Damnoen Saduak úszó piac, Thaiföld.

Home » Damnoen Saduak úszó piac, Thaiföld.

Loading

Damnoen Saduak úszó piac Bangkoktól kb. 100 km. távolságra található Ratchaburi tartomány híres turisztikai célpontja a Damnoen Saduak úszó piac, vagy ahogy a helyiek nevezik, Klong Ton Khem

Elsődleges célja az, hogy megismertesse mind a thai, mind a külföldi turistákkal a csatornán, csónakokból történő áruk értékesítésének több mint 100 éves kultúráját.

A múltban itt csak természetes csatornák voltak, melyek a száraz évszakban annyira kiszáradtak, hogy a vízi közlekedés helyett az elefánt és lóháton történő áruszállítást kellett szezonálisan előtérbe helyezni.

A csatorna építése IV. Rama király, (ur. 1851-1868), utasítására kezdődött, akinek az volt a célja, hogy a Maeklong és a Tha Chin folyókat a szállítás és kereskedelem megkönnyítése céljából, összekösse egymással, hiszen ez a két folyó egész évben tudott a szállításhoz elegendő mennyiségű vizet biztosítani. 

A munkálatok jelentős részét Thaiföldön élő bányamunkás kínaiak végezték, akik a nagy meleg miatt szinte csak az éjszakai holdfénynél dolgoztak, nappal pedig pihentek. Az éjszakai fülledt meleg miatt egyetlen ruhadarabjuk a munkálatokhoz egy ágyékkötő volt. 

Az ásás 2 évig tartott, melyet V. Rama király (ur. 1868-1910), fejezett be. 

A csatorna hossza 35.8 km., és több mint 200 kisebb-nagyobb leágazása van, melyet többnyire már a falusi emberek ástak ki. A folyón történő szállítás és kereskedelem az áruk továbbításának elterjedt formája volt, mígnem a csatornák sekélyesedése, valamint a közutak építése és a vonattal történő szállítás háttérbe nem szorította. A legfőbb piacot Lat Phli-nek hívták, melyet 1971-ben turisztikai látványossággá tettek. 1981-ben, miután megépítették az új csatornát a Ton Khem csatornáig, a helyi és környékbeli vállalkozók létrehozták a Damnoen Saduak úszópiacot.

A piacon és a csatornák mentén kialakított üzletekben többnyire kézzel készített használati és ajándéktárgyak kaphatók, mely termékek megvásárlása csónakokból történik. 

Ugyanakkor, a friss zöldség-gyümölcstől kezdve a hagyományos thai ételeken át, – melyeket akár a csónakban kialakított “konyhában” is elkészítenek, – vásárolhatnak a látogatók. 

Mind a mai napig sokan árulják még a saját kertben, családi farmon megtermelt szezonális gyümölcsöt, zöldséget. Az árusok többsége hagyományos thai öltözetben, – melynek neve mo hom – és széles karimájú kalapban kínálja megvételre portékáját. 

Mivel már az Ayutthaya-korszakban is jelentős számú kínai közösség élt az akkori Bangkok területén, így a Rattanakosin-korszak idején sok kínai kereskedett hajókon, ennek köszönhetően tucatnyi kínai család él a piac környékén is, melyről megannyi szentély tesz bizonyságot.

   Hosszúfarkú csónakkal, thai gondolával is felkereshető valamelyik kókusz farm, ahol megtekinthető, hogyan készül a hagyományos eljárással készített kókuszcukor, más néven pálma cukor.

A kókusz virág végét le kell vágni, majd hozzá kell erősíteni valamilyen edényt, amibe a kókuszvirág nektárja bele csepeg. Ez aprólékos és időigényes munka. Naponta általában kétszer vágnak le alkalmanként egy centiméteres korongot a virág végéből. A virág kb. egy hónapig kínálja a levét. Amikor az edénybe kellő mennyiségű lé kerül, leszűrik, majd 2 órán keresztül főzik

Ezt követően ismét átszűrik, többnyire nagy, lapos fémedénybe öntik, majd ebből kis adagokban különböző formákat csinálnak, ami ezt követően fogyasztásra alkalmassá válik. 

A hagyományos eljárással készült kókuszcukor vegyszermentes, finom, nem túl édes, illatos, puha állagú. A benne található természetes tápanyagoknak köszönhetően közvetlenül segíti a vércukor-és koleszterinszint szabályozását, erősíti az immunrendszert, serkenti a vörösvértestek létrehozását, növeli az energiát, hatékonyabbá teszi az emésztőrendszert.

A magas fák oldalába éles bozótvágó késekkel akkora mélyedéseket vágnak, hogy azokba lépve és kapaszkodva a fa törzsébe, könnyedén a tetejére lehessen mászni. 

Egy másik népszerű és különleges élményekkel kecsegtető látványosság a Maeklong vasúti piac közúton mindössze 20 km.-re található az úszó piactól.

    Leslie Grand, valamint a Bussadee Thai szorgos kis csapata mind programok szervezésében, – amelyhez nem kérünk előleget, – mind ingyenes tanácsadásban áll az érdeklődők rendelkezésére. Bővebb információ a Thaiföldi programok szervezése nevű Facebook csoportban.

Email: bussadeethai@gmail.com

Utazás 7 személyes SUV-val.

Kedvcsinálónak ajánljuk az Evisa L. Dosa YouTube csatornát.