A zászlók titkos világa. 1. rész

Home » A zászlók titkos világa. 1. rész

Loading

Emlékeztek még arra, amikor az általános iskolai ünnepekre például március 15. mindenféle dekorációk mellett, többek közt hurkapálcikára eszkábált saját színezésű magyar zászló t barkácsoltunk. Ám néha véletlen, néha szándékosan valahogy “olaszra” sikerült, és ezen jókat kacagtunk….

Magyar, Olasz zászló

Vagy, amikor példának okáért a Hollywoodi szuperprodukcióban oldallal van feltéve a magyar zászló, akkor természetesen felháborodunk, hiszen a nemzet jelképe, az ország büszkesége egyedi, és semmi mással nem keverendő össze.

Ám ugyanakkor, ha egy kicsit szétnézünk a nagyvilágban, rá kell jönni arra, hogy a nemzeti zászlók, igazából nem nagyon különlegesek, és sok esetben még csak nem is igazán egyediek, hiszen ha csak ezt a három szint követjük, akkor itt van még pár nagyon hasonló zászló:

Tádzsikisztán, Bulgária, Irán zászló

Az országok, és államok valamiért szinte ugyanazon alap színekhez ragaszkodnak, és sem mintában, sem a színek választásában nem nagyon lépnek a variálás útjára.

Ezek a színek jellemzően a piros, zöld, fehér, kék, ritkábban a fekete, citromsárga, narancssárga.

Természetesen a színeknek szinte országonként más jelentése van, úgy mint termékenység, erő, vér, hűség, tenger.

Napjainkban az egyszínű zászlók már nem igazán vannak. Jellemzően minimum egy alapszín, és azon egy másmilyen színű minta van, például egy kör:

Banglades, Japán, Palaui zászló

Itt Japán és a Bangladesi zászlóban a piros kör a Nap, a Palaui Köztársaság esetén a Hold van ábrázolva.

A kör mellett lehet például csillag is: 

Atacama, Mohéli, Marokkó, Szomália, Vietnám

-Az Atacama régió (spanyolul: Región de Atacama, Chile 16 elsőrendű közigazgatási körzetének egyike. Három tartományból áll: Chañaral, Copiapó és Huasco. Északon Antofagasta, délen Coquimbo, keleten Catamarca, La Rioja és San Juan argentin tartományokkal, nyugaton pedig a Csendes-óceán határolja. 

Mohéli egy sziget az Indiai-óceánban. Jogilag a Comore-szigeteki Unió autonóm szigete. Afrika és Madagaszkár között található, Madagaszkártól északra a Mozambiki-csatorna északi kijáratánál.

 De lehet 2 különböző szín, de egyforma területen.. Mint láttuk, az első változat használata elég egyedivé varázsolja az ország zászlaját, ám a másodikból azért lehetnek félreértések:

Mint látjuk, Szingapure már “trükközött” egy picit, és ezért különbözik Indonézia és Monaco zászlótól. 

A piros- fehér egyébként Német nyelvterületen tartományi szinten is népszerű:

Hessen (Németország), Salzburg (Ausztria)

Persze, ezt meg is lehet fordítani. hogy NE piros – fehér legyen, hanem fehér piros legyen a zászló. Így is tettek pár helyen:

Türingia (németül: Thüringen) Németország középső régiójában elhelyezkedő szövetségi tartomány. Teljes megnevezése „Türingia Szabad Állam” (Freistaat Thüringen).

Persze lehet játszani más színekkel is… például a zölddel, de az is elég népszerű:

Antioquia Kolumbia egyik megyéje. Az ország északnyugati részén terül el, az Atlanti-óceán partján. Székhelye az ország egyik legfontosabb városa, Medellín.

Esmeraldas Ecuador északnyugati tartománya, amelynek a székhelye a Csendes-óceán partján fekvő Esmeraldas.

Pando egy részleg Bolívia északi részén, 63 827 négyzetkilométer (24 644 négyzetmérföld) területtel, az Amazonas esőerdőben, a Brazília és Peru határán.

Stájerország (németül Steiermark, szlovénül és horvátul Štajerska, vendül Štájersko) Ausztria egyik tartománya, székhelye Graz.

Persze, ha ragaszkodunk a két színhez, hogy márpedig akkor is legyen fehér és piros, azt meg lehet oldani egyedi módon is. Ám ugyanakkor lehet, hogy mégsem annyira lesz egyedi:

Ugyanakkor két színből már lehet 3 sávot is összehozni. Például két kék között egy fehér:

Ebben az az érdekes, hogy mint azt látjuk egymás melletti országok zászlói szinte egyformák. Ennek az oka a történelemben keresendő, hiszen ezek az országok 1824-1840 között a Közép-Amerikai Szövetségi Köztársaság részét képezték.….vagy a szokásos pirosból, ahol talán Libanon egy kicsit “kakukk-tojás”, de azért illik a sorba:

Ha Te is szeretnéd az utazásod, nyaralásod, pihenésed történetét és kalandjait megosztani másokkal, ezáltal a Te élményeiddel is színesebben és részletesebben bemutatni az adott várost csak küldd el nekünk és a Te élményed is felkerülhet a térképre.

Ha tetszik az oldal, és szeretnéd a Facebookon is követni a történeteket, akkor kövesd az oldalunkat. Ha a Világcsavargók Facebook csoportothoz csatlakozol, akkor a tervek szerint bármilyen utazással és célállomással kapcsolatos kérdésedre megpróbálunk a csoporttagok segítségével, a lehető legpontosabban válaszolni.

Ez a Facebook oldalunk, ahol követheted a weboldalt

Ez a Facebook csoportunk, ahol a lehetőségek szerint a csoporttagok segítségével megpróbálunk a különböző helyekhez tanácsokat, ötleteket adni. Itt pedig a mindenki által jól ismert képeslapok mintájára készitett hallgatható képeslapok, VilágCsavargó HANGOS-LAP-okat hallgathatsz,

Iratkozz fel hírlevelünkre, ahol CSAK az oldalon megjelenő írásokról fogsz értesítést kapni, így elsőként olvashatod a legfrissebb élményeket.