Írország

Home » Írország

Loading

Írország nevét sokan ismerik, sokféle néven. Például: Smaragd Sziget, a Koboldok Országa, a Szivárvány Föld, a Guinness Hazája, a Whiskey Otthona…. Ki így, ki úgy ismeri. Magáról az országról is sokan sokfélét tudnak. Olykor rosszul.

Próbáljuk meg összeszedni a legfontosabb dolgokat, amit érdemes tudni erről az izgalmas, és különleges országról.

Nos mielőtt elkezdenénk, játszunk egyet. Benne vagytok?

Ha igen, akkor kezdjük el: 

Tehát üljetek le, kényelmesen helyezkedjetek el, dőljetek hátra, fújjátok ki a levegőt és lazuljatok el…  megvan? Kényelmes? Akkor most csukjátok ökölbe az egyik kezeteket és tegyétek magatok elé.

Megvan?…. Most nyújtsátok ki a mutató ujjatokat, nézzétek és koncentráljatok rá erősen. (a legjobb az lenne, ha a háttérben elinditanátok valami kellemes lazulós zenét  😀 )

Mehetünk tovább? Most jön a lényeg.

Csukjátok be a szemeteket és a képzeljetek magatok elé egy Európa térképet.

És most a mutató ujjatokkal próbáljatok rámutatni arra a helyre, ahol szerintetek a következő hely van, ami leginkább a mitikus és misztikus filmekből ismert, és sokak gondolatában egy 19. századi esős, nyirkos és ködös ország ivókkal, és pubokkal teli képében jelenik meg…. Tehát hol van szerintetek egész pontosan Írország?

És hogy ezt miért vagyok ennyire kíváncsi?

Mert érdekes módon sokan gondolják úgy, hogy Írország valahol a Angliában van…. Mások szerint vagy az Egyesült Királyságban, vagy a UK-ben, esetleg Nagy Britanniában. Mint például ezen sorok írója is, akit az Írországba menetele alatt jobban meglepett az a tény, hogy Angliában ismét kompra kellett szállni, hogy Írországba érjünk autóval, mint az, amikor kiderült, hogy állítólag nem is létezik a Húsvéti Nyuszi….. Én valahogy azt gondoltam, hogy Írország valahol “anglia” északi részén van…… Az Észak Írország nevet alapul véve. Ez (szerintem) nem túl meglepő, mert a megoldás összetett, ám ugyanakkor (elvileg) egyszerű, mert van benne logika. Tegyük is rendbe, és ez lesz ennek az írásnak a központja. Mi ez a kavarodás Europa észak-nyugati sarkánál lévő szigetekkel, és, hogy PONTOSAN hol is van Írország?

Brit/Észak Atlanti szigetek
 1. Brit szigetek, vagy Észak-atlanti-szigetek
 2. Nagy Britannia, Egyesült Királyság, UK.
 3. Man-sziget, Mann-sziget
 4. Csatorna-szigetek. Guernsey, Jersey és még néhány kisebb sziget tartozik ide.
 5. Ír-sziget. Írország és Észak-Írország
 6. Írország, Republic of Ireland (ROI), Ír köztársaság
 7. Ez egy trükkös rész, mert a politikai zsargonben létezik egy olyan tézis, mely szerint  Nagy-Britannia megnevezéssel Anglia, Skócia és Wales, együttesére utalnak, de nem számolják bele Észak-Írországot.
 8. Észak-Írország
 9. Brit-sziget
 10. Anglia
 11. Skócia
 12. Wales

Elsőre elég zavaros, de ha elfogadjuk azt, hogy ebben az esetben földrajzi és politikai elnevezések keverednek államok, országok és királyságok neveivel, akkor azért ki lehet silabizálni a nevek körüli gubancot. Tehát ebből az ábrából kell nekünk az Ír köztársaság (Írország, Republic of Ireland – ROI), ami NEM Anglia része, hiszen Anglia is csak egy kis része az Egyesült Királyságnak. Az Ír Köztársaság (Írország) a Brit szigetcsoport nyugati szigetén van együtt Észak-Írországgal, ami viszont már a Egyesült Királyság azaz a UK része….. Igen tudom… kicsit bonyolult… Ezt saját példámból tudom a legjobban, mint, ahogy azt írtam, mert amikor először jöttünk autóval Magyarországról Írországba Londonon keresztül, engem frankón meglepett, hogy a La Manche csatorna után ismét hajóra kell szállni, ha át akarunk menni Írországba, és ezt a kalandot ITT tudod elovasni.

Valahogy én is abban a tudatban voltam, hogy Írország valahogy azon a nagy szigeten van, ahol például Anglia és Skócia is, és ezen sziget után már csak az óceán, és utána pedig Amerika van.. Az hogy van közben még egy sziget, …nos az valahogy kimaradt… De láttunk már ilyet… Például Kolumbusz sem azért indult el, hogy felfedezze Amerikát, hanem azért, hogy Indiába menjen…. Az hogy időközben felfedezett egy kontinenst, az inkább csak egyfajta adminisztrációs és navigációs hiba.

Ennek igazából azért az is lehet az oka, természetesen az akkori hiányos tudásom mellett, hogy ha megnéztek egy magyar időjárás jelentést, ami Európa térképét mutatja, akkor azokon a térképeken jellemzően már nem látszik az Ír sziget. 

Egy pár szót előljáróban: Amikor megérkezünk a szigetre, akkor jellemzően repülővel érkezünk és ugye a fő nemzetközi reptér Írország fővárosa, Dublin külterületén van. Innen akár taxival, akár busszal igazából rövid idő alatt a belvárosban lehet lenni. A  repülőtérről közvetlen helyi busz van akár a Dublini vonatállomásra (Heuston Station), akár a buszállomásra (Conolly), ahol viszont szintén át lehet szállni egy másik kis vonatra ami leginkább egy felszíni metróra hasonlít és a DART néven közlekedik szinte végig a tengerparton Howth és Bray közt. Mind a két végállomásról pompás kiránduló helyeket lehet kisebb gyalogos sétákkal, turákkal megközelíteni. Tehát, ha csak egy pár napos városlátogatásra érkezel, akkor is lesz mit csinálni, és nem csak egy szürke nagyvárost fogsz kapni, aminek az építészete igazából olyan, mint akármelyik angliai, vagy skót közepes méretű városoknak az épületei. Ez valószínűleg azért köszönhető annak is, hogy amig Magyarországon a török csapatok voltak 150 évig, majd a szovjetek is tábort vertek 50 évre, addig Írország területén az angol csapatok ilyen-olyan számítások alapján csekély 800 évig állomásoztak ideiglenesen, így érthető, hogy időközben ezt s azt azért át-átvettek. És még ha az Írek nem is igen szeretik emiatt az angolokat, azért érthető, hogy még mindig sok szállal kötődik a két ország egymáshoz. 

A legfontosabb általános információk Írország wikipédia oldalán megtalálhatóak, és amig azt áttekinted, hallgass meg egy Dublinról szóló “hangos-lap” podcastet.

Na de mit kell tudni, ha Írország lenne az a hely, ahova utazni, esetleg költözni szeretnél?

Nos… Erről fog szólni az “Írországi megállók” minisorozat, ahol a tervek szerint heti 1-2 alkalommal “fogunk megállni”. Kalandok, élmények, érdekességek, információk a Smaragd Sziget, a Koboldok Országa, a Szivárvány Föld, a Guinness Hazája, a Whiskey Otthona országából, szigetéről.

Ennek a sorozatnak volt már egy “szárnybontogatása” a facebook csoportban, és sokak kérésére azokat a történeteket, kalandokat, információkat fogjuk ezekben a “megállókban” meglátogatni 😀

Ha nem szeretnél lemaradni a “megállónál” lévő élményekről, információkról, akkor ”leszállási szándékát kérjük előre jelezze”, vagy csak egyszerűen kövess minket a facebook oldalunkon: ITT, vagy a csoportunkban ITT, és a Spotify podcastünket, ITT, ami amolyan igazi VilágCsavargós hangoslapok a nagyvilágból.

Kellemes utazást 😀