Skandináv kerékpárúra. 8. nap, Szlovákia, Kapusány.

Home » Skandináv kerékpárúra. 8. nap, Szlovákia, Kapusány.

 577 ember olvasta mar el ezt az írást

Skandináv kerékpárúra. 8. nap, Szlovákia, Kapusány. 2011. május 16.

Május 16. hétfő, 8. nap

 Az eső bizony rendesen kitartott, egész éjjel szakadt, fújt a viharos szél, 8 fokra lehűlt a levegő. Kilenc óra után bújtam ki a sátorból, de még mindig nem tudtam mit csináljak. Nagyon erős szél fújt, szinte vízszintesen csapta az apró, permetszerű esőt. A stabil pont az a reggeli és a kávé volt. Járt a takarítónő, szóltam neki hogy szerezzen egy recepcióst, fizetni szeretnék. A kempinghez tartozó étteremből jött egy hölgy, a két éjszakáért 16 €u-t kért mindenestől. Bár még szitált az eső, és főleg a szél volt kegyetlen, hozzákezdtem a sátorbontáshoz. Egyszer csak el kell indulni! Fél egykor ez is megtörtént, kézen fogott a GPS, és kivezetett Kassáról. Itt sem szerettem meg a soksávos zsúfolt városi főutakat.

Skandi 093
Szerencsére jó széles a leállósáv.

Mivel a város egy völgyben fekszik, értelemszerűen ebből ki kell jönni, tehát egy jó órácskát megint csak toltam a gépet felfelé. Izzadtam, mert mégis csak fizikai munka, és fáztam, mert keményen fújt a hideg hegyi szél. A legjobb keverék a megfázáshoz.

Skandi 094
Kifele a gödörből.

Talán a mind változatosabbá váló táj, a hatalmas, sárgálló repcetáblák üdesége a zord ég alatt, az ami kicsit feledtette a nehézségeket.

Skandi 095
Minden sárgában.

Kilenc km után végre le tudtam válni az autópályáról, és egy sima főúton folytattam Presov, vagyis Eperjes felé. Az út a domborzatot követve hullámzott, hol tekertem, hol meg toltam. Egy falusi Supermarket-ben vettem ebédre egy kis kalóriacsináló csokis parányt, meg vacsorára májkrémet. A bolt előtt álltak ezek a kedves, fából faragott zenészek.

Skandi 096
Fa-zenekar.

A bevásárlás után tovább, és fél ötre megérkeztem Presovba. Egy egyszerű modern kisváros, legalábbis én azon, a panel-laktelepeken, és nagy bevásárló övezeteken haladtam keresztül. Tényleg szinte minden nagy nemzetközi üzletlánc képviselteti magát. Egész jó a bicikliút hálózat, sőt, még trolibusz vonal is van. Két helyen is megálltam, próbáltam wifi-t keresni, hogy üzenni tudjak a hazaiaknak, nem nagy sikerrel. Fél hat körül, a várost elhagyva elkezdtem éjszakai pihenőhely után nézni. Pár km után egy elhagyott gyártelepnek tűnő valami kerítése mellett egy láthatóan rég használt betonút vezetett egy rozsdás kapuhoz. Behajtottam az úton, és félúton a kapu előtt találtam egy akkora szabad beton placcot, ahol kényelmesen letáboroztam. A szokásos szertartás, majd vacsorafőzés, kényelmesen szétpakoltam, elhelyezkedtem, elkezdtem írni a naplót.

(Itt egy kis szünetet kellett tartanom az írásban, amit a sátorban kezdtem el, de úgy tűnik, költöznöm kell. Megvan az első kalandom Szlovákiában. )

Közben a hegyek mögött lebukott a nap, kezdett sötétedni, és hűlni a levegő. Egyszer csak hallom, hogy gépkocsi áll meg a sátor mellett. Kinéztem, ki a látogatóm, hát a kocsi oldalára az volt festve, hogy POLIZIA. Ekkor még nem is gondoltam semmi rosszra, a szokásos ellenőrzésnek véltem. Úgy is indult, útlevél, és személyigazolvány volt az óhajuk. Az adataimat rádión bediktálták a központnak, (szörnyű akcentussal) és az úti célom, szándékaim felől érdeklődtek. Majd a végére hagyták a csattanót, na, csomagoljak, és álljak odébb, mert az eperjesi katonai repülőtér kerítésénél kempingezek, és az őrség hívta ki őket. Puff neki! Legalább behajtani tilos, vagy valami más figyelmeztetés lett volna az út elején. De nem volt. Két fiatal rendőr volt, normálisak, megértették, hogy nem nagy élmény félsötétben sátrat bontani, majd már sötétben tovább menni és új táborhelyt keresni, de megmondták, hogy minden féleképp mennem kell.

8.1.
A katonai reptér mellett.

Úgy tettem, de rendkívül rosszul esett. Útálok sötétben főúton száguldó kamionok közt tekerni, sötétben sátorhelyet keresni, és vakon sátrat verni. De megtettem. Elhajtottam a következő faluig, és most itt, Kapiban, (régi magyar nevén Kapusány) a házaktól nem messze, egy füves területen, egy lámpa alatt bontottam sátrat, ma immáron másodszor.

Skandi 099
Kényszer pihenőhely.

Fölöttem magasodik a domb tetején Kapusány vára. Este negyed 11 van. Remélem ma már nem zavarnak. Jócskán lehűlt a levegő, látszik a lehelet, telihold van, csillagos az ég, nem lehet több 6-7 foknál. A napokban vannak, ha jól tudom a fagyosszentek.

Skandi 097
A Kapusány-i vár romjai.

8. éjszaka, Kapusányban, egy villanyoszlop árnyékában.49°02’41.36” 21°20’20.87”

8.