Lumpini park, Bangkok, Thaiföld.

Home » Lumpini park, Bangkok, Thaiföld.

Loading

Lumpini park, vagy Suan Lum, (thai neve: สวนลุมพินี ) Bangkok zöld tüdeje és legnagyobb parkja, melynek nevét Buddha nepáli szülővárosáról, Lumbini-ről kapta. 


Az I. Világháborút követő évektől kezdődően már érezhető volt némi gazdasági fellendülés, így a parkot az 1920-as években nyugati mintára VI. Rama király (ur.1910-1925) hozta létre, királyi ingatlanon. 

Széles, hosszú tavakat ástak szigetekkel, hidakkal, különböző fákat, növényeket telepítettek.  A park kialakításának egyik célja az volt, hogy az emberek itt pihenjenek, tanuljanak, e célból még egy arborétumot is kialakítottak. 

A Lumpini parkot 1925-ben nyitották meg a nagyközönség előtt, melyet a király már nem ért meg. A projektet utódja Prajadhipok, azaz VII. Rama király folytatta, aki a területet kibővítette még közel 15 hektár földterülettel.

A II. Világháború idején néhány éven át Japán katonai táborává vált, egészen a háború végéig. Ez és a következő időszak csökkentette a terület szerepét, de 1954-től a park ismét újjá éledt.  


Kiváló hely mind a helyi lakosoknak, mind a turistáknak, fiataloknak, idősebbeknek, akik menekülni szeretnének a nagyváros nyüzsgő életétől a fák, a gyep, virágok és tavak területére. 

A közel 58 hektáros terület otthont ad számos madárfajnak, teknősöknek és  sárkánygyíkoknak is, két mesterséges tavában pedig számos halfaj lakik.  A park természetes élet forrása, tekintélyes méretű fákkal is rendelkezik, így több mint 30 madárfaj otthona lett. 

Kb. 2,5 km hosszú út található a reggeli és esti kocogók számára.  A kerékpározás leginkább napközben engedélyezett 10:00-15:00 óra között. Csak a kijelölt sávokban, maximum 20 km./óra sebességgel, egy irányba lehet haladni, a gyalogosok veszélyeztetése nélkül.  A versenyzés tilos

A legmegfelelőbb alkalom a látogatásra a reggeli vagy a kora esti órák, amikor kellemesen friss a levegő. 

A park egész területén tilos a dohányzás és kutyák sem vihetők be.

Speciális parkolókkal is rendelkezik a fogyatékkal élők, valamint játszóterekkel a gyermekek számára. De, vannak evezős programok és számos szabadidős tevékenység is. 

Kb. este 5-től egyre több a street food-os a park észak-nyugati részén, néhányan asztalokat is felállítanak. 

A park fennállása óta számos fesztiválnak és koncertnek is helyet ad évről évre, de használták már politikai rendezvények helyszíneként is.

A Lumpini park főbejárata előtt az 1942-ben állított, VI. Rama király szobra látható. 

   Leslie Grand, valamint a Bussadee Thai szorgos kis csapata mind programok szervezésében, mind ingyenes tanácsadásban áll az érdeklődők rendelkezésére. Bővebb információ a Thaiföldi programok szervezése nevű Facebook csoportban.

Email: bussadeethai@gmail.com

Utazás 7 személyes SUV-val.

Kedvcsinálónak ajánljuk az Evisa L. Dosa YouTube csatornát.