Írország karácsonyi érdekességei

Home » Írország karácsonyi érdekességei

Loading

Írország karácsonykor: Guinness a Télapónak, hot whiskey a megfázásra, 12 Pub a bátraknak

Mint sokfelé a világban, így Írországban is a december a karácsony jegyében telik. Igazából már szeptemberben megérkeznek a boltokba a karácsonyi csokik, díszek első szállítmányai, és, hogy ne a raktárakban porosodjon és ott kelljen kerülgetni, ezért egy-kettőre ki is kerül a polcokra, hiszen onnan amúgy is hamarabb megvásárolják, mint a raktárból. De az igazi pörgés a Halloween utáni naptól kezdődik, először csak az üzletekben, ám november utolsó hetében már sok helyen lehet találkozni feldíszített karácsonyfákkal is. Ennek az okát jellemzően azzal szokták magyarázni, hogy a gyerekeknek ne csak az a pár nap legyen karácsony, amit jellemzően mi ismerünk, hanem több, mint egy hónapig élvezzék a hangulatot. Persze ennek van egy prózaibb és egyszerűbb oka is. Ugye régebben a karácsony leginkább a családok ünnepe volt. Mára ez így ebben a formában már aktualitását vesztette, és a kereskedők, boltosok legszebb ünnepévé változott, hiszen ilyenkor nagyon szépen csörög a kassza. És hogy ezt kissé nyomatékositsák, ezért már november közepétől minden a karácsonyi örületben pörög, hogy a könnyen megvezethető vásárlókra rámérjenek minden kacatot a kötelező ajándékvásárlás égisze alatt. Ám ha ezen túl lendülünk, akkor azért lehet találkozni kellemes és hangulatos dologgal is.

Írországban rengeteg érdekes hagyomány kapcsolódik a karácsonyhoz, így most ebből mazsolázgatunk. Kezdjük egy könnyed szokással. 

A karácsonyi házdíszítés.

Írországban sokan már november utolsó hetében ünnepi hangulatba díszítik a házat. És bizony sokan nem ám csak egy-két égővel, meg egy kis csoffadt műfenyőt tesznek ki a ház elé, hanem gyakorlatilag egy közepes város karácsonyi vásárának az összes dekorációjának megfelelő mennyiségű díszt kipakolnak. Ez mára már egyfajta országos versennyé nőtte ki magát.

c598e820e148f113291e8076f522a8c9

Ezután például rögtön itt a híres:

N.N.R.P.V.N. azaz a Nagy Nemzetközi Csúnya Pulcsi Viselő Nap.

Ez szintén egy érdekes hagyomány, amikor az emberek a lehető legcsúnyább és leggiccsesebb karácsonyi pulcsikban pompáznak. Ennek az eredete természetesen Angliában keresendő:: 

Az Egyesült Királyságban a karácsonyi pulóverek az 1980-as években váltak népszerűvé, miután számos televíziós műsorvezető, például Gyles Brandreth és Timmy Mallett elkezdte viselni őket a karácsonyi ünnepek alatt. Nagyobb népszerűségük azoknak az énekeseknek köszönhető, mint Andy Williams és Val Doonican, akik csúnya pulcsikban jelentek meg televíziós karácsonyi adásokban. 

Írországban a The Late Late Show műsorvezetője is ilyen, ekkor még extravagáns és polgárpukkasztó csúnya pulcsit visel a karácsonyi Late Late Toy Show-n.

Gyakran úgy tekintenek rájuk, mint egy kézzel készített ajándékra, amelyet idős rokon kötött, és amelyet karácsonyi ajándékként kapnak, és a divathullám előtt még szinte ciki volt ezeket a pulcsikat hordani (bár én mindig szerettem a Nagyi által kötött pulcsikat).

Az 1990-es és 2000-es években még csak olyan “geek” ajándékként tekintettek rájuk,amit még mindig “ciki” volt viselni, és zavarba ejtő dologként szerepelt, mint a 2001-es Bridget Jones naplója című filmben. 

A 2010-es évek során viszont beköszöntött a Csúnya pulcsik aranykora.  Az Amazon online kiskereskedő az eladások 600% -os növekedését jelentette 2011-ben, és  mára odáig nőtt a népszerűsége, hogy csúnya karácsonyi pulóver versenyeket is rendeznek. 

A Save the Children jótékonysági szervezet minden évben decemberben megrendezi a karácsonyi pulcsi napot, ami minden év december harmadik péntekjén ünneplik. 2020-ban december 18-ra, péntekre esik.  “Tedd jobbá a világot egy pulóverrel” szlogen felhasználásával. Arra ösztönzi az embereket, hogy gyűjtsenek pénzt a jótékonysági célokra azzal, hogy egy adott napon viselik karácsonyi pulóverüket. 

unnamed

A következő fontos dolog az Ír decemberben, és úgy általában az Ír télben az a varázsital, ami jellegét tekintve a magyarok kedvelt téli italával a forralt borral vetekszik. És ez nem más, mint a

Hot whiskey

Természetesen ennek is hagyománya van és közel sem (csak) az alkoholfogyasztás téli változata, hanem szinte közelebb áll a gyógyászathoz, hiszen a megfázás és az influenza tüneteinek enyhítésére is tökéletes. Az eredet legendák közül talán a legvalósabbnak tűnő, hogy először egy skót orvos kezdte ajánlani a megfázásra a 18.században. És hogy miért? Mert a klasszikus alap ital: Forró víz, citrom, méz és természetesen whiskey, Ír whiskey. Igazából egy forró limonádé egy fél whiskyvel. Ennek a jótékony hatását nem nagyon lehet kétségbe vonni, hiszen egy téli megfázásos estén a meleg ital átmelegít, a citrom C vitamin tartalma közismert, a méz hatása népszerű a torokfájdalmak leküzdésére és egy fél whiskey segít a pihenésben.

maple-ginger-hot-toddy-100-2

Ennek az italnak is, ugyanúgy mint a forralt bornak rengeteg változata létezik. Gyakorlatilag családonként változó ízléssel és recepttel. A fenti alapitalt lehet ízlés szerint szinte bármivel felütni. így adhatnak hozzá: fahéjat, csillagánizst, gyömbért, limeot, gyümölcsteát, diót stb., Így nemcsak átmelegit, adott esetben, és csak módjával fogyasztva jótékony hatása is lehet, hanem a remek illatával rögtön kellemes hangulatot is varázsol. 

A következő Ír hagyomány is nagyon Ír.

Pint Guinness a Tél Apónak

A világ számos helyén csak várják a Télapót, aki majd hoz ajándékot, meg karácsonyfát. Vannak helyek, ahol a karácsonyfa állítás amolyan családi buli, de az ajándékokat a mikulás hozza. Vannak ahol az ajándéknak tesznek ki egy kis csizmácskát, hogy abba tegye a Nagyszakállú a szajrét.

Amerikában tejcsivel és sütivel várják az “Öreget”, De Írországban ezen is változtattak. 

Hogy megkönnyitsék a Télapó esti munkáját, meg cipekedését, ezért sok család egy pint (korsó) Guinness-el várja a télapót (szerintem reggelre csúnyán elázik, na de sebaj, a rénszarvasok biztos hazatalálnak vele az északi sarkra).  

l97trzp9fu261

Ha már az alkoholnál tartunk, akkor itt egy másik móka. Ez a híres (hírhedt)

12 pub challenge

És ez bizony nem gyerekeknek való. Az Írek kimondottan nagy mókamesterek, kár lenne tagadni, de szeretnek PUBokba is járni, és a karácsonyt is szeretik. Ha mindezt összegyúrjuk, akkor az a karácsony előtti hétvége eseménye a 12 pub challenge. 

12-pubs-christmas-pub-crawl-dublin-lanyard-guide

A játék egyszerű(nek tűnik).  Vagy télapónak öltözve vagy a legcsúnyább karácsonyi pulcsit felvenni, és kezdődhet a játék, ami sok városban már az illegalitás határát súrolja: 

12 pub – 12 feladat -12 pint Guinness. A feladatok változatosak, de jellemzően előre megírtak, ami hasznos lehet a 7-8. Feladat után. Lássunk egy feladat sört …sort

 1. Pub, 1. Pint, 1. Feladat: Azzal a kézzel kell inni, amelyet amúgy nem használsz. Tehát ha jobb kezes vagy, akkor bal kézzel fogod a korsót. Ha nem teszed le, akkor nem lehet baj…. Mert a baj büntetéssel jár…. Egy extra feles tömény!
 2. Pub, 2. Pint, 2. Feladat: Beszélj akcentussal (ez könnyen megy, ha nem angol az anyanyelved).
 3. Pub, 3. Pint, 3. Feladat: Néma kocsma……. Egyszerű(?): nem, szólalhatsz meg.
 4. Pub, 4. Pint, 4. Feladat: Haver-kocsma: A cimbivel egymást kell itatnotok, de csak akkor ihatsz, ha Ő is egy időben iszik veled.
 5. Pub, 5. Pint, 5. Feladat: Pulcsi és cipő csere.
 6. Pub, 6. Pint, 6. Feladat: adott tiltott szavak kimondásának tilalma… pl. Sör, pub, vagy a káromkodás szavainak büntetése.
 7. Pub. 7. Pint, 7. Feladat: nincs mutogatás, gesztikuláció, nincs kézhasználat….
 8. Pub, 8. Pint, 8. Feladat: aki utoljára issza meg a sört annak kell vinni a következő kocsmáig a többiek kabátját, táskáját.
 9. Pub, 9. Pint, 9. Feladat: a sör mellé mindenkinek rendelnie kell egy divatos, puccos koktélt, és nem lehet két egyforma….. Itt a csapos fiú nagyon fog utálni benneteket.
 10. Pub, 10. Pint, 10. Feladat: csak film és dalszöveg részletekben lehet beszélgetni. Ez amúgy sem egy könnyű feladat, és a 10 pint sem sokat könnyít rajta… 😀
 11. Pub, 11. Pint, 11. Feladat: Szelfi készítése idegenekkel. 11 sör után mindezt elmondani egy idegennek, igen érdekes feladat.
 12. Pub, 12. Pint, 12. Feladat: a sör után inni egy korsó vizet. Ez nagyon hasznos lesz másnap, mert legalább egy kicsit segít az alkohol okozta kiszáradás megelőzésében. 
RS23479_GettyImages-469187520

Természetesen a játékot csak addig játszátok, amíg élvezitek és se magatokat se másokat ne sodorjatok veszélybe, és ne feledd: drink with responsibility, azaz csak módjával, óvatosan és felelősségteljesen az alkohollal.

És ezután jöhet egy kis sport?

A december 25.- karácsonyi úszás

És itt nem arra kell gondolni, hogy elmegyünk egy jó kis SPA-ba, vagy úszunk egyet valami jó kis thermal vízben…. Nem-nem. Irány az óceán, ami akár 3-4 fokos is lehet. Tehát egy kis frissülés, lehetőség szerint mikulás sapkában, vagy mikulás öltözékben, és biztos lehetsz benne, hogy remek móka. Ellenben ilyenkor nagyon sok helyre tudsz adakozni, mert sok szervezet szervezi ilyenkor ezeket az eseményeket, ahol a “felfrissülés” után kaphatsz forró teát is, és abban is biztos lehetsz, hogy az adományod oda fog menni, ahova Te azt címezted.

Itt a saját élmény beszámolom a karácsonyi lubickolásról a képre kattintva olvashattok:

Írország, karácsonyi lubickolás

Ellenben rájöttem arra, hogy sokkal kellemesebb a karácsonyi “dzsingo-belsz” és “száncsengő” dallamait teljesen elkerülni, és mondjuk egy sokkal kellemesebb hőmérsékletű helyen, mondjuk Koh Samuin koktélozgatni, és ott csobbanni egyet a kellemes hőmérsékletű tengerbe a 35 fokos melegben, amiről itt olvashattok, szintén a képre kattintva:

Karácsony Koh Samuin

Ha már idáig elolvastad, akkor arra gondolunk merészen, hogy tetszenek a cikkek, és ha nem szeretnél ezekről lemaradni, akkor iratkozz fel a Hírlevelünkre, lévén a közösségi oldalakon vagy eljut Hozzád az írás vagy nem, ám itt az oldal alján is megtehetsz, vagy itt: https://vilagcsavargo.eu/kapcsolat/, és értesítést kaphatsz minden megjelenő írásról és semmi másrol

Ha hallgatni szeretnél érdekes történeteket, útleírásokat, egyfajta Hangos-lapot kapni vagy küldeni, akkor katt ide: https://vilagcsavargo.eu/hangos-lap/ és válassz helyszint, és már hallgathatod is az általad kedvelt fórumról.

Ha van kedved akkor “dobj egy like”-ot a facebook oldalunkra is,és hogy ne is kelljen keresgetni, ez szintén itt van az oldal alján 😀

Jó utat mindenkinek 😀