Erawan Szentély. Bangkok, Thaiföld.

Home » Erawan Szentély. Bangkok, Thaiföld.

Loading

Erawan Szentély. Brahma, a teremtés hindu istene, thaiföldi ábrázolásának neve Khao Phra Phrom.


Az egyik legnépszerűbb kegyhely Bangkokban. Naponta több ezren is felkeresik olyan hívő emberek, akik vágyaik teljesítését, karrierjük javulását, anyagi és szellemi gyarapodásuk jobbulását várják. Sokan vissza is térnek ajándékokkal, ha azok beteljesültek. Többnyire az esti órákban látogatják a kegyhelyet.

Lord Brahmát többnyire négy koronás fejjel, szakállal és négy karral, helyenként 8 karral ábrázolják. Minden egyes szája a négy véda (szent szövegek, az univerzum ezoterikus bölcsessége) egyes szövegét mondja. Kezeiben a védák szövegét, a szent lótuszt, egy vizes edényt, rózsafüzért, jogart tart. A négy fej és a négy kar azt is jelképezi, hogy Brahma mindenhova ellát és keze mindenkihez elér. Brahma az univerzum egyik első félistene volt, akit Visnu teremtett és aki majd folytatta a teremtést. Születésének gyakori ábrázolási módja Visnu isten köldökéből történő születés, ami a csakra, az erő központja. Minden istenségnek van hátasállata, Brahma-nak a hattyú.

A festészetben a ruházata fehér, sárga, rózsaszín esetleg világos színek lehetnek, de fekete szín sosem lehet.

A legenda szerint Brahmának kezdetben 5 arca volt, de miután egy alkalommal tiszteletlenül beszélt Shivá-val, Shiva kinyitotta harmadik szemét, amelyet Brahma egyik arcára irányított és apró részecskékké égette azt. Shiva-nak három szeme van, de csak különleges alkalmakkor nyitja ki. Amikor a harmadik szeme is kinyílik, minden esetben nagyszabású esemény történik az univerzumban.

A thaiföldi kultúrában Phra Phrom a védelmet és a boldogságot nyújtja. Négy arca mutatja a pártatlanságot, a kegyelmet, vagy irgalmat, az együttérzést és a kedvességet. Imádói általában virágot, virágfüzért, füstölőt és gyertyát ajánlanak fel az istenségnek mind a négy arca felől, az óra járásával megegyezően haladva, de elhelyezhetnek elefánt szobrokat is. Szinte mindenféle élelmiszert fel lehet ajánlani, a hús kivételével.

Közismert, hogy Phra Phrom csodálója a thaiföldi klasszikus zenének, ezért a bangkoki Erawan Szentélynél lévő tér hátsó részében zenészek és thai táncosok állnak és rövid,  hagyományos műsorokat adnak elő. Az előadóknak legalább 20 olyan dalt kell ismerni, amit el is tudnak játszani és táncolni. Kérésre és kevés díj ellenében a táncosok tánc közben énekelt szövegébe becsempészik az imádkozó nevét.

Az Erawan kegyhelynek van egy alapítványa, amely a befolyt pénzösszeget jótékonysági szervezetek között osztja szét. Ez az összeg 2019. december 31-ig 2 milliárd, 257 millió, 363 ezer baht volt, ami cirka 60 millió Euró.

Az Erawan Szentély építésének több évtizedes története van. 

A mögötte álló Erawan hotel építését sok szerencsétlenség hátráltatta, pl.számos baleset, költségek jelentős túllépése, az Olaszországból hajóval szállított márvány a thaiföldi kikötőbe történő megérkezése előtti elsüllyedése. Ezenkívül a  kereszteződést valaha arra is használták, hogy a bűnözőket nyilvánosan bemutassák. 

Egy asztrológus azt javasolta, építsék meg a szentélyt, amely védelmet fog nyújtani. 1956. november 9-én adták át. A szálloda építése ezután további rendkívüli események nélkül zajlott. 

2006. március 21-én egy fanatikus kalapáccsal szinte teljesen elpusztította a szobrot. Ezt követően dühös szélsőségesek meggyilkolták őt. A áldozaton végzett boncoláskor a hátán és a karjain tetovált arab karaktereket találtak. Ez arra késztette a rendőrséget, hogy megvizsgálja, a támadás vallásos indíttatású volt-e és vajon a vandálnak van-e kapcsolata a muszlim szélsőségesekkel. Édesapja szerint nem volt. 

2014. májusában a felkelők és a hadsereg tagjai között lövöldözés támadt, melynek következtében a szentélyt is érte néhány találat.

2015. augusztus 17-én, helyi idő szerint 18.55 órakor egy hátizsákba rejtett bombát robbantottak az Erawan Szentély közelében, amely 20 embert megölt és 125 ember megsebesített. Állítólag a támadást a pán-török ultranacionalista szervezet, a Szürke Farkasok hajtották végre megtorlásként azért, mert a thaiföldi kormány beleegyezett az ujgurok deportálásába Kínába, ahelyett, hogy megengednék volna nekik, hogy elfogadják a Törökország által felajánlott menedékjogot. 

2016. júliusában vezetés közben egy nő stroke-ot kapott, áttörte a szentély kerítését, önmagán kívül 6 embert megsebesítve. 

Kb. 500 méterre található a Trimurti Shrine.

 Leslie Grand, valamint a Bussadee Thai szorgos kis csapata mind programok szervezésében, – melyhez nem kérünk előleget, – mind ingyenes tanácsadásban áll az érdeklődők rendelkezésére. Bővebb információ a Thaiföldi programok szervezése nevű Facebook csoportban.

Email: bussadeethai@gmail.com

Utazás 7 személyes SUV-val.