Home » Európa Unió, EU, euro, Európa. 3.rész

Európa Unió, EU, euro, Európa. 3.rész

Loading

Európa Unió, EU, Euro, Európa sorozatunk első részében arra az egyszerű(nek tűnő) kérdésre próbáltunk választ találni, hogy “hol van Európa?”, amit nem nagyon sikerűlt pontosan meghatátozni. Utána úgy próbáltuk megoldani, hogy kitaláljuk, hogy hány ország van Európában, ami mégugysem sikerűlt. Miután igy összegubancolodtak a dolgok, ugy próbáltuk megfejteni, hogy az Európa Unió vonalon indultunk el a második részben, de abból meg az is kiderűlt, hogy gyakorlatilag az Anktarktiszon, az Amazonas menti esőerdők vad dzsungeleiben, és az Indiai óceán közepén is az Európa Unió területén vagyunk…. Tehát összegezve: Európa területe földrajzilag aránylag jól behatárolható. Politikailag már “cinkesebb”. És az EU területi elhelyezkedése is igen érdekes,

Na de mi az EURÓ?

Elméletileg az elöző részben már részletezett Európai Unió egységes fizetőeszköze, amit értelem szerűen Európában használnak, mint hivatalos fizető eszköz

Elméletileg…. Ugyanis a 27 tagállam közül 19 használja (Ausztria, Belgium, Ciprus, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Szlovákia és Szlovénia). Tehát elméletileg a földrajzi Európában lehet használni….

Elméletileg… Ugyanis a már részletezett, politikailag Európához tartozó, ám földrajzilag a világ más pontjain lévő de politikailag európához tartozó helyeken is több helyen hivatalos fizetőeszköz:

Kanári-szigetek az Atlanti-óceán egy szigetcsoportja, amely státuszát tekintve autonóm spanyol közösség. Az EU úgynevezett legkülső régiójaként az euró övezethez tartozik, még akkor is, ha földrajzilag nem Európa része.

Ceuta és Melilla két autonóm spanyol város Afrika északi partvidékén. Spanyolország szárazföldi részétől a Földközi-tenger választja el őket. Mivel Spanyolországhoz tartoznak, így az EU-nak is részei, ezért hivatalos fizetőeszköz az euro.

Azori-szigetek és Madeira az Atlanti-óceán két szigetcsoportja, amelyek Portugália autonóm régiói közé tartoznak. A Kanári-szigetekhez hasonlóan az EU legkülső régióinak sorát gyarapítják, így az euroövezetnek is részei.

-Mayotte és Réunion az Indiai-óceán két szigete, amelyek Madagaszkártól nyugatra, illetve keletre helyezkednek el. Mindkettő Franciaország úgynevezett tengerentúli megyéje, egyszersmind az EU egyik legkülső régiója. Az itt élők ennek megfelelően euro a fizetőeszköz

-Francia Guyana Franciaország tengerentúli megyéinek egyike, amely az Atlanti-óceán dél-amerikai partvidékének északi részén található. Franciaország részeként az EU legkülső régiói közé tartozik, így az euró övezetnek is tagja.

-Guadeloupe és Martinique, a Karib-tengeri francia szigetek, amelyek Franciaország tengerentúli megyéi és így az EU tagjai. 

-Saint Martin 2007-ben francia tengerentúli közösség státuszt kapott, ám tagja az EU-nak. 

Ezek után az, hogy az egységes EU-n belül miért nem használja, minden tagállam az egységes pénznemet, az csak egy dolog. Sokkal izgalmasabb, hogy van sok olyan Európai ország, ami NEM EU tag, ellenben az EURÓ a hivatalos fizetőeszköz az adott országban.

-Andorra nem teljes jogú tagja az Európai Uniónak, saját pénze nincs és soha nem is volt, mindig is a szomszédaiét használta; 1999 előtt ezek a spanyol peseta és a francia frank voltak, azóta ezeket felváltotta az euró. Ellentétben a másik három EU-n kívüli törpeállammal, San Marinoval, Monacóval és a Vatikánnal, Andorra nem kötött megállapodást az Unióval a saját mintás érmék kibocsátására a közös valuta bevezetésekor. 2003-ban Andorra kérvényezte a jogot a saját mintás érmék kiadására. Az egyezményt végül 2011 június 30-án írták alá, és 2012. április 1-jén lépett hatályba. Az egyezmény kimondja, hogy Andorra hivatalos pénzneme az euró. 

-Monaco nem tagja az Európai Uniónak, de szoros kapcsolatban állnak. Az euró használati joga mellett az államnak joga van saját euróérméket verni.

-San Marino hivatalosan nem tagja az Európai Uniónak, megegyezés alapján használhatja az eurót saját pénznemeként, és joga van saját euróérméket verni. Az euró bevezetése előtt a San Marinó-i lírát használták, amely lényegében az olasz lírával megegyező pénz volt. A San Marinó-i euróérmék alacsony példányszámuk miatt, ahogy korábban a San Marinó-i lírával is volt, az éremgyűjtők kedvencei közé tartoznak.

-Vatikánváros létrejötte óta pénzügyi egyezmény van érvényben a városállam és Olaszország között. Ennek értelmében az olaszországi hivatalos pénznemet alkalmazza a Vatikán is. Az euró bevezetésekor a Vatikánváros és Olaszország módosította a vonatkozó szerződést, aminek a vatikáni jogrendbe történt átültetését követően, 2002-től a Vatikánváros hivatalos pénzneme is a líra helyett az euró lett.

-Koszovó és Montenegró két balkáni állam, amelyek nem tagjai az EU-nak. Mindkét ország 2002-ben egyoldalúan bevezette az eurót, amely azóta de facto fizetőeszköz szerepét tölti be. Ez azt jelenti, hogy bár az euró nem hivatalos fizetőeszközük, a lakosság mégis annak tekinti. 2002-ig mind Koszovóban, mind Montenegróban a német márka töltötte be ugyanezt a szerepet.

Hivatalosan elfogadott fizetőeszköz az EURÓ

Ezek után már nem meglepő az a kivétel sem, hogy az Euró olyan helyeken is hivatalos vagy elfogadott fizetőeszköz, ami nemcsak, hogy nem Európában van, hanem mégcsak nem is tagja az Európai Unionak

Ilyenek például:

-Saint Pierre és Miquelon Kanada keleti partvidéke mentén elhelyezkedő szigetcsoport, amely Franciaország úgynevezett tengerentúli közösségei közé tartozik. Ez azt jelenti, hogy bár hivatalosan Franciaország része, mégsem tagja az EU-nak. A két sziget megállapodást kötött az EU-val arról, hogy fizetőeszközként az eurót használják.

-Saint-Barthélemy Francia tengerentúli közösség, amely nem tagja az EU-nak, de a vele kötött monetáris megállapodás értelmében fizetőeszközként az eurót használja.

-Zimbabwében szintén nem hivatalos fizetőeszköz. 2009 óta nem rendelkezik önálló fizetőeszközzel, viszont az országban, több más pénznem mellett az Euró is használatban van.

Észak-Korea külkereskedelmi célokra használja az eurót 2002 decembere óta.

Irán 2007 decemberében jelentette be, hogy ezentúl USA dollár helyett eurót és jent kér a kőolajáért.

Emellett az már csak egy ici-pici érdekesség, hogy az olyan pénzpiaci “nagykártyák”, akik hatalmas tételben mozgatnak adott esetben néha számla nélkül készpénzt (és itt nem arra gondolok, amikor a szomszéd Józsi bácsi nem ad számlát, amikor felrotátorozza a kertedet 5000 forintért, vagy amikor “okosba” megoldva nem kérsz számlát a taxistól vagy a szobafestőtöl), tehát az említett (nem feltétlen a fehér) gazdasági szereplők is nagy előszeretettel használják az eurót, független attól, hogy a világ melyik részén van az adott tranzakció. 

Ennek több oka is van… 

-mint látható, a világon rengeteg helyen használható

egyike a világ legértékesebb fizetőeszközeinek (ezt nem tudom hogyan nevezi a szakirodalom, de ha világ jelentős pénznemei azonos címlet mellett kevesebbet érnek. 1 euró jellemzően többet ér, mint 1 valami más)

-ebből az előző két pontból adódik a kérdés, “..hogy dehát az amerikai dollár is tudja mindezt”….

Igen, ez így van (volt), viszont a legnagyobb általános forgalomban lévő amerikai bankjegy a 100 dollár, addig a legnagyobb címletű forgalomban lévő euro bankjegy az 500 EURÓ. És most egy kis villám-matek:

Ezen adatokból az (is) következik, hogy amennyiben valami okból egy igen hatalmas összeget kell készpénz formájában magaddal vinni, kiegyenlíteni egy tranzakciót, vagy egy vásárlás ellenértékét, akkor ugyanabba a sporttáskába nagyjából ötször akkora értékű bankjegyet tudsz beletenni EURO formájában, mintha ugyanezt DOLLÁRral tennéd…. Hogy ez miért alakult így, az megint egy másik téma…. 

money-59004818_1x1

Viszont ha már ilyen szépen eljutottunk az euró pénznem és fizetőeszközig, érdemes megjegyezni pár érdekességet ezzel kapcsolatban
-Euró- és eurocent érmék kibocsátására a 19 eurózónabeli állam, továbbá Andorra, Monaco, San Marino és a Vatikán jogosult. Az érmék minden eurót használó országban érvényes fizető eszköznek minősülnek, függetlenül előállítási helyüktől. Érmék nyolc különböző névértékben készülnek, ezek az 1, 2, 5, 10, 20 és 50 centesek, továbbá az 1 és 2 eurósok.
-A logika alapján minden azonos címletű érmének azonosnak kellene lennie, a kiadás helyétől függetlenül. Ám ez nem egészen így van. A méret, súly, szín, ötvözet azonos, de hátoldalon a kiadó országra jellemző minta van, tehát meg lehet állapítani a kiadó országot…. ráadásul ÉVENTE vannak egész pici változtatások. És ebből következik, hogy komoly gyűjtői kör alakult már ki, és ha össze tudsz gyűjteni AZONOS ország által, UGYANABBAN az évben kiadott érméket, amit ugye bárhol beszerezhetsz, és a névértéke 3.88 euro, az a kiadott példányszámtól függően akár többszáz (!) eurót is érhet.
-Ennél is érdekesebb a 2 euró érmék. Ugyanis ezekből minden ország, akinek joga van az euró kiadáshoz évente készít valamilyen, az adott évre jellemző emlék-érmét. 2014-ig a közös kiadásokkal együtt – 183 különböző érme jelent meg. A 2 eurós emlékérmék a gyűjtők körében igen nagy sikert arattak. Az érmék nem összetévesztendő a gyűjtőknek szánt SPECIÁLIS érmékkel (collector coins), viszont igy is elő-előfordulhat, hogy ha nem ismered ezeket a dolgokat, egy olyan 2 eurós, amit amivel a nyaralásod alatt kifizetsz például 2 gombóc fagyit, a ritkasága (kiadott darabszám, kiállító ország), szintén érhet több száz eurót egy tájékozott gyütőnek. Érdekes új hobby lehet, az euro érmék tanulmányozása, hiszen akár befektetés nélkül is kerülhet hozzád olyan érme, ami a névértékének sokszorosát éri…. 😀

euro-coins-arranged-in-numerical-order-caspar-benson

Ha már idáig elolvastad, akkor arra gondolunk merészen, hogy tetszenek a cikkek, és ha nem szeretnél ezekről lemaradni, akkor iratkozz fel a Hírlevelünkre, lévén a közösségi oldalakon vagy eljut Hozzád az irás vagy nem. Ezt itt az oldal alján is megtehetsz, vagy itt: https://vilagcsavargo.eu/kapcsolat/, és értesítést kaphatsz minden megjelenő írásról és semmi másrol

Ha hallgatni szeretnél érdekes történeteket, útleírásokat, egyfajta Hangos-lapot kapni vagy küldeni, akkor katt ide: https://vilagcsavargo.eu/hangos-lap/ és válassz helyszint, és már hallgathatod is az általad kedvelt fórumról.

Ha van kedved akkor “dobj egy like”-ot a facebook oldalunkra is,és hogy ne is kelljen keresgélni, ez szintén itt van az oldal alján 😀