Skandináv kerékpártúra 28. nap. Lettország, Amatciems.

Home » Skandináv kerékpártúra 28. nap. Lettország, Amatciems.

 518 ember olvasta mar el ezt az írást

Skandináv kerékpártúra 28. nap. Lettország, Amatciems. 2011. június 5.

Június 5. vasárnap, az út 28 napja

Az út 27 napjából még egy sem volt, amire azt mondtam, hogy na, ez kimaradhatott volna, de a mai nap különösen jóra sikeredett. Ahogy tegnap egy hirtelen ötlettel elhatároztam, reggel eljöttem Rigából. Korán ébredtem, sátorszomszédjaim mind pakoltak, érdekes módon minden sátorozó eljött. Még egy búcsúfürdés a jó forró vízben, pakolás, és a fizetés után szó szerint szedtem a sátorfámat. Még beugrottam az Olimpiába, bevásároltam az útra (csokikrémet!!), majd a lagymatag vasárnapi forgalmat produkáló városon keresztülhajtva rámentem az A7-re. A város egyik jelképe, a 370 méteres “Tűtorony”, a kecses TV-torony képével búcsúztam.

Skandi 390
A Riga-i Tűtorony.

A nagy, hétköznapi Riga az óvárostól teljesen elütő képet mutat. Itt is fellelhetők a hatalmas terek, parkok, a rengeteg liget, a városközpontban fekvő erdő, mind az, ami szimpatikus volt Vilniusban. Emiatt persze a város jelentősen nagyobb területen fekszik, mint azt lakosainak száma indokolná. A kissé kopott, dísztelen, egy-két emeletes épületek széles utcákat szegélyeznek, ezeken trolik, öreg villamosok szaladnak.A város határában pár tó húzódik meg a kezdődő fenyőerdők között, az emberek jó része vasárnap lévén családostól ide menekül a város tikkasztó melege elől.

Skandi 391
A tóparti strand bejárata. Ismerős a neve….

Az autóúton szintén elég pihenőnapos volt a forgalom, kamion hál’ Istennek csak elvétve. A leállósáv, amit biciklivel lehet használni három méter széles, tükör sima, az utat végig gyönyörű erdők szegélyezték, gyönge hátszél fújt, ragyogóan sütött a nap, szóval egy álomutazás volt.

Skandi 392
Növendék fenyők.
Skandi 393
Hófehér gyapotpamacsok.
Skandi 394
A zöld árnyalatai.

Ma a felhők kötötték le a szépérzékemet. Olyan csodálatos tejszínhab költemények úsztak egész nap a vakítóan kék égen, hogy legszívesebben folyamatosan felfelé néztem volna, de az ugye elég balesetveszélyes. Ugyanígy voltam a fényképekkel, percenként ugrottam volna le fényképezni, de akkor meg nem haladok. Egy-két szép kép így is készült.

Skandi 395
Tejszínhab.
Skandi 396
A fák állva halnak meg.
Skandi 397
Zöld-kék-fehér.
Skandi 398
Csodaszép, és megnyugtató.

Délben álltam csak meg egy 20 perces pihenőre, bevettem a csoki-energiabombámat, majd repesztettem tovább. 11-kor indultam az Olimpiától, és 5-kor, 84 km után megálltam Amatciemsnél. A XXI. századi öko-csodaként emlegetett mintatelepülésről az interneten rengeteg minden megtalálható, azt most nem idézném, de érdemes elolvasni a cikkeket. Nekem a zártságát hangoztatták többen is indulás előtt, és azóta is, így egy olyan saját kép alakult ki bennem róla, hogy biztos kerítés, kapuk, biztonsági őrök vigyázzák az érintetlenségét, bejutni meg idegennek egyszerűen lehetetlen. Már fogalmaztam a szépen szóló mondókámat, amivel megpróbálok bebocsájtást nyerni legalább egy órás nézelődésre, hogy saját szememmel láthassam, és fogalmat alkothassak erről a legendáról. Aztán az történt hogy az A7-ről egy tábla a P32-re irányított, majd itt egy nyíl mutatott egy kis mellékútra, én befordultam, bejöttem, és most itt sátorozok Amatciems kellős közepén.

Skandi 399
Át a P32-re,
Skandi 404
….és megérkeztem.

Rögtön egy-két észrevétel a neten levő ismertetőhöz. Az 20 ezres lakosságról ír, én ezt elsőre erősen kétségbe vonom. 20 ezer ember egy közepes város lakossága. A másik helyen azt írja a kalauz, hogy nincsenek aszfalt utak. A bejárattól aszfaltút vezet végig a telkek, házak, házhelyek között. Igaz, ez teljesen új, tehát itt csak időbeli lemaradás lehet.

Skandi 400
Az új aszfatutak.
Skandi 407
Minden fából és kőből.

A házak olyanok mint írják, és amilyennek elképzeltem, ténylegesen csak természetes anyagokból állnak, viszont nagyon sok a kész, de még üres ház, eladó telek. Tízből hét-nyolc üres, lakatlan, és kint van az eladó tábla. A környezet az lenyűgöző, igazi telitalálat volt a választás, és felfedezés volt a javából a hely megtalálása.

Skandi 403
Minden házhoz tó is tartozik.
Skandi 411
Megbújva a természetben.

A tulajdonos(ok?)nak még komoly terveik lehetnek, mivel nagyszabású tereprendezés, útépítés, és építkezések vannak folyamatban a területen. Olvastam az árakat, egy-egy házhoz 50-100 millió Ft közt lehet hozzájutni. Ebben persze a teljesen kész, esetenként berendezett ház, a rendkívül modern és komoly infrastruktúra, a hozzátartozó telek, esetleg tó is benne van. Kerítések természetesen nincsenek. Én jó ha 10 embert láttam, kihaltnak tűnt az egész, tényleg igaz a szlogen, itt hallani lehet a csendet. Pár autó jött-ment, ezek viszont a kemény felső-kategóriába tartozó gépek voltak, egy-két betűs rendszámmal. Nekem úgy tűnt, hogy nem igazán lakóhely ez, hanem egy nagyon exkluzív hétvégi-ház telep.

Skandi 410
Látszatra nem frissen készült el…
Skandi 412
…és még üres, gazdára vár.

Sátrat vertem, megvacsoráztam, találtam természetesen wifit, beszélgettem az otthoniakkal, feltöltöttem a weblapot. Egyszer csak hangok közeledtek, két fiatalember, kezükben sörrel köszöntek be. Kimentem, bemutatkoztam, megkínáltak sörrel. Beszélgettünk egy keveset, elmondtam az úti célom, és mondtam, hogy reggel továbbmegyek. Kérdeztem, hogy itt laknak-e, kicsit mosolyogtak rajta, majd a fiatalabb még egyszer bemutatkozott, Ő volt az egészet kitaláló és létrehozó Aivars Zvirbulisnak a fia. Mondta, hogy reggel még sétáljak egyet, érdemes, és ha van kedvem, a tavukban horgászhatok is egyet. Na, ezt majd látjuk. Jó éjt kívántak, és elmentek.

Skandi 409
Kilátás a sátramból.
Skandi 418
Táborhely.

Hát ezért írtam az elején, hogy csodálatos volt ez a mai nap. Most éjfél van, itteni szerint 1 óra, hűl az idő, és rengeteg a szúnyog. (rengeteg a víz). Ezt még megpróbálom feltölteni a weblapomra, a mai film elmarad, és alvás. Hihetetlen ez a csend!

28. éjszaka Lettország, Amatciems 57°13’04.37” 25°18’27.89”

28.