Márvány templom, Wat Benchamabophit, Bangkok, Thaiföld.

Home » Márvány templom, Wat Benchamabophit, Bangkok, Thaiföld.

Loading

Márvány templom, Wat Benchamabophit, Bangkok egyik legismertebb temploma, első osztályú királyi kolostor, amely jellemzően turisztikai vonzerő, a turisták Márvány Templomként ismerik. 

A templom építése 1899-ben kezdődött egy régi templomkomplexum helyén, V. Rama, azaz Chulalongkorn király rendeletére, (ur.1868-1910) miután a Dusit-palota építését a közelben befejezték. 


A Márvány templom létrehozásának célja, hogy emléket állítson a király uralkodásának. Azt kérte, hogy földi maradványait a Chinnarat Buddha-kép (eredeti Phitsanulok tartományban van), alatt helyezzék el, a templom olyan múzeum legyen, ahol különböző időkből és helyekről származó Buddha-képeket tárolnak, a Dharma tanulmányi központja legyen.

A templom neve szó szerint az öt mester temploma, amelyet eredetileg IV. Rama király adott a területnek, utalva az előzőleg megépített öt chedire, de jelenleg V. Rama királyra utal. 

A templom neve kezdetben Wat Benchamabophit volt, majd a földterület felszentelése után elnevezték Dusit Wanaram-nak. Így alakult ki a végleges neve, Wat Benchamabophit Dusit Wanaram. A templom első osztályba sorolása, (Ratcha Worawihan), 1915-ben, VI. Rama uralkodása történt.


A templomot Narisawa Nuwattivong herceg tervezte, aki a király féltestvére, valamint miniszter, tudós és tábornok volt. Építésében neves olasz mérnökök és építészek segítették, a carrarai márványt, amiből az udvar és az oszlopok is épültek, Olaszországból hozták. 

A Márvány templom a maga nemében egyedülálló, hisz elkészülte óta sem az épületekhez, sem a parkhoz nem építettek hozzá.

A Phra Ubosot bejáratát két nagy mitológiai kő oroszlán, Singto őrzi. A belső tereket lakk- és aranyozott gerendák díszítik, míg bent, az ország egész területén lévő fontos sztúpák festményeit láthatjuk. 

A thai építészetre jellemző díszes, magas csúcsok, lépcsőzetes tetők láthatók, melyeket Chofa (ejtsd csófa), díszít, mint a legtöbb thaiföldi templom tetejét, amely egy karcsú madár alakjaként tör a magasba. A Chofa Garudát képviseli, amely egy madárszerű lény a buddhista és hindu mitológiából és arra szolgál, hogy védje a templomot a gonosz szellemektől. Ilyen típusú építészetet csak templomoknál és királyi épületeknél szabad használni.

Az ordinációs teremben ( ubosot ), található egy Sukhothai-kori stílusban készült Buddha-szobor, Phra Buddhajinaraja a neve.     

1920-ban öntötték a Phra Phuttha Chinnarat másolataként, amely Phitsanulokban található Észak-Thaiföldön, ami egy zarándokhely a thaiföldi buddhisták számára.

Chulalongkorn király hamvait az eredeti szobor alá helyezték el. 

Az ordinációs termet körülvevő nyitott galériában 52 buddha-szobor található, amelyek különféle mudrákat (jeleket) mutatnak. Ezeket Damrong Rajanubhab herceg gyűjtötte királya számára és nem csak az ország területéről.

A templom homlokzatának képe látható a régebbi thaiföldi 5 baht-os pénzérme hátoldalán.

Az ubosot mögött egy Bodhi fa van, amelyet Indiából, Bodh Gayából hoztak, ahol  Buddha megvilágosodást ért el.

A Wat Benchamabophit ma is aktív templom, ahol a szerzetesek magánlakása a csatorna mentén található, a templomtól elválasztva. 

A kutihoz, a szerzetesek lakóhelyének építéséhez 1900-ban kezdtek hozzá, majd felkértek 33 szerzetest, hogy vegyék birtokba a területet.

Minden reggel 6 körül a templomon kívüli emberek idejönnek, hogy ételt hozzanak a szerzeteseknek, ellentétben más templomokkal, ahol a szerzetesek az utcára mennek, hogy élelmet kapjanak.

        Singto, oroszlánra emlékeztető lény. 

Gyakran látni templomok bejáratánál, többnyire Burmában, de helyenként Thaiföldön is. Úgy vélik, ők is a buddhista templomok őrzői. Burmában a neve Chinte, ejtsd: chin-thay.

   Mitológiai története: egy ősi királyság hercegnőjének fia született egy oroszlánnal történő házasságából, akit később elhagyott. Az oroszlán sértődöttségében visszavonult, majd bánatában, elkeseredésében félelemben tartotta az egész földet. Megtámadta, kifosztotta és időnként el is pusztította az útjába kerülő vándorokat, kereskedőket. A hercegnő fia, miután felnőtt és meghallotta, hogy él a földön egy gonosz oroszlán, aki rettegésben tartja az embereket, elindult, hogy elpusztítsa őt. Mikor szembe találkoztak, a fiú elővette az íját és megcélozta az oroszlánt, aki elhúzódott a feléje tartó nyílvessző elől. Az oroszlán tudta, hogy a vadász az ő fia, de nem árulta el a titkot. Negyedik próbálkozásnál nem húzódott el a feléje tartó nyílvessző elől, amely végül a halálát okozta. A fiú, miután megölte az oroszlánt, hazatért és elmesélte az anyjának, mi történt. Ekkor szembesült a hírrel, hogy valójában a saját apját ölte meg. A fiú ezután oroszlánszobrokat állitott fel, mint a templom bejáratok őrzőit, hogy igy nyerjen bűnbocsánatot apja túlvilági lelkétől.

  Leslie Grand, valamint a Bussadee Thai szorgos kis csapata mind programok szervezésében, – melyhez nem kérünk előleget, – mind ingyenes tanácsadásban áll az érdeklődők rendelkezésére. 

 Bővebb információ a Thaiföldi programok szervezése nevű Facebook csoportban.

Email: bussadeethai@gmail.com

Utazás 7 személyes SUV-val.

Kedvcsinálónak ajánljuk az Evisa L. Dosa YouTube csatornát.