Nagy Palota, Királyi Palota, Bangkok, Thaiföld.

Home » Nagy Palota, Királyi Palota, Bangkok, Thaiföld.

Loading

Nagy Palota, Királyi Palota, Bangkok, Thaiföld. A Nagy Palota, építése 1782. május 6-án kezdődött, Phra Putthayodfa Chulalok király, azaz I. Rama utasítására, az Ayutthaya-i Phra Si Sanphet mintájára. 

Ő volt a Chakri dinasztia megalapítója, aki egy hónappal előtte, 1782. április 6-án foglalta el Sziám trónját.

I. Rama király, mielőtt Thonburi-ból a mai Bangkok területére, a Chao Phraya folyó keleti partjára helyezte volna át királysága székhelyét, három fontos szempontot vett figyelembe. 

1., a Thonburi oldalon lévő palota nem bővíthető

2., a hely a Chao Phraya folyó kanyarulatának külső részén helyezkedik el, ezért a folyó bármikor eláraszthatja a partot

3., egy katonai támadás ellen a keleti rész védhetőbb

Ezután csatornákat ástak körbe a palota körül. Valójában egy szigetet képeztek, aminek ma Rattanakosin-sziget a neve.  

Ezt a helyet korábban egy kínai közösség foglalta el, de I. Ráma király elköltöztette őket délre, így, az a terület lett mára Bangkok kínai központja. Ez a Yaowarat út és környéke, beleértve a Sampeng marketet is.

 A Nagy Palota építéséhez nem voltak meg a megfelelő építőanyag eszközök, és a pénzeszközök hiánya is hátráltatta az építkezést, ezért eleinte fából építették, valamint különféle szerkezeteit rönk kövekkel vették körül. 

 1782. június 10-én a király áthajózott a Thonburi folyón, hogy az állandó tartózkodási helyét elfoglalja az új palotában. 

 Június 13-án rövidített koronázási ünnepséget tartott, így ő lett a Rattanakosin-királyság első uralkodója. 

 Annak érdekében, hogy további anyagokat találjanak az építményekhez, I. Ráma király utasította az alattvalóit, hogy menjenek fel a régi fővárosba, Ayutthaya-ba és az 1767-ben elpusztított város szerkezetéből hozzanak el annyi téglát amennyit tudnak. 

A téglákat a Chao Phraya folyón szállították bárkákkal, majd beillesztették a Grand Palace falába.

A következő években a király kicseréltette a fákat, falazatokat és erődöket, kapukat építtetett. Újjá építette a királyi rezidenciákat is. A Nagy Palota elrendezése megegyezett az Ayutthaya-i királyi palota elrendezésével, felépítésével.

A palota termek építésének befejezése után, 1785-ben a király teljes koronázási ünnepséget tartott.

A koronázási csarnokot 1789-ben villámcsapás sújtotta, így az teljesen leégett. Helyette I. Ráma király új csarnok felépítését rendelte el, de másmilyen néven A katasztrófa eredményeként a király azt jósolta, hogy a Chakri-dinasztia csak 150 évig tart fenn az alapításától kezdve.

 Ezt a próféciát rögzítették is. Később, V. Ráma király megjegyezte, hogy a 150 év túl rövid, de ez a prófécia sok ember tudatában volt még akkor is, amikor 1932. június 24-én megtörtént a vérontás nélküli sziámi forradalom, mindössze csak három hónappal a dinasztia megalapításának 150. évfordulója után. Ekkor váltotta fel a Chakri-dinasztia abszolút monarchiáját az alkotmányos monarchia, Siam első alkotmányával.

IV. Ráma, azaz Mongkut király uralkodásának ideje alatt a palota nevét megváltoztatták. Hozzáillesztették a “Maha” nevet és ez idő óta használják a Grand Palace nevet, így különböztetve meg a második királyi palotától. Thai neve: Phra Borom Maha Ratcha Wang, (พระบรมมหาราชวัง).

Az egymást követő uralkodások során sok új épületet adtak a palotához, különösen Chulalongkorn király azaz V. Ráma uralkodásának ideje alatt. Új falakat, 17 erődöt és összesen 12 kaput építettek. Jelenlegi területe 152 rai, azaz 243 200 négyzetméter, a falak együttes hossza 1910 méter és három fő részből áll. 

Az abszolút Monarchia teljes ideje alatt 1782 és 1932 között a Grand Palace volt az ország közigazgatási és vallási központja, valójában város volt a városban. 

Több ezren laktak itt, miniszterek, hercegek, hercegnők, kiszolgáló személyzet, őrök és a belső udvarban az ágyasok, ahova csak nők léphettek be. Az 1920-as évekre számos új palotát építettek, ugyanis a Nagy Palota területe annyira zsúfolt lett, hogy akadályozta a szél mozgását, emiatt nagyon meleg volt. 1903-ban a Dusit-palotát, majd 1909-ben a Phaya Thai-palotát.

A Grand Palace, mely Bangkok leghíresebb látnivalója, annak ellenére, hogy az uralkodó család ma már nem lakja, továbbra is egyes szertartások része.

Sok féle épület és szobor található a palota területén.   

A Wat Phra Kaew, azaz a Smaragd Buddha kápolnája, amely a thaiok legszentebb Buddha ábrázolását őrzi.

Yaksha démon szobrok, avagy a kapuk őrzői. Hat pár áll itt, egyrészük a Smaragd Buddha kápolnája felé néz. Chivok Komaraphat nevű szobrot III. Rama király uralkodásának ideje alatt építették. Ő volt Buddha orvosa, a hagyományos thai orvoslás nagymesterének tekintik. 

 Sok kínai szobor található a palota területén, amelyek Kínából származnak, és a Chakri-dinasztia korai uralkodása alatt hozták ide. 

Akkoriban jelentős kereskedelmi kapcsolata volt Thaiföldnek Kínával, igy, amikor oda vitorláztak, többnyire rizst és teakfát vittek. 

Visszatéréskor selymet és porcelánt hoztak, a szobrokat leginkább ellensúlyként  használták.


Aranyozott sztúpa, a Phra Sri Ratana Chedi, 1855-ben IV. Ráma király építette téglából, az Ayutthaya-ban lévő Phra Si Sanphet területén a burmaiak által lerombolt chedi mintájára.  Srí Lankából kapott Buddha emlékeit őrzik benne.

Phra Mondop. Ez egy buddhista könyvtár, mely 1789-ben, I. Rama király uralkodása alatt épült.

Prasat Phra Dhepbidorn, avagy a Királyi Panteon. Ez egy phrang-típusú csúccsal ellátott pavilon, ami a khmer-stílus keveréke.

Angkor Wat modellje. Az eredeti Kambodzsában van. A XII. századi khmer-építészet lenyűgöző példája.

Chakri Maha Prasat. Ez az épület egy királyi rezidencia volt, amelyet V. Ráma király 1877-ben épített. és ezt használta lakóhelyül.

A galéria és a Ramakien történelem.  A templom minden épületét körülvevő galéria falfestményekkel rendelkezik, amelyek a Ramakien történetét ábrázolják, amely az indiai Ramayana epika thai változata. 

  Leslie Grand, valamint a Bussadee Thai szorgos kis csapata mind programok szervezésében, – melyhez nem kérünk előleget, – mind ingyenes tanácsadásban áll az érdeklődők rendelkezésére. Bővebb információ a Thaiföldi programok szervezése nevű Facebook csoportban.

Email: bussadeethai@gmail.com

Utazás 7 személyes SUV-val.

Kedvcsinálónak ajánljuk az Evisa L. Dosa YouTube csatornát.