Bulgária, Szófia

Home » Bulgária, Szófia

Loading

Bulgária, Szófia A legjobb burek hazája

2018.11.02. – 11.03.

Két napos athéni város nézelődés után, elbúcsúztunk Görögországtól és megérkeztünk Szófia városába.

Engem ez a város érdekes módon egyszerre emlékeztet Budapestre a szocialista építészet panelházainak és a 19. századi belvárosi körfolyosós bérházak összevisszaságára, és Szeged régi városrészei közötti hátsó udvarok hangulatára. Igazából nem modern, nem is régi, hanem azt a hangulatot árasztja, mintha egy Ötvös Csöpi film, városi díszletei között lennél. Persze az egy-két nagyon drága luxusautó egy kicsit kilóg a sorból, de nem ez a jellemző.

Viszont ami nem jellemző egyik említett városra sem, azok a baklava és burek árus pékségek, amikkel nem igen tudtam betelni. Gyakorlatilag burek pékségtől burek pékségig haladtam a városban, ami pár kiló extrém súlyfelesleg képében, mutatkozott meg hazaérkezésem után.

IMG_6772

A bolgár városban elég sok helyen láttunk amolyan hagyományos, régi KGST piacot, ahol gyakorlatilag bármit árultak, a törött csapágytól kezdve, a rozsdás szögön át, az “okosító almamagig”. Ezekben a vásárokban elég nagy volt a mozgás, tehát volt rá kereslet.

Az egyik legleleményesebb helyi vállalkozásnak mégis az ingyenes városnézést mondanám, ami abból állt, hogy a várost valószínűleg jól ismerő, és nyelveket beszélő srácok vezették a városnézést. Ezt úgy kell elképzelni, hogy adott időben találkozó egy helyen (amit szórólapokról és az internetről lehet megtudni), majd a srácok rövid, többnyelvű felvezetés után elkezdenek sétálni a belvárosban, és az érdeklődők követik őket, majd minden fontosabb épületeknél rögtönzött elbeszélést tartottak. Tehát a “klasszikus” idegenvezetés modernizált és személyre szabottabb változata.

20181102_131800

Számomra ez a két villám városlátogatás tökéletes volt arra, hogy egy ici-picit betekintést nyerjek a két ország hangulatába, ami olyan jól sikerült, hogy 2019-ben egy hétre visszamentünk Görögországba, Korfu szigetére, illetve a Bulgár tengerpart is tervbe van véve. Maga Szófia városa, számomra nem volt olyan nagyon meghatározó, de ennek talan az az oka, hogy egy teljesen átlagos Közép vagy Kelet Európai város képét adja. Én inkább amolyan tengerpartos, hegyvidékes fajta vagyok, de biztos vagyok benne, hogy sokaknak tetszene a város hangulata, hiszen ha bármelyik Magyar városból érkezel, akkor első perctől otthonosnak és ismerősnek fogod találni a várost.

És ugye, hogy milyen érdekes. Bulgária nem a bulgár, hanem a bolgár nép otthona.