Skandináv kerékpártúra, 15. nap Lengyelország, Mostow

Home » Skandináv kerékpártúra, 15. nap Lengyelország, Mostow

 564 ember olvasta mar el ezt az írást

Skandináv kerékpártúra, 15. nap Lengyelország, Mostow 2011. május 23.

Május 23. hétfő, az út 15. napja

Megint azok a madarak! Bár én szeretek madárdalra ébredni! Így sikerült ma is, 6.50-kor. Este kicsit azért hebehurgyán kerestem pihenő helyet, mindig meg kell nézni a talajt, meg azt is figyelembe kell venni, hogy a szerelvény tolatni nem tud. Hát a talaj az itt homok volt, reggelre rendesen bele is süppedt a futó kereke, és olyan szorosan álltam a kerítés és a fenyőfasor közé, hogy bizony induláskor már a napi energia jó részét elégettem azzal, hogy innen kibirkózzam a járművemet.

 De sikerült, és fél kilenckor elindultam. Az ég rendesen be volt borulva, és alig mentem pár kilométert, feltámadt a szél is. Persze északi, tehát szembe. Kapaszkodni alig-alig, csak néha kellett, sík vidéken haladtam, de most a szél fogott meg. A 19-es főútról egy rövid kis kerülő erejéig a GPS elterelt a mellékútra, kis időre sikerült megszabadulni a kamionoktól. Radzin-Podlaski XVI. századi kastélyát pihenésképpen megcsodáltam, persze csak úgy kívülről.

Skandi 175
Radzin-Podlaski XVI. századi kastélya.
Skandi 176
Bemenni még nem lehetett.

Szerencsére a város másik végében is volt csodálni való, egy Tesco. Itt még nem is nagyon láttam. Benéztem, ebédre egy kis édességért, meg gyakorlatias oka is volt, ugyanis leszakadt rólam a nadrág. A jó kis sokzsebes vászon khaki nadrágom egyszer már beakadt felszálláskor a vázközt levő akkumulátortartóba. Akkor kihasadt. Most a nagy szél kétszer odafújta tíz percen belül, és gyakorlatilag leszakadt rólam, viselése kimerítette a közszeméremsértés tényállását. A Tesco WC-jében átcseréltem, és mivel megvarrhatatlannak ítéltetett, kidobtam. Aztán tovább. Itt még csendes volt a táj, erőkkel, harsogóan zöld legelőkkel, köztük romantikusan csörgedező patakokkal. Élveztem.

Skandi 177
Idill.

Miedzyrec-Podalskinál volt egy érdekesebb kis kalandom. Most adtak át egy nagyon csúcs autópálya-csomópont szerű alul-felüljárókereszteződést, itt keresztezi a 19-es út a Varsó-Breszt közötti 2-es utat.  Na most az én GPS-programomban még nem volt benne, és persze vitt bele a sűrűjébe, attól függetlenül, hogy kint volt a  kerékpárral behajtani tilos tábla. É nem idevalósi vagyok kérem, szóval mentem. Úgy 5km-t, szerencsére rendőr nélkül. A csomópont után ugrásszerűen fogytak a kamionok, egész kellemes, jó minőségű út (lett volna a szembeszél nélkül.)

Egy faluba értem (Mostow) , ránéztem az órára, 80 km-t mentem ma. Rögtön úgy döntöttem, hogy bár még csak fél öt volt, mára elég. Bekanyarodtam a szép kis templom mellé, és mindjárt találtam is egy szépen nyírt pázsittal borított fás helyet, igaz, 10-10 méterre a templomtól, és a paplaktól. Épp mise volt, sokan jöttek, főleg idős nők kerékpárral, hát, mit mondjak, megnéztek mikor elkezdtem sátor állítani.

Skandi 178
Lesz aki vigyázza álmomat!
Skandi 179
Ó, bozse moj!

Aztán vége lett a misének, jött haza a pap, közvetlen a sátor mellett. Első ihletett szava mikor kilépett a kapun és meglátott, annyi volt, hogy „Bozse moj!”. Értettem. Jól nevelten elébe mentem, bemutatkoztam, bocsánatot kértem a hívatlan vendégeskedésért, és röviden elmondtam az úti célomat. Tetszett neki, megáldott egy keresztvetéssel, jó utat kívánt. Elmentében odakiabálta a közben összesereglett híveknek, hogy magyar vagyok, és hová megyek, ekkor minden rosszalló tekintet mosolygóssá vált, szörnyülködtek, biztattak, szólt a sok bozsemoj, épp csak meg nem tapsoltak.

Skandi 182
Kompakt táborhely.

Aztán az atya a Mercijébe, az idősödő hölgyek a biciklijükre, (majdnem seprűnyelet írtam, ejnye) pattantak, és ki-ki ment a dolgára. A beálló érdektelenségben megfőztem a vacsorámat, sőt, meg is ettem. Most 10 perc múlva 9, kint egy gyönyörű. bíborvörös fényjátékkal most megy le a nap. Van egy gyenge internetem, beszéltem nővéremmel, de azóta percenként szakad. Messze lehet. Rengeteg a szúnyog, csapkodós éjszakám lesz. Még egy film, és alvás. Remélem holnap szélcsend lesz.

Skandi 180
A naplemente színei (szeles holnapot jósolva).

15. éjszaka, Mostow, templomkert 52°06’10.19” 22°44’54.08”

15.