici tévedés igazán elnézhető, mert elég nagy a hasonlóság, például nagyon nehéz összefoglalni. Nagyjából úgy kell elképzelni mint a foci ⚽️, a kézilabda 🏐, a gyephoki 🏑,  a jégkorong 🏒,  a rögbi 🏈 és a baseball összegyúrásából létrehozott sportot.

➡️A hurling (írül: iománaíocht) főleg az Ír-szigeten játszott, kelta eredetű kültéri csapatsport, amelyet ütővel és labdával játszanak. Az elsősorban Írországban 🇮🇪 játszott hurling sportot a világ leggyorsabb mezei csapatsportnak tartják❗

Írországi 🇮🇪 eredetű és sok közös vonást mutat a gael futball nevű játékkal, a pályát, a kapukat, a játékosok számát és a sportokban használt kifejezéseket illetően.

➡️Hagyományosan férfi sport. A nők hasonló játéka a camogie.

➡️A játék célja egy kis labda (sliotar) eljuttatása a fejsze formájú ütők (hurley) segítségével az ellenfél kapujába.

➡️A keresztléc alatt a hálóba jutó labda 3️⃣pontot, a keresztléc felett távozó labda 1️⃣ pontot ér.

➡️A kapu 7️⃣méter magas és 6️⃣,5️⃣ méter széles.

➡️A labdát kézzel is meg lehet fogni és három lépést vinni, ezután a levegőbe vagy a földre ütik az ütővel.

➡️Rúgni, vagy nyitott tenyérrel ütni is szabad a rövid átadásokhoz.

➡️A játékos, aki 3️⃣ lépésnél tovább szeretné vinni a labdát, az ütő végén egyensúlyozhatja, vagy ütögetheti.

➡️A testtel és vállal való feltartás a sportban szabályos.

➡️Nincsenek kipárnázott ruhák, a 21 évnél idősebb játékosok számára azonban ajánlják az arcvédővel is felszerelt műanyag védősisak viselését (bár nem kötelező).

➡️A csapat 1️⃣5️⃣ játékosból áll.

➡️A hurling ütő, hurley vagy camán általában 70–100 cm (32–36 inch) hosszú.

➡️A kapus ütője némileg másképp néz ki.

➡️A bőrrel bevont parafa labda (sliotar), átmérője 6,5 cm (2,5 inch).

És most egy kis Harry Potter⚡, amiből kiderül, hogy miért is volt az írás elején a kavarás.  Ha láttátok a filmet, akkor emlékezhettek a varázslók sportjára, a KVIDDICS-re… Abban volt egy golyó, a GURKO, amit senki nem szeretett, mert az egy repülő  bowling golyó, fejre ment, és az nem volt jó, ha eltalált…. 🤔 Namármost: a hurling labdánál ⬆️ is hasonló a helyzet, ugyanis:

➡️Egy jó ütés 150 km/h (93 mph)❗ sebességgel röpítheti el a labdát, akár 100 m (305 láb) távolságra❗….. és az nem jó, ha eltalál… 🤔

➡️A meccsek két félidősek és összesen 60 percig tartanak (kivéve a 70 perces megyék közti találkozókat és a 13 év alattiak 50 perces meccseit).

➡️A bíró mindkét félidő végén hosszabbíthat.

➡️A hurlingban általában kilenc bíró tartózkodik a pályán: egy játékvezető, két vonalbíró, két gólbíró és még négy segédbíró.

A sport sebességéből, dinamikájából, és természetéből adódóan elég vad és pörgös játék. És, hogy esetleg van-e olyan, hogy megsérül valaki a játék alatt? Hát persze… Na de ezt a játékot nem is a szépen zselézett hajú “anyuci kedvencei”-nek találták ki. Innen is a mondás: Síró-pityogó, hurlingesnek nem való…. (Na jó… igazából nincs ilyen mondás, de ez illett a végére, egy kis összefoglalónak).

Ha nem szeretnél lemaradni a “megállónál” lévő élményekről, információkról, akkor ”leszállási szándékát kérjük előre jelezze”, vagy csak egyszerűen kövess minket a facebook oldalunkon: ITT, vagy a csoportunkban ITT, és a Spotify podcastünket, ITT, ami amolyan igazi VilágCsavargós hangoslapok a nagyvilágból.