Kwan Riam úszó piac, Thaiföld.

Home » Kwan Riam úszó piac, Thaiföld.

Loading

Kwan Riam úszó piac, Bangkok egyik legújabb úszó piaca. (Thaiul: ตลาดน้ำ ขวัญ เรียม), ejtsd, talád nám kván ríem. 

Az elnevezéshez köthető egy tragikus szerelmi dráma, a thaiföldi Rómeó és Júlia története.

Maga a piac 2012 májusában nyílt és Bangkok külvárosában található, a Saen Saep csatorna partján. A piac létrehozásának egyik célja, hogy megismertesse az odalátogatókkal a régi nemzedékek víziéletét. 

 A csatorna mindkét partján egy-egy ősi buddhista templom áll, a Wat Bumpennua (északi) míg a Wat Banphentai (déli) parton helyezkedik el.

 A Kwan Riam úszó piac reggeli csúcspontja az az ünnepség, amikor kora reggel emberek gyülekeznek a csatorna partján, hogy a csatorna mentén a csónakokon elhaladó szerzeteseknek adományokat ajánlanak fel.

 Ikonikus, hajóra hasonlító híd ível át a csatornán és köti össze a piac két oldalát. 

Ez a híd, amelyet a piac szimbólumának és nevezetességének tartanak, a látogatók kedvenc helye fotók készítéséhez.  

Másik különlegessége a piacnak a hagyományos thai tánc és thai dalok előadása, amelyet a nap folyamán a környéken élő diákok mutatnak be. 

Megismerhetik a látogatók az ősi tradicionális hajókat, amelyekben laktak és kereskedtek az emberek, valamint a hagyományos thai építészetet.


A helyi mini állatkertben számos állatfaj él, fehér színű albínó kenguru, flamingók, kecskék, alpakák, pónik, sarkantyús teknősök, melyek súlya a 100 kilogrammot is elérheti, hattyúk, tehenek, különleges tyúkok és mások meglátogathatók és etethetők. A gyerekek határozottan jól érezhetik magukat itt, ha kapcsolatba lépnek ezekkel a kedves állatokkal. 

Hétvégén nagyon sok család keresi fel a piacot, de jönnek idősebbek, fiatalok egyedül és párban. 

    A szerelmi történet röviden:

Kwan és Riam tragikus szerelmi drámája a thaiföldi Rómeó és Júlia története. Többször is megfilmesítették és feldolgozták Plae kao, (Régi sebek), címmel. Franciaországban Old Scars, (Régi hegek), címmel mutatták be 1981-ben, ahol fesztivál díjat is nyert

Az eredeti történet 1936-ban játszódik Bang Kapi környékén, amikor az emberek még kis mezőgazdasági falvakban éltek és rizs termesztéssel foglalkoztak. 

Kwan a fia és Riam a lánya annak a két rivális falu vezetőnek, akik esküdt ellenségei egymásnak. Mindkét fiatal a rizsföldeken dolgozik vízi bivalyokkal, amikor megismerkednek. Kwan szenvedélyesen udvarol Rian-nak, aki először ellenzi a fiú udvarlását, de Kwan kitartó, vidám fiatalember, aki bambusz fuvolán játszik, énekel kedvesének. Kwan könyörög Riam-hez, mondván neki, hogy inkább meghal a folyóban, mint viszonzatlan legyen a szerelme. Riam megadja magát Kwan bűbájainak, és a folyó egyik szigetén található Chao Pho Sai nevű szellem szentélyben mindketten megfogadják, hogy örökké szeretni fogják egymást.

Szerelmük azonban kitudódik és Riam apja csillapíthatatlan haragra gerjed, mivel ő az egyik nemes fiának szánta a lányát.

Az apa és fia, Roen, valamint néhány férfi megtámadják Kwant a szellem szigeten, ahol karddal megsebesítik az arcát. A heg megmarad örökre az arcán és Kwan úgy gondolja, hogy ez a sebesülés a bizonyíték arra, hogy Riam-ot örökké szeretni fogja.- “A régi sebem egy szerelmi seb, ami bizonyítja, hogy örökké fogom szeretni Riam-et. Az új sebem egy várakozó seb a szívemben, mely örökké várja Riam-et”.

Ezalatt Riam-et az apja bezárva tartja és mivel a lány engedetlen, úgy dönt, hogy lányát eladja Mrs. Thongkham-nak, aki egy Bangkokban élő, gazdag pénzkölcsönző hölgy. Mikor a nő meglátja a lányt, meglepődik mekkora a hasonlóság Riam és az ő halott lánya között. Ahelyett, hogy szobalánynak alkalmazná, örökbe fogadja, szép ruhába öltözteti, taníttatja és bemutatja a magas rangú bangkoki elitnek, köztük egy jómódú nemes fiának, Somchai-nak.

Eközben Kwan nagyon elkeseredik, akit apja többször is kérlel, álljon szerzetesnek, hogy így mossa le magáról a balszerencséjét. A fiú nem hallgat apjára, ám egy alkalommal, amikor vizet iszik az ivó tökből, vért lát benne víz helyett. Ekkor leborul az apja lába elé és megígéri, rövidesen bevonul a templomba és szerzetessé avattatja magát, de hozzáteszi, “ha addig még élek”.

Riam édesanyja nagyon megbetegszik és értesítik a lányt, hogy az anyja halálán van. Riam Somchai hajóján tér vissza a faluba, hogy megadja anyjának a végtisztességet. Kwan is megjelenik, hogy lerója tiszteletét a halott előtt és a két fiatal találkozik. Riam meglátja a heget Kwan arcán és lelkéből felszínre törnek az elfojtott romantikus emlékek. A fiú kérésére Riam megígéri, hogy másnap találkoznak a szigeten lévő szellem háznál, ahol szerelmi fogadalmat tettek egymásnak.

Kwan késve indul el a találkozóra, ugyanis előtte felgyújtja Somchai hajóját, így akadályozva meg szerelmét, hogy elhagyja őt. Riam apja, valamint bátyja, Roen és Somchai hajtóvadászatot indítanak, hogy elkapják Kwant. Amikor Somchai megpillantja a fiút, a nála lévő pisztollyal mellbe lövi. A halálos sebet kapott Kwan utolsó erejével a folyóba ugrik, hogy átússzon szerelméhez a szigetre. Mikor Riam meglátja az úszó és vérző Kwant, beugrik ő is a folyóba és a szerelme kezében lévő kést megkaparintva halálos sebet ejt magán, hogy szerelmével együtt haljon meg. 

Kwan-t és Riam-ot vízibivaly hátán ábrázolják, mellettük az emlékükre állított szentély, melyhez többnyire fiatalok járulnak.

A Kwan Riam úszó piac és a szentély hétvégén, valamint ünnepnapokon tart nyitva.

 Leslie Grand, valamint a Bussadee Thai szorgos kis csapata mind programok szervezésében, – melyhez nem kérünk előleget, – mind ingyenes tanácsadásban áll az érdeklődők rendelkezésére. Bővebb információ a Thaiföldi programok szervezése nevű Facebook csoportban.

Email: bussadeethai@gmail.com

Utazás 7 személyes SUV-val.

Kedvcsinálónak ajánljuk az Evisa L. Dosa YouTube csatornát.