Írország, Sligo

Home » Írország, Sligo

Loading

Írország, Sligo Karácsonyi lubickolás

2017.12.25.

Az Ír hagyományokhoz sok érdekes dolog tartozik. Ezek közé tartozik többek közt, hogy karácsony napján (december 25.) megmártóznak a tengerben vagy óceánban. Ez attól függ, hogy Írország melyik partjáról beszélünk éppen, hiszen az ország számos pontján megrendezésre kerül ez az esemény. A tradíció miértje és eredete, mint oly’ sok más hagyományé is, már a jótékony, a smaragd-zöld kelta tájat gyakran takaró köd homályába vész. 

7813138-6528637-image-a-64_1545751634189

A fürdőzés helyének földrajzi megnevezése igazából szinte mellékes, hiszen amit tudni kell, hogy akár a keleti parti tenger, akár a nyugati parti óceán a tradíció ápolás célállomása, ott a víz hőmérséklete nyáron sem éri el a kellemesnek mondható hőfok alsó határát. Télen természetesen még annál is jóval alacsonyabb. Ha szerencséd van, akkor nem sokkal hidegebb 6 foknál.

Részünkről ennyit tudtunk erről a hagyományról, amikor Balázs barátunkkal, és Moncsival kitaláltuk, hogy Balázsék vendégeit bevezetjük az Ír hagyományokba, és tradíció-örökké avatjuk Őket. Ez pár nappal a nagy esemény előtt esett ki a fejünkből, ami annyira jó ötletnek tűnt elsőre, hogy nem is nagyon részleteztük tovább. Pedig lehet, hogy nem lett volna baj. El is érkezett a nap, így hát felkerekedtünk heten egy 7 személyes autóval, és útra keltünk a hozzánk legközelebbi parthoz, Sligo tengerpartjához

A pontos helyet egész gyorsan, már a második nekifutásra, meg is találtuk, és bizony akkora már elég sok gondos tradíció-ápoló volt a parton. Sokan “neoprén” ruhában, (ami mondjuk nekünk sem lett volna baj), páran teljesen Mikulásnak öltözve, megint mások random jelmezbe öltözve, és sokan csak egy sima fürdőruhára vetkőzve a 2 fokban és hóesésben várták az indulást. Mi is az utóbbiak táborához csatlakoztunk. 

IMG_1327

Levetkőztünk strandos cuccra és ittunk egy kis melegítő pálinkát, hogy legalább belülről ne fázzunk. Amikor elhangzott az indulást jelző síp, hárman srácok kevés meggyőződéssel, de a tömeget követve megindulunk az óceánba, a lányok pedig vidám kacagással fényképezték a küzdelmeinket a jeges elemekkel. Nos, a fokos vízbe beleszaladni és elmerülni egy pillanatra, igen frissítő élmény. Persze, csak ha lehet frissítő élménynek nevezni azt, amikor beleugrasz a jeges vízbe. Nagyjából úgy kell elképzelni, mint amikor nyáron iszod a jeges limonádét, majd azt véletlen a szád mellé öntve befolyik a pólód alá, és a nyaktól a hasig végigcsorog a jeges ital. Csak itt az egész testedre folyik rá egyből a víz. Igen mókás és egyedi élmény ez a pár perc lubickolás mikulásokkal, egyenruhás rendőrökkel, koboldokkal és unikornisokkal együtt.

Természetesen 3-5 percnél hosszabb időt nem tanácsos a hideg vízben tölteni, különösen, ha a szervezeted nem szokott hozzá. Persze vannak itt is igazi “rozmár-emberek”, akik egész évben lejárnak a tengerre úszni, így számukra nem okoz gondot a hosszabb ideig tartó pancsolás a hideg vízben. De mi nem ezek vagyunk. Igen gyorsan, fürgén, szinte frissen szaladtunk a lányokhoz a jól megérdemelt törölközőkért, a pálinkáért és a forró teáért, és mivel a felöltözés is igen hamar megvolt, ezért az autóba is sikerült olyan gyorsan visszaülni, hogy ideje sem volt kihűlni a járműnek, de biztos, ami tuti alapon a fűtést elég sokáig  a legnagyobb fokozaton járattuk.

Érdekes, és igen “frissítő” élmény. A jó hangulat garantált, hiszen a folyton jókedvű Írek erre szinte garanciát biztosítanak. Ha Úgy tervezed, hogy Írországot karácsony körül látogatod meg, akkor erre a programra gyakorlatilag minden évben, az egész ország területén (vízparti részeken) számíthatsz Sligo városától Corkig, az északi részektől le a déli partokig.

Loughrea-Icebreakers-Christmas-Day-Swim-1024x768