Írország, Sligo

Home » Írország, Sligo

 787 ember olvasta mar el ezt az írást

Írország, Sligo Karácsonyi lubickolás

2017.12.25.

Az Ír hagyományokhoz sok érdekes dolog tartozik. Ezek közé tartozik többek közt, hogy karácsony napján (december 25.) megmártóznak a tengerben vagy óceánban. Ez attól függ, hogy Írország melyik partjáról beszélünk éppen, hiszen az ország számos pontján megrendezésre kerül ez az esemény. A tradíció miértje és eredete, mint oly’ sok más hagyományé is, már a jótékony, a smaragd-zöld kelta tájat gyakran takaró köd homályába vész. 

7813138-6528637-image-a-64_1545751634189

A fürdőzés helyének földrajzi megnevezése igazából szinte mellékes, hiszen amit tudni kell, hogy akár a keleti parti tenger, akár a nyugati parti óceán a tradíció ápolás célállomása, ott a víz hőmérséklete nyáron sem éri el a kellemesnek mondható hőfok alsó határát. Télen természetesen még annál is jóval alacsonyabb. Ha szerencséd van, akkor nem sokkal hidegebb 6 foknál.

Részünkről ennyit tudtunk erről a hagyományról, amikor Balázs barátunkkal, és Moncsival kitaláltuk, hogy Balázsék vendégeit bevezetjük az Ír hagyományokba, és tradíció-örökké avatjuk Őket. Ez pár nappal a nagy esemény előtt esett ki a fejünkből, ami annyira jó ötletnek tűnt elsőre, hogy nem is nagyon részleteztük tovább. Pedig lehet, hogy nem lett volna baj. El is érkezett a nap, így hát felkerekedtünk heten egy 7 személyes autóval, és útra keltünk a hozzánk legközelebbi parthoz, Sligo tengerpartjához

A pontos helyet egész gyorsan, már a második nekifutásra, meg is találtuk, és bizony akkora már elég sok gondos tradíció-ápoló volt a parton. Sokan “neoprén” ruhában, (ami mondjuk nekünk sem lett volna baj), páran teljesen Mikulásnak öltözve, megint mások random jelmezbe öltözve, és sokan csak egy sima fürdőruhára vetkőzve a 2 fokban és hóesésben várták az indulást. Mi is az utóbbiak táborához csatlakoztunk. 

IMG_1327

Levetkőztünk strandos cuccra és ittunk egy kis melegítő pálinkát, hogy legalább belülről ne fázzunk. Amikor elhangzott az indulást jelző síp, hárman srácok kevés meggyőződéssel, de a tömeget követve megindulunk az óceánba, a lányok pedig vidám kacagással fényképezték a küzdelmeinket a jeges elemekkel. Nos, a fokos vízbe beleszaladni és elmerülni egy pillanatra, igen frissítő élmény. Persze, csak ha lehet frissítő élménynek nevezni azt, amikor beleugrasz a jeges vízbe. Nagyjából úgy kell elképzelni, mint amikor nyáron iszod a jeges limonádét, majd azt véletlen a szád mellé öntve befolyik a pólód alá, és a nyaktól a hasig végigcsorog a jeges ital. Csak itt az egész testedre folyik rá egyből a víz. Igen mókás és egyedi élmény ez a pár perc lubickolás mikulásokkal, egyenruhás rendőrökkel, koboldokkal és unikornisokkal együtt.

Természetesen 3-5 percnél hosszabb időt nem tanácsos a hideg vízben tölteni, különösen, ha a szervezeted nem szokott hozzá. Persze vannak itt is igazi “rozmár-emberek”, akik egész évben lejárnak a tengerre úszni, így számukra nem okoz gondot a hosszabb ideig tartó pancsolás a hideg vízben. De mi nem ezek vagyunk. Igen gyorsan, fürgén, szinte frissen szaladtunk a lányokhoz a jól megérdemelt törölközőkért, a pálinkáért és a forró teáért, és mivel a felöltözés is igen hamar megvolt, ezért az autóba is sikerült olyan gyorsan visszaülni, hogy ideje sem volt kihűlni a járműnek, de biztos, ami tuti alapon a fűtést elég sokáig  a legnagyobb fokozaton járattuk.

Érdekes, és igen “frissítő” élmény. A jó hangulat garantált, hiszen a folyton jókedvű Írek erre szinte garanciát biztosítanak. Ha Úgy tervezed, hogy Írországot karácsony körül látogatod meg, akkor erre a programra gyakorlatilag minden évben, az egész ország területén (vízparti részeken) számíthatsz Sligo városától Corkig, az északi részektől le a déli partokig.

Loughrea-Icebreakers-Christmas-Day-Swim-1024x768