Erawan Museum Bangkok, Thaiföld.

Home » Erawan Museum Bangkok, Thaiföld.

Loading

Erawan Museum Bangkok, Samut Prakan tartományában található, több hektáros területen. 

Közismert az óriási, háromfejű elefánt művészeti kiállításával.

Az elefánt belsejében található három szint antikvitásokat és felbecsülhetetlen értékű ősi vallási tárgyak gyűjteményét tartalmazza, melyet a múzeum a megépítőjének, Khun Lek Viriyaphant-nak köszönheti. Az Erawan Museum 10 évig épült, 1994. július 13-án kezdtek hozzá. 

 A hindu mitológiában Airavata a neve, thai nyelvre fordítva Erawan.

 Az Erawan Museum a thaiföldi kultúra öröksége.    

A múzeumot úgy tervezték, hogy az elefánt teste és feje tartalmazza az értékes kiállítási tárgyakat, míg a négy lába ötletes módon különféle helyiségeknek adjon helyet, mint pl.lift, légcsatornák, víz és elektromos vezetékek elrejtésére szolgáljon.  A négy láb vasbetonból készült, hogy megtartsa az elefánt testét, de különösen a három részből álló fejét, amelynek súlya 2/3-a az elefánt testének.  A fej megtartására acélvázas gerendákat, a test elkészítésénél habot, habarcsot, viaszt és rostot használtak. Miután kész lett, 1.2 milliméter vastag sárgaréz lemezzel fedték be, olyan technikát használva, mint az autó karosszéria lakatosok az autó javításánál. 

Mivel nem volt elegendő réz az elefánt testének befedéséhez, ezért kiegészítésképpen Japánból is hozattak. A munkafolyamat azért is volt különleges, mert a nagy szobrok esetén öntési technológiát alkalmaznak, amit vagy egyben, vagy darabonként tesznek végleges helyére, itt viszont mindent a helyszínen, kézimunkával csináltak. 

Khun Lek, az építtető csak egyszer szólt bele az építésbe, amikor azt mondta, hogy az elefánt hátsó lábai túl rövidek, meg kell emelni 70 centiméterrel. Ez a javítás viszont fél évet vett igénybe hiszen a láb kész acélszerkezeteit meg kellett bontani.


A hatalmas, bronzból készült háromfejű elefánt súlya 250 tonna, (ebből a test 150, míg a fej 100 tonna). 29 méter magas, talapzattal együtt 43.6 méter a magassága. A hossza 39, a szélessége 12 méter

Ha a New York-i Szabadság-szobor a világ legnagyobb bronz szobra, akkor az Erawan-szobor a világ legnagyobb bronz elefántja.

A múzeumban látható mennyezeti ólomüveg a híres német művész Jakob Schwarzkopf munkája. 

A múzeum belsejében az univerzum hindu ábrázolása látható, amely alvilágból (1. emelet), földből (2. emelet) és mennyből (felső emelet) áll.  

Az első szint az alvilágot ábrázolja, és tartalmazza a Ming és Qing dinasztiákból származó kínai vázák gyűjteményét, valamint a múzeum építésének történetét, úgymint fényképeket és fali táblákat. Itt találhatóak a legrégebbi tárgyak.

A földi világot ábrázoló második szint régiségeket és művészeteket foglal magában, beleértve a kerámiát és az európai kerámia készítményeket is. A teremben látható Guanyin, a könyörületesség istennőjének szobra ezer karral.

A legfelső emeletre lépcsőn vagy az elefánt egyik lábában lévő lifttel is fel lehet jutni. Itt a Travatimsa mennyország látható, ami követi az elefánt testének konturját, kék és arany díszekkel a falakon. 

Ez a hindu és buddhista kozmológiában is a Meru-hegy tetején található. 

Ki vannak állítva még Buddha emlékei és nagyon régi Buddha-szobrok különböző mudra ábrázolásokkal több korszakból, beleértve Lopburi, Ayutthaya, Lanna és Rattanakosin korszakokat. A falakat a kozmoszt ábrázoló festmények díszítik. Ezen a szinten bizonyos tárgyakat tilos fotózni! 

Az Erawanra vonatkozó legendák szerint az Úr Shiva ajándékként adta őt Indra istennek. Indra a mennydörgés, villámlás és a harc istene a hindu mitológiában, ő az ég és föld gyermeke, hiszen ezeket ő választotta ketté. 

Indra a buddhizmus őrző istensége, akinek egy feje és négy karja van, de sok olyan ábrázolással is találkozhatunk, ahol két karral ábrázolják. 

Erawan-nak a mítoszban 33 feje van, de művészi okokból általában csak három fejjel ábrázolják. Erawan a legerősebb, így ő az összes elefánt ura. Harci elefántként is szolgálja Indra istent a démonokkal vívott csatája közben.

Sok thaiföldi jár ide szerencséért imádkozni, ugyanis a hírek szerint, egy fiatal lány itt imádkozott, mielőtt megvette volna azt a lottó szelvényt, amely aztán milliomossá tette. Sok lottóárus található a környéken.  

  Leslie Grand, valamint a Bussadee Thai szorgos kis csapata mind programok szervezésében, mind ingyenes tanácsadásban áll az érdeklődők rendelkezésére. Bővebb információ a Thaiföldi programok szervezése nevű Facebook csoportban.

Email: bussadeethai@gmail.com

Utazás 7 személyes SUV-val.

Kedvcsinálónak ajánljuk az Evisa L. Dosa YouTube csatornát.