Skandináv kerékpártúra, 38. nap. Finnország, Padasjoki.

Home » Skandináv kerékpártúra, 38. nap. Finnország, Padasjoki.

 619 ember olvasta mar el ezt az írást

Skandináv kerékpártúra, 38. nap. Finnország, Padasjoki. 2011. június 15.

Június 15. szerda, 38. napja vagyok úton.

A mai nap megerőltető és fárasztó volt. De szép, mint minden egyes nap. Reggel mikor ébredeztem és kilestem a tóra, a nap még ki-kimosolygott a szürke lepel mögül, ám mire összepakoltam, behúzták a függönyt, és egész napra borús lett.A fenti házban, az Ő, még építés alatt álló birodalmukban csend volt, a gyerekek vagy még aludtak, vagy tévéztek. Én, ahogy a házigazdával megbeszéltük, behúztam magam mögött az ajtót, távollétében még egyszer köszönetet mondtam neki, és elindultam tovább.

Skandi 686

Annak, hogy a legrövidebb úton vezet a GPS, van előnye, és van hátránya. Előnye az, hogy szinte egyedül vagyok az úton, kamionok nélkül, néma csendben, zavartalanul élvezhetem a táj összes elvarázsló szépségét, viszont ennek (mint mindennek) ára van, legalább annyit toltam a szerelvényt emelkedőre, mint amennyit gurultam a lejtőn. Mert ez a nap (is) csak erről szólt.

Skandi 698
Skandi 696

A fenyőerdőkbe már az új, idei leveleiket most bontogató nyírfaligetek vegyültek. A földet elég kevés helyen művelik, inkább legelőként használják a nagy marha csordák számára, és feltűnően sok a ló. Néptelen hely nincs. Egész úton elszórtan tanyák kísérték az utat, és négy-öt házból álló kis bokrok, amit falunak még nem lehet nevezni, bár önálló neve mindnek van. Tetszett a tanyákon megtermelt tej leadásának módszere. Az út mellett lábakon álló, kicsi kis kunyhók, és ide rakják be a tejeskannákat, amit a körbe járó gyűjtőkocsi naponta többször begyűjt.

Skandi 694
Skandi 697
Skandi 693
Skandi 703

Délkörűre elfogyott a vizem, és egy kisváros (?), Järvelä áruházában azt, meg másnap reggelire krinolinszerűséget vettem. A városka bejáratánál levő körforgalomnál egy érdekes útbaigazító, vagy talán irányt mutató szobor várja az idetévedőt (biciklistát….) Megpihentem egy kicsit, sétáltam egyet, csak úgy fogat nélkül. A település méretéhez képest elég nagy templom állt a Főtéren. Mellette a II. világháború helyi elesettjeinek temetője, szépen gondozott, virágos egyen-fejfákkal.

Skandi 689
Skandi 690
Skandi 692

Amikor továbbindultam, és a bicikliúton karikáztam kifelé a faluból, az egyik busz-öbölbe előttem bekanyarodott egy kocsi, egy idősebb hölgy szállt ki belőle, és mosolyogva, láthatóan rám várt. Mikor odaértem, intett, megálltam, Ő pedig bemutatkozott. Jaakko-nak, esti vendéglátómnak az Édesanyja volt. Mondta, hogy a fia mesélt rólam, és most, hogy mennek Lahtiba, ahogy elhajtottak mellettem, felismert, hogy csak én lehetek az esti vendég, és megállt üdvözölni, és jó utat kívánni. 30 km-re a háztól! Kicsi a világ.

Aki már érezte a frissen vágott fenyő gyanta-illatát, az tudja, hogy miért lehet szeretni. Az amúgy mindent belengő fenyőerdő-illat közepette egyszer csak ezt az aromát éreztem a levegőben. Ahogy haladtam egyre erősödött, és egyszer csak az erdő közepén egy nagy, modern fűrészüzemhez értem, amiben folyt a munka, de már az udvaron is feltornyozva állt a több ezer köbméter, szállításra váró friss fűrészáru. Megálltam a bejárat előtt, és két percig csak becsukott szemmel szívtam magamba a legdrágább parfümnél is édesebb illatot. Egy szép tájat nem csak a szemünkkel, hanem minden érzékszervünkkel élvezni tudunk, és kell.

Skandi 688
Skandi 701
Skandi 695

Egy órakor megálltam, hogy ebédre magamhoz vegyem az aznapi Nutella energiabombámat, de abban a pillanatban eleredt az eső. Gyorsan magamra kaptam az esőszerelést, ami estig rajtam is maradt. ( Nem bírtam ki nevetés nélkül, mikor láttam, hogy a lovak is esőkabátban legelnek. Sorstársak.)

Skandi 700

Birkóztam a domborzattal, elhaladtam egy-két tó mellett, de olyan, és olyan körülményekkel, ahol meg lehetett volna állni éjszakázni, nem volt. Este fél hatkor a napi hetven kilométernél jártam, mikor a 24-es, Lahtit Jämsä-val összekötő úton, ahová közben rákanyarodtam, egy ideális kis pihenőhelyet találtam. Az út mellett van, természetesen pad, asztal, mellette hely a sátornak, szóval ideális. Bár még mindig szemerkél az eső, főztem, rizs volt sajtkrém levessel, megvacsoráztam, neteztem, skype-n beszéltem a családdal, és most, mivel megint éjfél közelít, (bár még világos van) alvás. Holnap remélem jobb idő lesz!

Skandi 704

38. éjszaka, Finnország, Padasjoki közelében, egy autóspihenőben 61°17’24.38” 25°18’45.55”

38