Wat Yannawa Bangkok, Thaiföld.

Home » Wat Yannawa Bangkok, Thaiföld.

Loading

A Wat Yannawa egy régi buddhista templom, melynek legfőbb érdekessége az, hogy a viharn-nak kínai vitorlás hajó formája van, amely egy több száz évvel ezelőtti dzsunkára emlékeztet.


Bangkok Sathorn kerületében található a Chao Phraya folyó mellett. 

A templommal szemben van a város híres, befejezetlen torony épülete, a Sathorn Unique Tower

Az eredeti templom az Ayutthaya-korszak idején épült, amikor Bangkoknak ez a része még mezőgazdasági terület volt. 

Kezdetben Wat Khok Kwai volt a neve, ugyanis Burmából, (ma Mianmar) idetelepült egy etnikai kisebbség.  Ők a Dawei-népcsoport, akik bivaly (kwai) állat kereskedelmet folytattak.

Később I. Rama király Wat Khok Krabue névre keresztelte, királyi kolostor rangra emelte és egy felszentelő termet is építtetett a templom területére, amely a hajó templom mögött található. 

A terem ajtaja melletti falon lévő kratongot III. Rama király festette. Az ubosot fölé emeltek egy acélvázas tetőszerkezetet, hogy ezzel is védjék az épület állagát, amely mára meglehetősen leromlott állapotba került.

A Wat Yannawa jelenlegi formáját III. Rama, azaz Nangklao király (ur. 1824-1851) uralkodása idején kapta az 1840-es években, mintegy emlékeztetőül a jövő generációjának, hogy a régebbi időkben ilyen típusú dzsunkákkal szállították az árukat, ilyenekkel kereskedtek. 

Ezek a kínai kereskedelmi hajók Thaiföld gazdasági fejlődésében fontos szerepet töltöttek be. Nangklao király uralkodása alatt a vitorlás hajókat ócskavasként kezelték, hiszen ekkor váltotta fel ezeket a gőzhajó. 

A templom nagyon népszerű mind a thai, mind a kínai buddhista hívők körében.


A hajó templom téglából és habarcsból épült, hossza kb.40 méter. A templomban az árbócok helyén két pagodát építettek. 

A templom belsejében, ahol a hajó kormánya lenne, található az ima terem

Itt számos Buddha szobor és Buddha lábnyomának négy másolata látható, valamint fizikai ereklyék, melyekről azt feltételezik, hogy Buddhához tartoztak.

A hajóhoz vezető lépcső tetején Nangklao király szobra található.

A templom kiterjedt területén található még egy nagy tárgyaló, könyvtár, ahol Tripitaka, a théraváda buddhizmus páli nyelvű szent iratainak gyűjteménye található, kutik, a szerzetesek lakóhelyei, és egy pompás kiállítóterem is.

  Leslie Grand, valamint a Bussadee Thai szorgos kis csapata mind programok szervezésében, – melyhez nem kérünk előleget, – mind ingyenes tanácsadásban áll az érdeklődők rendelkezésére. 

    Bővebb információ a Thaiföldi programok szervezése nevű Facebook csoportban.

Email: bussadeethai@gmail.com

Utazás 7 személyes SUV-val.

Kedvcsinálónak ajánljuk az Evisa L. Dosa YouTube csatornát.