Wat Phra Mahathat. Ayutthaya, Thaiföld.

Home » Wat Phra Mahathat. Ayutthaya, Thaiföld.

Loading

Wat Phra Mahathat, azaz a Nagy Ereklye Temploma, egy olyan templom komplexum, amit 1767-ben jelentős mértékben leromboltak a burmaiak. Az első templom 1374-ben épült itt, I. Boromma Rachathirat király uralkodása (1370-1388) idején. Kialakításakor az ősi khmer templomok építésénél alkalmazott elvet követték. 

 Ayutthaya egyik legfontosabb temploma volt, ahol a legnagyobb phrang alá 1384-ben Buddha ereklyéket helyeztek. 

   A királyi kolostor a palota közelében volt, ahol a király fontos ünnepségeket tartott. Feljegyzések szerint a királyok itt ajánlották fel az istenségnek áldozataikat és imádkoztak az ország jólétéért. 

   Itt volt a legfelsőbb vallási patriarcha rezidenciája is, mely egy királyi nagykövet feljegyzései szerint fából épült, függönyei arany szálakkal voltak átszőve és több olyan sárgaréz csillár volt a nagy teremben, amelybe akár 100 gyertya is belefért. 

   Az itt található egyik pagodának nyolc oldala van, ellentétben más sztúpákkal, amelyeknek vagy négy oldala van, vagy az alakjuk kerek.

A hatalmas központi phrang mára már szinte teljesen megsemmisült

A királyi nagykövet feljegyzései szerint a phrang tövében olyan képek voltak, amelyek oroszlánokat, vad kutyákat, pávákat, hattyúkat, vízi bivalyokat, medvéket ábrázoltak, amelyek a Phra Sumen-hegy lábát körülvevő Himmapan-erdő állataira utalnak.

A phrang felső része, amely az építmény közel felét teszi ki, Songhtam király uralkodása idején (1610-1628), keresztirányú szél, villámlás vagy más természeti csapás nélkül, váratlanul leomlott. Egyes vallási vezetők ezt baljós jelnek vélték, végül Prasat Thong király (ur. 1629-1656), 1633-ban megjavíttatta, megerősítették és magasságát is megemelték.  

   Jóval később, két és fél évszázad múlva, 1904-ben a phrang ismét összeomlott, majd 1911-ben a még épen maradt részek egyrésze újból összedőlt, ezért aztán teljes egészében már nem állították helyre. 

  A Szépművészeti Osztály csak részben renováltatta, a szimmetrikus talp  négy oldalán lépcsőkkel, ez maradt meg az egykor fenséges phrangból.

 Az 1956-ban végzett feltárások során a központi phrang kriptájában találtak öt kisebb üreges kőedényt, amelyben számos értékes tárgyat találtak: aranyból készült díszeket, Buddha ősi képeit, fogadalmi táblákat. 

A Wat Phra Mahathat területén is nagyon sok a fej nélküli Buddha szobor.

 Megfigyelhetjük  azt a Bodhi fát, amelynek gyökerei egy homokkő Buddha fejet ölelnek körül. 

Fotózás közben figyelni kell arra, hogy megadjuk a kellő tiszteletet a szent szobornak, azaz fejünk ne legyen  magasabban  mint  maga  a  fej.

   A Wat Mahathat az Ayutthaya Történelmi Park része, amelyet az UNESCO 1991-ben a világ kulturális öröksége részévé nyilvánított.

  Leslie Grand, valamint a Bussadee Thai szorgos kis csapata mind programok szervezésében, – melyhez nem kérünk előleget, – mind ingyenes tanácsadásban áll az érdeklődők rendelkezésére. Bővebb információ a Thaiföldi programok szervezése nevű Facebook csoportban.

Email: bussadeethai@gmail.com

Utazás 7 személyes SUV-val.

Kedvcsinálónak ajánljuk az Evisa L. Dosa YouTube csatornát.