Írország, Cork

Home » Írország, Cork

Loading

Írország, Cork. Kajak-túra

2019.07.04. – 07.09.

Ezen írásommal, egy kis idő és térbeli kitérő után, egy írországi nagyvárosba kalauzollak el Benneteket. Ez pedig nem más, mint Cork.

Mivel Cork környékén sok barátunk lakik, ezért lehetőségeinkhez mérten próbálunk évente párszor ellátogatni a városba.

Amit a városról tudni kell, azt már előttem sokan, részletesen, színesen, különböző nyelveken már leírták. Összefoglalva röviden: Írország második legnagyobb városa az óceán mellett, ezért egyben kikötő, egyetem, multicégek, és PUBok színes és hangulatos gyűjtőpontja.

Ezen város mellé kaptunk egy szíves invitálást Levi barátainktól, egy “kerti ereszd el a hajam” dáridóra.

cork-ireland-110336-1

Gondoltam, ha már ez ilyen jól alakul, akkor viszem a tengeri kajakot is, és majd lapátolok egy keveset. Szerencsére erre András barátom is vevő volt, így ketten indultunk neki a város ilyen módon történő felfedezésének. Természetesen ez sem lehetett kalandmentes.

De előtte jöjjön az említett kitérő.

Nekem a vízi sportos ismereteim kimerültek abban, hogy még egész zsenge korunkban egyszer kibéreltünk Szegeden, a Tiszán, egy kenut a cimborákkal, és a 1 órás kenuzás abból állt, hogy beültünk a kenuba, valamilyen cikk-cakk módon beügyeskedtük magunkat a folyó közepére, ahol természetesen felborultunk, majd a következő közel 45 perc azzal telt el, hogy próbáltuk menteni a hajót, a lapátokat, a táskánkat, és magunkat. Valahogy kievickéltünk a partra majd visszacibáltuk a hajót, és le is telt a bérleti idő.

IMG_3670

Ezután sok-sok évvel később, Balázs barátom, aki tapasztalt evezős, kezdett noszogatni, hogy tartsak vele. Elmeséltem neki előző kalandomat, amire azt válaszolta, hogy ez nem gond, tud egy helyet, ott lehet bérelni, kipróbálom, és majd meglátom.

Így is lett. Kipróbáltam egy úgynevezett “sit on top” kajakot, ami olyan, mint egy ping-pong asztal: nehéz vele felborulni, viszont nem megy. De láttam benne fantáziát, így némi keresgélés után vettem egy közel 5,5 méter hosszú tengeri kajakot, aminek az első útja alatt majdnem elsüllyedtem kajakostól. Komolyan gondolkodtam, hogy ezzel a lendülettel el is adom, de mentorom szerencsére átlendített a kezdeti problémákon. Köszi Balázs ☺

Az “előzmények tartalma” után vissza Corkba.

20190704_171650

Az első napi terv egyszerű volt. Mivel Cork belvárosa gyakorlatilag a Lee folyó egy szigete, ezért azt találtuk ki, hogy egy külső helyről elindulunk az egyik irányba, majd a másik oldalról visszamegyünk az indulási helyre.

Olyan perspektívából láttuk Cork városát, ahogy sokan meg nem. A fények és a házak árnyéka, az éttermek terasza alatti evezés, az egyetem hátsó része, mind-mind érdekes és izgalmas.

Említettem már, hogy Cork szinte az óceán parton van? És hogy a folyó, amin eveztünk a gyalogos fényképészek örömére, – akik sűrűn fényképeztek minket, mint látványosság-, az óceánba ömlik?

20190704_181950

Ez azért érdekes, mert Corkba rendszeresen beúsznak a fókák, és ennek köszönhetően egy óriási példány épp alattunk úszott el, kb. 10 centire, és azt játszotta, hogy engedi, hogy közel menjünk hozzá, majd elúszott, és valahol teljesen máshol tűnt ismét fel.

Említettem már, hogy Cork szinte az óceán parton van? És hogy a folyó, amin eveztünk az óceánba ömlik?

Ez azért érdekes, mert addig-addig nézelődtünk, és élveztük a várost, amíg vagy a víz-szint emelkedett meg, az apály-dagály miatt, vagy a hidak alja ment lentebb, de nem tudtunk vissza evezni, mert nem fértünk el a hidak alatt. Így kitaláltuk, hogy kijövünk a vízből, átsétálunk a híd melletti járdán, és majd ott vissza ültünk.

Ez volt a terv, ám a következő híd is alacsonyan volt. Hogy szokták mondani? “Nem kell mindig jól járni”? 😊

Így Cork belvárosában sétálgattunk kb. 2 kilométert, vállunkon a nagy tengeri kajakok, az emberek pedig igen kíváncsian pislogtak, hogy vajon mi mit és miért csinálunk? Vállunkon a hajó, kezünkben a lapát, mentő mellényben a belvárosban. Hát mi így sportolunk. ☺

20190704_185423

Aztán kitaláltuk, hogy ez a legújabb őrület a  “pózolj kajakkal a belvárosban” fényképes játék.

Kicsit később sikerült visszaülni a hajóba, és vissza jutottunk a kiinduló pontunkhoz, azaz az autóhoz. Izgi es remek kaland volt.

Miután hazaértünk, egy jó pár sör és pálinka társaságában kitaláltuk a másnapi programot: Majd a másik irányba fogunk elindulni. Nem a város, hanem az óceán irányába. Említettem már, hogy Cork szinte az óceán parton van? És hogy a folyó, amin eveztünk az óceánba ömlik? Ez azért érdekes, mert másnap, amikor kerestük a közel Duna szélességű folyót, a városon kívül, csak egy alig 2 méter széles kis patakocska csörgedezett a folyó helyén. Ez is vagy az ár-apály jelenség miatt lehetett, vagy azért, mert a folyónak valami dolga volt, és elment elintézni azt. Mondjuk én az első lehetőségre tippelek, na de ki tudja.

Screenshot 2020-03-28 at 10.09.29

“Márpedig mi kajakozni fogunk” felkiáltással elindultunk a patakocska irányába, az iszapon keresztül, amibe helyenként combközépig süppedve úgy húztuk magunk után a hajókat, mint a Delta című régi sorozatban az alaszkai sarkkutatók a szánkókat. Miután elértük a vizet, és hajóba ültünk, kezdődhetett végre az evezés. A város környékét ezúttal is különleges oldalról nézhettük meg. Pár óra alatt leeveztünk a Cobh nevű kisvárosig, amit, a történelmet nálam jobban tudok, onnan ismerhetnek, hogy innen indult el a Titanic. Ekkor is állt bent egy óceánjáró hajó, de nem mentünk hozzá közel, mivel ez már szinte a nyílt óceán, és a kis kajakjainkat erősen dobálták a hullámok, és az ilyen-olyan tengeri áramlatok sem tűntek éppen barátságosnak, ezért visszafordultunk. 

20190705_165006

Útközben még elhaladtunk egy építés alatt álló hadihajó mellett is, ami szintén érdekes élmény. Innen már csak 2 órácskát kellet evezni, hogy visszajussunk a kiindulási helyre, ahova, szerencsére, mivel a folyó elintézte a dolgát, ezért visszatért, így a hagyományos módon tudtunk kiszállni.

A nap hátralévő részét jó tengeri farkasok módjára, vidám rumozással, és kaland kiértékeléssel töltöttük.

Másnap pedig elindultunk a Corki látogatásunk alapját képező kerti mulatságra, de ez már egy másik történet, ami érkezik majd hamarosan.