Mecsetek és keresztény templomok Thaiföldön.

Home » Mecsetek és keresztény templomok Thaiföldön.

Loading

Mecsetek és keresztény templomok. Annak ellenére, hogy Thaiföld lakosságának kb. 92%-a buddhista vallású, az ország toleráns más vallásokkal szemben. Thaiföldön számos templom található: buddhista, kínai, indiai, muszlim mecset, keresztény és ortodox. Thaiföldet “ezer templom földjének” is nevezik, bár ma már sokkal több van.

Thaiföldön is élnek keresztény, (kb.1.5%) muszlim (kb 4.5%) és más vallású hívő emberek, így, ha valaki templomban szeretne imádkozni, erre megannyi lehetősége adódik. 

A kereszténység kialakulása és terjesztése Thaiföldön: portugál kereskedők már a XVI. század elején érkeztek Sziámba, az akkori Ayutthayai királyi városba. Később pedig a keresztény misszionáriusok is megérkeztek, buzgón hirdetve a keresztény hitet.

Portugália és az Ayutthaya Királyság már 1516-ban megkötötte első politikai és gazdasági megállapodását, melynek értelmében a portugálok fegyverekkel látták el a sziámi hadsereget, sőt katonai támogatásukról is biztosították a királyságot a Burmával folytatott háborúskodások idején. A szerződés biztosította a portugálok számára a kereskedelmet, a sziámi tartózkodást és a szabad vallásgyakorlást, valamint a misszionárius tevékenységet. 

Ayutthaya bukása után délebbre költöztek, ahol Taksin király földet ajándékozott szolgálataik elismerése jeléül. 

Itt építették meg 1770-ben az első fából készült templomot, amelynek neve Santa Cruz

Mecsetek és keresztény templomok mellett természetesen található egy protestáns és egy zsidó temető is Bangkokban, a Chao Phraya folyó partján, ahol sok híresség alussza örök álmát. 

Ilyen pl. Henry Alabaster, aki 1856-ban lépett először Thaiföldre. IV. Rama uralkodásának ideje alatt helyettes konzuli tevékenységet folytatott. 

Szemtanúja volt annak az 1868. augusztus 18-án bekövetkezett napfogyatkozásnak, melynek időpontját Mongkut király előre pontosan kiszámolta

Később visszautazott Nagy-Britanniába, de V. Rama uralkodása idején visszatért Sziámba. Munkái közé tartozott, hogy utakat és hidakat épített, megalapította Thaiföld első múzeumát, idegen növényi fajokat hozott be az országba stb.

Daniel Beach Bradley amerikai protestáns misszionárius volt, aki 1835-től kezdődően jelentős mértékben hozzájárult a nyugati orvosi gyakorlatok alkalmazásának bevezetéséhez és megismertetéséhez, többek között a biztonságos himlőoltás kifejlesztése terén. 

Mr. Bradley 1836-ban sikeresen amputálta egy sérült karját, aki megsebesült egy tűzijátékhoz használt repedt ágyúcső felrobbanása következtében a Wat Prayurawongsawat Worawiharn (Teknősbéka Templom) egyik ünnepi eseménye során. Az ő nevéhez köthető a királyi jóváhagyás után elkészített első thai újság is és még sok más minden. 

    Leslie Grand, valamint a Bussadee Thai szorgos kis csapata mind programok szervezésében, – amelyhez nem kérünk előleget, – mind ingyenes tanácsadásban áll az érdeklődők rendelkezésére. Bővebb információ a Thaiföldi programok szervezése nevű Facebook csoportban.

Email: bussadeethai@gmail.com

Utazás 7 személyes SUV-val.

Kedvcsinálónak ajánljuk az Evisa L. Dosa YouTube csatornát.