Tű a szénakazalban vagy Tű Dublinban?

Home » Tű a szénakazalban vagy Tű Dublinban?

Loading

Tű. a szénakazalban…. Ezt ugye arra szokás mondani, ha valamit nagyon nehéz megtalálni. Nos, a vidám hangulatú Írországban ez sem így van, de ne szaladjunk ennyire előre.

Egyszer volt hol nem volt, a Kelta tengeren is túl, volt egyszer egy tengerész csóka, aki sokat kalandozott mindenfele a nagyvilágban, sok nemzetek és országok közti civakodásban, torzsalkodásban és pofozkodásban vett részt. Őt Nelson admirális néven ismerjük. Sok kalandja miatt sok helyen kapott valamilyen emlékművet…

Például az Ír Köztársaság 🇮🇪fővárosában, Dublinban is és ráadásul pont a város kellős közepén. Ám az itt álló Nelson emlékoszlopot 1️⃣9️⃣6️⃣6️⃣-ban az IRA emberei felrobbantották 💣💥.

Miután a téren volt egy csomó hely, meg amúgy is közeledett a millennium (ezredforduló), ezért az 1️⃣9️⃣9️⃣0️⃣es években a város bölcsei kitalálták, hogy csak kellene valami jó kis szobor a régi helyére, meg egy kicsit ki kellene pofozni, feldobni a várost az ezredfordulóra. Így 2️⃣0️⃣0️⃣1️⃣ben már❗el is kezdték építeni az új emlékművet…..

Nem túl bonyolult, nem túl komplikált, ezért 2️⃣0️⃣0️⃣3️⃣ra hip-hop, el is készült.

A terveken ez a “Fény Emlékműve” néven jelent meg, ám a köznyelv csak Tű  néven emlegeti. Ez valahol jogos is, mert egy 3️⃣ méter átmérőjű, ⭕ alapu, és alakú, 1️⃣2️⃣0️⃣ méter magas❗fényes acél/fém oszlop, ami folyamatosan kissé szűkül a teteje fele, és a csúcsán már csak 1️⃣5️⃣ centiméter❗ az átméröje, ahol ráadásul   közel 1️⃣2️⃣.0️⃣0️⃣0️⃣ pici izzó világít…..

Főleg éjszaka 🙂

És persze, mint Dublin és igazából Írország egyik jelképe, szeretnek az Írek ezzel büszkélkedni. Amúgy is már nagyon messziről létható az hatalmas Tű, éjszaka, tiszta idő esetén pedig különösen látvanyos, ám az ilyen-olyan különleges alkalmakkor külön jó móka játszani vele. Mint például amikor 2016 december 16, a StarWars aktuális részének volt a bemutaója Ekkor mintegy 35.000 eurót rászántak a dologra, és egy extra világitást kapott a Tű, amitől mintegy óriási fénykard (lézerkard) hasította a sötét és hideg decemberi éjszakát, és szinte elvágta az óévet az újévtől, és január 2.-án kapcsolták ki.

Mára Dublin látképének szerves része, és kedvelt találkozási ponttá vált az O’Connell Street és a Henry Street kereszteződésében, a belváros kellős közepén., és már valoban láthatjuk, hogy ha amikor a Dublini Tű kerül szóba, akkor nem egy elveszett doggot kell keresni, hanem valami teljesen mást…. 🙂

Ha nem szeretnél lemaradni a “megállónál” lévő élményekről, információkról, akkor ”leszállási szándékát kérjük előre jelezze”, vagy csak egyszerűen kövess minket a facebook oldalunkon: ITT, vagy a csoportunkban ITT, és a Spotify podcastünket, ITT, ami amolyan igazi VilágCsavargós hangoslapok a nagyvilágból.
Kellemes utazást 😀 

Photo: Barry O Carroll,