Wat Phanan Choeng, Ayutthaya, Thaiföld.

Home » Wat Phanan Choeng, Ayutthaya, Thaiföld.

Loading

A Chao Phraya és a Pa Sak folyók összefolyásának közelében található a Wat Phanan Choeng Woravihan.  

   Ayutthaya déli részén látható ez a ma is működő kolostor, amelyet már Ayutthaya megalapítása előtt, Királyi Krónikák feljegyzése szerint 1324-ben építettek és mind a mai napig a környék lakóinak egyik leglátogatottabb temploma. Természetesen a régi épületek már nincsenek meg, mivel a templom modern megjelenésű. 

Itt található az egyik legrégebbi bronz Buddha szobor, amely 19,20 méter magas, kör szélessége 14,20 méter. 1334-ben készült, egykoron az épületen kívül állt, míg meg nem építették fölé a viharn termet. 

 A thaiföldi Ayutthaya-korszak legnagyobb Buddha ábrázolása volt. Luang Pho To a thai neve, azaz Nagytiszteletű Atya, míg a kínai közösség Sam Phok-nak nevezi. Az ábrázolás Mara pózban mutatja Buddhát, azaz bal kezét tenyérrel felfelé az ölében pihenteti, mig jobb kezét a jobb térdén tartja és ujjaival a föld felé mutat.

Gijsbert Heeck holland orvos már 1655-ben feljegyezte naplójába, hogy a Buddha-ábrázolás ujjai és körmei rendkívül hosszúak voltak a kezéhez és a lábához képest.

  A monda szerint, mielőtt Ayutthaya-t 1767-ben a  burmaiak elpusztították, könnyek áramlottak a szent szemekből a szent köldökhöz. 

Az ubosotban, vagy ordinációs teremben találunk két olyan Buddha szobrot amelyet aranyból készítettek, de a Burmával folytatott háborúskodások miatt, – a kornak megfelelően – , ezeket is cement réteggel és festékkel vonták be.

   1963-ban tisztogatás közben vették észre,  hogy a réteg alatt a szobor aranyból van, ugyanis a cementréteg teljesen kiszáradt és megrepedezett.

    A templom építéséhez ugyan nincs leírás, de van egy ismert, megható és szomorú  legenda a történetéhez és egy síró kínai hercegnőt ábrázoló szoborhoz. 

    A kínai császárnak volt egy fogadott lánya, Zhu Sa Nie, thai neve Soi Dok Mak, akinek a kínai asztrológusok azt jósolták, hogy számi-nak, azaz férjnek kapja Ayutthaya királyát. 

A császár meghívta palotájába Sai Nam Phueng-et, Ayutthaya királyát, majd miután az egyezség a császár és a király között megköttetett, az Ayutthaya-i uralkodó a császártól kapott 5 hajóval és a hajókon utazó 500 építőmesterrel hazautazott. A szakemberek feladata az volt, hogy előkészítsék a hercegnő rangjához méltó fogadtatást. 

  Miután a hercegnő is megérkezett, fogadták őt a körmenethez, amiben bemutatták volna alattvalóinak, viszont a király nem jelent meg a hercegnő fogadásánál, a palotában várta jövendőbelijét. 

Ezért, sértődöttségében a hercegnő nem volt hajlandó elhagyni a hajó fedélzetét. 

Másnap a király felkereste a hajón, kopogott a kabin ajtaján és kérte, hogy nyissa ki az ajtót. A hercegnő nem teljesítette kérését, ezért a király az felelte, “ha nem akarsz felkelni, akkor maradj is itt”, majd távozott. 

A hercegnő ezt a kijelentést annyira zokon vette, hogy a szíve megállt bánatában és azon nyomban meghalt.  

 A király nagyon elszomorodott amint szembesült a rossz hírrel és a hercegnő hamvasztása után egy templomot építtetett a hamvasztás helyére annak érdekében, hogy kiérdemelje a békét és a megbocsátást a hercegnő túlvilági lelkében. A templomot Wat Phanan Choeng-nek nevezte el.


   A folyó partján található a Lady Soi Dok Mak szentély, avagy a Szeretet Emlékműve, amely a kínai hercegnő szobrát ábrázolja. Ugyan itt látható Guanyin, aki a kegyelem bódhiszattvája. 

Az egyik kiállítási tárgy egy régi hajó horgony, amelyről a legenda azt tartja, hogy a hercegnő hajójához tartozott.

   A hercegnő szobrát férfi nem takaríthatja, nem érintheti! A hiedelem szerint a hercegnő nem engedi, hogy idegen férfiak érintsék szobor testét.

Feljegyzések szerint legalább két alkalommal előfordult, hogy férfi porolta le a szobrot és minden alkalommal ezek a férfiak néhány órán belül elhunytak, holott betegségben nem szenvedtek.

  Volt olyan látogató, aki alig beszélte a kínai nyelvet, de a szobor meglátogatása után már folyékonyan társalgott kínai nyelven. Ennek állítólag az az oka, hogy régen a szentély személyzete kínai volt, ezért csak azon a nyelven volt illő megszólalni.

  Udvari tisztviselők többször is látták a fehér ruhába öltözött hercegnő szellemét és beszámoltak rendkívüli szépségéről.

  A hercegnő szentsége még mindig többeket inspirál, sokan jönnek kérni tőle szerelmet, gyermekáldást, sikert. 

      Leslie Grand, valamint a Bussadee Thai szorgos kis csapata mind programok szervezésében, – melyhez nem kérünk előleget, – mind ingyenes tanácsadásban áll az érdeklődők rendelkezésére. Bővebb információ a Thaiföldi programok szervezése nevű Facebook csoportban.

     Email: bussadeethai@gmail.com

Utazás 7 személyes SUV-val.

Kedvcsinálónak ajánljuk az Evisa L. Dosa YouTube csatornát.