Khlong Bang Luang Művészház Bangkok, Thaiföld.

Home » Khlong Bang Luang Művészház Bangkok, Thaiföld.

Loading

Khlong Bang Luang Művészház. Régmúlt idők illatára és hangulatára találunk, ha felkeressük Bangkok Thonburi oldalán, a Bangkok-Yai csatorna mentén található Művészház-at, (Artist’s House), melynek thai neve Ban Sila Pin. Eredetileg egy ötvös családé volt akik értékesítették, majd az új tulajdonos 2010-ben alakította át művészeti központtá, ahol megtalálható galéria, kávézó, étterem, ajándékbolt is.


A csatornát még az Ayutthaya Királyság idején ásták, kb. 1522-ben. Maga a légkör és a környezet szinte sugallja, hogy kevés hasonló van Bangkokban.

A Khlong Bang Luang Művészház és környéke, mely bepillantást enged a régi hagyományos thai életbe, nem csak vízi úton, hanem keskeny, kanyargós kis utcácskákon át is megközelíthető. 

A csatorna partjára épült, akár 200 éves, fából készült házak között keskeny fa járda kanyarog, mely fölött tető ad védelmet az arra sétálóknak, vagy valamelyik hangulatos thai 

étterembe beüllőknek.

Apró üzletek mellett halad el a sétáló, ahol többnyire kézzel készített termékeket, műalkotásokat árulnak.

Időnként művészek, művész palánták gyűlnek össze mindössze ceruzával, papírlappal, hogy bemutassák egymásnak művészetüket.

Szerda kivételével a délutáni órákban báb előadást tartanak thai népmesékből és a Rámájana eposz egyes jeleneteit adják elő, a több mint 300 éves fehér chedi tövében. Az előadás thai nyelven folyik, de a thaiul nem értő közönség is remekül szórakozik. Az előadás ingyenes, viszont a pénzadományokat örömmel fogadják.

Szórakoztató elfoglaltság a kisebb-nagyobb halak etetése, de sokan vannak tinédzser korúak, akik úszkálnak is a csatornák vizében, amikor éppen nincs kishajó forgalom

A csatorna felett átívelő hídon való átkelésnél elővigyázatosnak kell lenni, ugyanis motoros forgalom is van, amelyen az átkelés nem egyszerű számukra a híd meredek íve miatt.

A csatornán kishajó közlekedés van, hiszen a csatorna mellett élnek és dolgoznak az emberek. 

A modern kornak megfelelően megtalálhatók új építésű egy, de akár kétszintes házak is, valamint 100-200 éve fából épült otthonok, amelyeket mind a mai napig laknak.

Éttermek, üzletek, közösségi házak sokasága áll a környék lakóinak rendelkezésére. 

A hívő emberek régi buddhista szentélyekben, templomokban fohászkodhatnak.

   Leslie Grand, valamint a Bussadee Thai szorgos kis csapata mind programok szervezésében, – melyhez nem kérünk előleget, – mind ingyenes tanácsadásban áll az érdeklődők rendelkezésére. Bővebb információ a Thaiföldi programok szervezése nevű Facebook csoportban.

Email: bussadeethai@gmail.com

Utazás 7 személyes SUV-val.

Kedvcsinálónak ajánljuk az Evisa L. Dosa YouTube csatornát.