A zászlók titkos világa. 2. rész

Home » A zászlók titkos világa. 2. rész

Loading

A zászlók titkos világa. 2. rész

Az előző részben (amit ITT tudsz elolvasni), azokat a zászlókat néztük meg, ahol leginkább csak két színt használnak, és azt láthattuk, hogy ha nem valamilyen “kreatív” módon van a két szín felhasználva, akkor könnyen előfordulhat, hogy két ország zászlaja teljesen egyforma, mint például Indonézia és Monaco esetén.

Indonézia, Monaco

És hiába trükközünk a szinek mellett a zászlók formájával, mintájával, ott is lehet meglepetés:

Haiti, Liechtenstein, Szamoa, Tajvan

A Kínai Köztársaság (中華民國, pinjin: Zhōnghuá Mínguó, magyarosan Csunghua Minkuo), ismertebb nevén Tajvan (台灣) a csendes-óceáni Tajvan szigetén és pár kisebb szigeten fekszik, a kontinentális Kína partjaitól kb. 200 km-re délkeletre. Politikai státusza vitatott, mivel a Kínai Népköztársaság egyik tartományának tekinti Tajvant, a Kínai Köztársaság azonban önálló államnak tekinti saját magát.

De mi lenne, ha a két szint valahogy máshogy osztanánk el. Például fele-fele alapon:

Dominikai Köztársaság, Permi Határterület (Oroszország)

A Permi határterület (oroszul Пермский край) az Oroszországi Föderáció tagja. Székhelye Perm. 2010-ben népessége 2 635 849 fő volt. Területe 160 236 km². Határos Komifölddel, a Kirovi területtel, Udmurtfölddel, Baskírfölddel és a Szverdlovszki területtel.

Ebben a részben lépjünk tovább, és használjunk 3 színt. A matematika alapján 3 szín használatával már szinte végtelen számú különböző zászlót lehetne készíteni. Ám lássuk, hogy van ez a valóságban:

piros-fehér-kék:

Paraguay zászlaja az egyetlen olyan nemzeti zászló a világon, amelynek előlapja és hátlapja különbözik. Az állam pecsétje jelenik meg meg az előlapon, a hátlapot pedig a kincstári címer díszíti. A csillag Paraguay függetlensége elnyerésének dátumát szimbolizálja (1811. május 14.). A frígiai sapkát őrző oroszlán a szabadság megvédésének a szimbóluma. A nemzeti mottó: „Béke és Igazság”.

Ha a piros színt esetleg lecseréljük a szintén népszerű zöld színre, akkor ez az eredmény:

Galapagos (Ecuador), Sierra Leone

Itt annyi pici trükközés van, hogy a természetvédők, és a természettudósok méltán népszerű helye, a Galapagos szigetek NEM önálló ország, hanem a Galápagos-szigetek (spanyolul Archipiélago de Colón vagy Islas Galápagos) egy 14 nagyobb szigetből, 6 kisebből és 107 sziklából álló vulkanikus (és vulkanológiai szempontból az egyik legaktívabb) szigetcsoport a Csendes-óceánban. Ecuadorhoz tartozik, annak egy önálló tartományát alkotja.

Persze lehetne mondjuk fehér-kék-piros is a színek sorrendje:

Oroszország, Szlovákia, Szlovénia

Ha a kék-sárga-piros szineket választjuk, akkor talán egyediebbek lehetünk. Főleg, ha “elforgatjuk”, és függőleges sávok lesznek:

Andorra, Csád, Moldova, Románia

Moldova (hivatalos nevén Moldovai Köztársaság, románul Republica Moldova, a magyar köznyelvben is gyakran használt oroszos nevén Moldávia) független, demokratikus állam a Kelet-európai-síkvidéken. Határai: északon, keleten és délen Ukrajna, nyugaton pedig Románia. Moldova keleti része, a Dnyeszter Menti Köztársaság, (rövidebben Transznisztria) egy szakadár de facto állam.

Ok. Ha ezen színek függőleges sávozásával sok van, akkor inkább forgassuk vissza vízszintesre: és cseréljük át a színek sorrendjét:

Ecuador, Kolumbia, Venezuela

Nagy-Kolumbia (spanyolul Gran Colombia) történelmi államalakulat, a Kolumbiai Köztársaság történetének 1819 és 1830 közötti időszakára használt kifejezés. Ez a rövid életű dél-amerikai állam fennállása alatt magában foglalta a mai Kolumbia, Venezuela, Ecuador és Panama teljes területét, valamint Peru, Brazília és Guyana kisebb részeit.

És mi a helyzet a zöld, sárga, piros összeállítással?

Guinea, Mali, Szenegál

Ezek a zászlók mindegyike a pánafrikai színeket használja, amelyek Etiópia zászlajának színei voltak az Afrikai tülekedés során. Sok európai ország egyszerre gyarmatosította Afrikát, ennek ellenére Etiópia szinte teljesen kolonizálatlan maradt. ez inspirálta a többi afrikai országot, amikor elnyerték függetlenségüket.

De a világban más ország(oknak) is eszébe jutott ez a színösszeállítás:

Mianmar (hivatalos nevén: Mianmari Szövetségi Köztársaság, burmai nyelven: ပြည်ထောင်စုသမ္မတမြန်မာနိုင်ငံတော်; korábban Burma) ország Délkelet-Ázsiában, az indiai szubkontinens és az Indokínai-félsziget közötti területen.

Na jó… ez így már valóban durva. Sehogy nem lehet úgy összerakni egy zászlót, hogy valóban ne hasonlitson egy másikra?

Ez az! itt a remek ötlet: Tegyünk bele Fekete színt!

Irak, Egyiptom, Jemen
Jordánia, Palesztina, Szíria

Ezeket a zászlókat az arab lázadás és az egyiptomi lázadás ihlette. Az arab lázadás 1916-1918-ban történt, és sok közel-keleti / arab országnak adott szabadságot az Oszmán Birodalom elől, amikor az országok függetlenné váltak.

Palesztina vagy Palesztin Autonóm Területek, hivatalosan Palesztin Autonómia jelenleg 127 ország által hivatalosan elismert de jure terület a Közel-Keleten. Területét Ciszjordánia és a Gázai övezet alkotja. Az ENSZ-ben megfigyelőként van jelen.

Rendben… Húzzunk egy merészet, és kezdjük el használni mondjuk a narancssárgát. azzal már végképp nem lehet melléfutni, ha egyedi zászlót szeretnénk, főleg, ha fűggőleges sávokat készítünk:

Írország, Elefántcsontpart

Na jó. mégiscsak forgassuk vissza vízszintesbe, és tegyünk középre valami megkülönböztető dolgot… valami kereket, mint azt láttuk már Japán, Banglades, Palau esetén. Ritka szín a narancssárga középen valami körrel, csak jó lehet.

India, Niger