Az Ír kastély.

Home » Az Ír kastély.

Loading

Írországban járva-kelve, túrázgatva azt fogod látni, hogy a szinte végtelen zöld mezők, amelyek mintegy megfagyott tenger módjára hullámoznak, és összeérnek az olykor ragyogóan kék, olykor borongósan szürke  éggel, mindenfelé kastélyok vannak.
Így elsőre talán azt gondolnánk, hogy egy kissé túltolt, és írói képekkel és túlzásokkal vastagon tüzdelt kép, ám ugyanakkor, akik jártak már a vidéki Írországban, azok tudják, hogy ez valóban így van.
Ezen kastélyok egy része manapság szállodaként üzemel, valamelyik múzeumként, valamelyikben ma is laknak, és van olyan, ami mára már csak egy rom….. de azért mégiscsak kastély…. És szerintem pont ezek a rom-kastélyok azok, amelyek a leginkább illeszkednek a tájba, egyfajta misztikusságot adva a szürke, romos falakkal a méregzöld domboknak, és a változatos színű égboltnak….

Nagyon érdekes élmény, amikor ilyen rom mellett jársz, hogy amikor egy-egy felhő átvonul az égen, egyik pillanatról a másikra megváltozik a hely hangulata……

Mintha egy időgép kapcsolna be, és elrepítsen a múltba. 


Ezen kastélyok előzménye és háttere, hogy amikor a kelták megérkeztek a szigetre a jégkorszak után, számtalan törzsi királyságot hoztak létre, és hát ugye a királyok csak nem lakhatnak sátrakban. Ekkor még csak néhány egyszerű kő erődítmény volt a szigeten, amelyek általában kis falvak voltak a klánoknak. Ezeken belül volt pár fakunyhó, amelyeket növényekből, trágyából, vízből és agyagból készült. Ezek a rivális klánok váratlan támadásaival szemben aránylag jók voltak és a védelem alapvető formája volt. Na de azért ezek így még nem az a kimondott kastélyok….

Ez megváltozott, amikor hódítók érkeztek Írországba. Ők voltak a vikingek és a normannok, akik azt találták ki, hogy uralkodni akartak Írország felett. Viszont világlátott népekről beszélünk, akik értettek a hódításhoz, és láttak már ezt-azt, így jól tudták, hogy a vályogkunyhó nem számít olyan hű de nagyon elegáns kastélynak, és erődként sem a legideálisabb választás. Tehát az egyik legfontosabb dolog, amit ez idő alatt Írországba hoztak, az építés, technológia, építőanyagok használata voltak. Ennek eredményeként nagyobb, szilárdabb, erősebb erődök és kastélyok épültek, ami végül néhány olyan építmény felépítéséhez vezetett, amelyeket ma is láthatunk.
Így éldegéltek a szigeten egészen a 12. századig, amikor a normann invázió teljesen elfoglalta a sziget déli és keleti részét. Ezt a technológiai és katonai fejlettségüknek köszönhetően tudták megtenni. Ezután sok kastélyt építettek az idők során, amelyeket már nem csak védelmi, hanem adminisztratív célokra is használtak – ugyanúgy, ahogy ma egy kormányhivatalt használunk.

Később keresztény királyságok jöttek létre a szigeten, amelyeket végül csak 1541-ben sikerült teljesen angol befolyás alá hajtani, amely azonban az írek folyamatos elégedetlenségét váltotta ki a brit hódítókkal szemben.
A késő középkori, majd az újkori Írország későbbi történelme az angolokkal folytatott folyamatos háborúk, felkelések, lázadások időszaka, és ezen idők alatt is igen jól jöttek az inkább erőd jellegű kastélyok. Az évek során elterjedtek az ilyen építmények és így a szigeten körös-körül kezdenek felbukkanni kastélyok, amelyek általában magas rangú katonai vagy monarchia tagok tulajdonában voltak, mint például grófok, lordok, bárók és más magas rangú beosztású, rangú emberek.
Írország legrégebbi lakott kastélya. Cork megyében található, és 1035-ben épült. Ez a Kilbrittain-kastély.

A Trim-kastély egy 30.000 m² alapterületű kastély a Boyne folyó déli partján, Trimben, Meath megyében Írország legnagyobb területű kastélya.

Jó hír, hogy akár Te is vehetsz magadnak kastélyt….

Az olcsobbakat már akár 80-90.000 euróért meg lehet kapni (persze ezekre ráfér a felujitás), de vannak “kulcsrakész”, 500 éves kastélyok is eladók…. mondjuk ahhoz már fel kell törni a malacperselyt, mert 1 millió eurótól indulnak, és mérettől függően vidáman mehet 10M euró fölé is…

A számok természetesen vadnak hangzanak, de egy teljesen átlagos Dublini lakóparki társasházi pecó ára is ritkán van 300.000 euro alatt, a szebb parti negyedekben pedig nem ritka a 800.000+ euros átlagos magánház ár. Ennek fényében már csak egy picit kell “kipótolni”, hogy a Dublini, társasházi, 3 szobás lakás helyett egy saját vidéki kastélyod legyen.

Ha épp kastély  vásárláson gondolkodsz, itt egy hasznos link az induláshoz:

https://castleist.com/castles-for-sale-in-ireland
Írországban jelenleg hozzávetőlegesen 30.000 (!) kastélyt…. NEM, nem elírás; 30 azaz harmincezer kastélyt tartanak számon.

https://www.irishcentral.com/…/the-must-see-castles-of…

Ha nem szeretnél lemaradni a “megállónál” lévő élményekről, információkról, akkor ”leszállási szándékát kérjük előre jelezze”, vagy csak egyszerűen kövess minket a facebook oldalunkon: ITT, vagy a csoportunkban ITT, és a Spotify podcastünket, ITT, ami amolyan igazi VilágCsavargós hangoslapok a nagyvilágból.

Kellemes utazást 😀