Home » Az Ír pub

Az Ír pub

 413 ember olvasta mar el ezt az írást

Az Ír Pub egy igen érdekes dolog. És a mai Írországi Megállók mini-sorozat ezt az Ír (és angol) specialitást mutatja be. És ezen belűl egy extra érdekességet is. A hagyományos fordításokban kocsma, ivó vagy söröző néven van fordítva, ám ugyanakkor ez nem teljesen pontos….. vagyis pontos, de egy pici finomitás azért kell mellé:

Ha Írország 🇮🇪 kerül szóba, akkor a következő szavak valamelyike biztos, hogy felmerül: Smaragd sziget 🟢, koboldok 🧚‍♂️, szivárvány 🌈, Ír whiskey 🥃, Guinness, pub… És ha már pub: Ha Írországban 🇮🇪 jársz, mindenképp érdemes benézni egy ilyen helyre….. Főleg vidéken.

Igen tudom: Te nem jársz kocsmakba, és idegen tőled a kocsmázás világa, de hidd el: az Ír pub nem az, amire gondolsz a kocsma szó hallatán….

Az Ír pub a PUBlic house, azaz közösségi ház rövidült alakja, és az adott település vagy környék lakóinak italozással, játékkal, beszélgetéssel összekötött összejöveteleinek színhelye. Mintha régen Magyarországon a kocsma, a kultúrház, a fonó, és a könyvtár lett volna egy helyen. Ezekben az Ír pubokban egy picit bele izlelhetsz az ír történelembe, hagyományokba, szokásokba, hangulatba…. És ha megtetszik a hangulat, akkor nem szabad kihagyni az Athlone városában található Sean’s Bar nevű pubot… És hogy miért? Mert itt valóban belecsöppensz a történelembe, ugyanis bizonyitottan ez Írország legrégebbi, és valószínűleg egyben a világ legrégebbi ma is működő kocsmája, ami időszámításunk szerint 9️⃣0️⃣0️⃣-ban❗, már árulta a sört 🍺… Természetesen éppen ezért is rengeteg legenda kapcsolódik a kocsmához…. Például, hogy róla nevezték el Írország egyik legnagyobb városát (ahol található) Athlone-t…

…”A több mint 1100 éves múltra visszatekintő Athlone stratégiai szempontból mindig is nagyon fontos hely volt a Shannon folyón. Írország szívében, északon Lough Ree -vel és délen a Clonmacnoise -ig átjárhatatlan vizekkel, a Athlone -i gázló volt az egyetlen átkelőhely mérföldeken keresztül. Tehát honnan ered az Athlone név? Az Athlone ír fordításban „Atha Luain”, ami Luain városát vagy Luain gázlóját jelenti. Luain olyan ember volt, aki jóval az első hidak építése előtt vezette az embereket a Shannon folyó vizein. Ezen a keresztezési ponton alapított egy fogadót isz. 900 -ban, frissítőket és pihenőhelyet biztosítva az utazóknak útjuk során. Ezt a stratégiai és fontos átkelőhelyet, amelyet korábban az ókorban Fordnak neveztek, később Luainról nevezték el”….

https://www.seansbar.ie/

Gondoljunk csak bele: Magyarországot 🇭🇺 ezen kocsma nyitása után 1️⃣0️⃣0️⃣ év múlva alapitják meg ⁉️🤔

Mégtöbb érdekesség az Írországi pubok világáról itt: https://vilagcsavargo.eu/kocsma-kalandok-a-vilag-korul/

Ha nem szeretnél lemaradni a “megállónál” lévő élményekről, információkról, akkor ”leszállási szándékát kérjük előre jelezze”, vagy csak egyszerűen kövess minket a facebook oldalunkon: ITT, vagy a csoportunkban ITT, és a Spotify podcastünketITT, ami amolyan igazi VilágCsavargós hangoslapok a nagyvilágból.