Wat Phra Si Sanphet, Ayutthaya, Thaiföld.

Home » Wat Phra Si Sanphet, Ayutthaya, Thaiföld.

Loading

A Wat Phra Si Sanphet egykoron Ayutthaya egyik legnagyobb és legszebb temploma volt. Építését Borom Trailokkanat király rendelte el. 

    Ezt megelőzően, még 1350-ben, U-Thong király kezdett el építeni ide nagyobb részt fából egy palotát. 

Miután a palota megépült, a brahmanok, szent szerzetesek, kiválasztották a kedvező időpontot, amikor a király beléphetett a palotába és elfoglalhatta a trónját I. Ramathibodi néven. Ekkor a király 37 éves volt és 1351. május 4-én Ayutthaya-t tette meg királysága fővárosának. 

    A következő évtizedek királyok sorát hozta, mígnem 1424-ben II. Boromma Racahathirat király, (ur. 1424-1448), került hatalomra.

   Ayutthaya-i királyi krónikák szerint, 1431-ben a király betört Angkorba, majd Ayutthaya-ba visszatérve a zsákmányként megszerzett megannyi, szent állatnak tartott szobrot felajánlásként mutatta be mind a Wat Phra Si Sanphet, mind a Wat Mahathat területén. 

   Mivel a legtöbb épület fából épült és 1440-ben valamint 1441-ben is tűz ütött ki a palota területén, ezért 1448-ban Boromma Trailokkanat király, (ur. 1448-1488), akit az ország egyik legnagyobb uralkodójának tartanak, távolabb egy új palotát épített és a régi helyét átadta a Phutthawat-nak, azaz szent hellyé nyílvánította.

   Ezt követően a Wat Phra Si Sanphet-et csak királyi szertartásokhoz használták, egyetlen szerzetes sem lakhatott benne, ők csak különleges alkalmakkor, a király meghívása esetén vehettek részt eseményeken, imádságok és szertartások megtartásakor.   

  II. Ramathibodi király (ur. 1491-1529) trónra lépésének első évében hozzá kezdett két chedi építéséhez, egyet apja, a másikat nagybátyja, III. Boromma Rachathirat király, (ur. 1488-1491) hamvai számára.

  1499-ben megépítette a Nagy Viharn-t, királyi kápolna néven.

  Következő évben, királyi utasításra kezdtek hozzá egy 16 méter magas álló Buddha szobor építéséhez, melynek a talapzata 8 méter széles volt. 

Az ábrázolás feje 2 méter magas, másfél méter széles, mig mellkasa 5 és fél méter széles volt és 3 évbe telt a megépítése. Feljegyzések szerint ez volt korának legszebb Buddha ábrázolása.

A szobor magja bronzból készült, a súlya 53 ezer chang luang, azaz kb. 32 tonna lehetett, amelynek felületét 286 chang luang arany borította (kb. 171 kg). (Egyes feljegyzések szerint 343 kg. arany borította). 

   Az 1767-es burmai invázió alatt az aranyat a burmaiak úgy szerezték meg, hogy a szoborra tüzet raktak az arany megolvasztása céljából. Ennek következtében maga a bronz mag is súlyosan megsérült

Később, a Chakri-dinasztiát megalapító I. Rama király a bronz magot szétdaraboltatta és Bangkokba szállíttatta a mai Wat Pho területére.

  A Wat Phra Si Sanphet területén látható három nagy chedi maradvány, ami a királyok hamvait tartalmazza, klasszikus ceyloni stílusban készült, azaz harang formájú.

A keleti és a középső chedit II. Ramathibodi király építette, akinek a hamvai a nyugati oldalon lévő chediben vannak elhelyezve. 

 A három chedi egy-egy Mondop-pal van ellátva, ahol Buddhától származó ereklyéket őrizhettek.

  Leslie Grand, valamint a Bussadee Thai szorgos kis csapata mind programok szervezésében, – melyhez nem kérünk előleget, – mind ingyenes tanácsadásban áll az érdeklődők rendelkezésére. Bővebb információ a Thaiföldi programok szervezése nevű Facebook csoportban.

Email: bussadeethai@gmail.com

Utazás 7 személyes SUV-val.

Kedvcsinálónak ajánljuk az Evisa L. Dosa YouTube csatornát.