Utazás a varázsvilág birodalmába

Home » Utazás a varázsvilág birodalmába

Loading

Utazni remek dolog. Szinte minden utazás egy új és ismeretlen varázsvilág rejtelmeibe enged bepillantani. Ám vannak sokan, akik ilyen-olyan okok miatt nem tudnak, vagy nem szeretnek fizikálisan utazni, ellenben gondolatban több helyen voltak már, mint az “hagyományos” kalandorok. Ők jellemzően filmek, zenék, podcastok és könyvek segítségével kelnek útra, és repitik el magukat izgalmas helyekre. A 2000-es évek egyik legnagyobb könyv és film sikere a Harry Potter sorozat, ami egy érdekes varázsvilág mindennapjait mutatja be, nagyon részletesen, hogy csak egy pici fantázia kell, és a film/könyv figyelmes követése alatt máris a helyszíneken találhatod magad. És ami jó hír, hogy ha szereted a stílust, akkor szinte az összes helyszínt Te is meg tudod látogatni. Ezt többféleképpen is megteheted.

Részben több helyen is vannak olyan tematikus parkok, ami ezen varázsvilág történetére épült, ilyen például a Londoni Harry Potter studió, vagy az Orlandóban található Universal Studió, ahol én is voltam, és valóban elképesztő, az egész park. Az orlandói parkban  teljesség igénye nélkül néhány: Szellemirtók, Vissza a jövőbe, Men in Black, Simpsons, Transformers, Terminátor, Harry Potter tematikájú részek vannak. Az attrakciókat rendszeresebben újabbakra cserélik.

Nagyon érdekes, hogy a parkba belépve először olyan, mintha Los Angelesben sétálnál, majd egyszer csak a 30-as évek gengszter világában találod magad, majd egy rajzfilmben, de ha továbbhaladva átmész egy hídon a Jurassic park őserdeiben érkezel, ahol dinoszauruszokkal vagy körbevéve. Ez pedig, mind úgy megcsinálva, hogy valóban azt érzed, hogy benne vagy a filmben.

A témához visszatérve, a varázsvilág rajongói a Wizarding World of Harry Potter parkrészben bejárhatják a könyvekből megismert helyszíneket, méz sört ihatnak és varázspálcát szerezhetnek be. Életre szóló élmény minden mugli számára. A park részben vannak hullámvasutak, de nem is az az izgalmas, hanem a Roxfortot iskola TÖKÉLETES másában  lévő beltéri, 5 dimenziós mozival egybekötött hullámvasútja. Nagyon vad élmény, amikor egy seprűn ülve repülöd körbe a varázsvilág ikonikus helyszíneit, és amikor egy barlangban repültök, érzed a pókhálót az arcodon, a tűz hőjét a bőrödön, vagy épp a fröccsenő vizcseppeket. Varázspálcát is vehetsz Mr. Ollivander varázspálca boltjában, amivel a területen VALÓBAN sok varázslatot tudsz véghezvinni.

Harry_Potter_Studio_Tour

Ugye ez a varázsvilág egy nagyon népszerű és hatalmas játszótér felnőtteknek és gyerekeknek, ám ezzel jár, az hogy részben kissé drága a belépő, (100 dollártól induló árak), és emellett még sokan is vannak, és bizony olykor-olykor akár 40-60 percet is sorba kell állni egy-egy attrakció eléréséhez. Persze a sort ki lehet kerülni egy kis extra pénzért, de a tömeg az marad.

Ám van egy remek hírem:

Itt egy remek térkép a Harry Potter film forgatási helyszíneiről, és azokrol a helyszínekről, ahol különböző parkokban élvezheted a varázsvilág csodáit.


Ha van kedved egy nagyobb ám kissé nyugisabb túrát tenni az Egyesült Királyság területén, akkor szinte az összes forgatási helyszínt megtalálhatod. Valamelyik fizetős, van amelyik ingyenes, van ahol “átjön” a varázsvilág hangulata, és van ahol csak a helyszín van ott, mint egyfajta “hideg” díszlet.

Kezdjük a Londoni helyszínekkel:

LondonGringotts Bank

Film: Harry Potter és a bölcsek kőve.

Gringotts, a koboldok által működtetett varázsvilág bankja, aminek a belső felvételeit az Australia House-ban vették fel. Az Australia House-t V. György király nyitotta meg 1918-ban, és az Ausztrál Főbizottság otthona. Az ausztráliai ház nem ismeretlen Hollywoodtól, mivel 2017-ben a Wonder Woman forgatási helyszínének is használták. 

Legközelebbi metróállomás: Temple, 5 perc séta 

Ár: Ingyenes, bár az épület nem látogatható, de kívülről megtekinthető.

001-002-1

London King’s Cross állomás

Film: Az összes Harry Potter-film

A King’s Cross az az állomás, ahol a varázslótanoncok felszállnak a Roxfort Expressre a 9 és ¾. vágánynál. A forgatáshoz a 4. és az 5. platformot 9-es és 10-es számként számozták át. A forgatás után az állomáson kialakitottak egy részt a félig áttolt bevásárló kocsival, hogy a varázsvilág kedvelői tudjanak fényképezkedni, de az utasokat azért ne nagyon zavarják. Ám ugyanakkor biztos ami tuti alapon van egy Harry Potter bolt is. 

A legközelebbi metróállomás: King’s Cross St. Pancras, 1 perc séta 

Ár: Ingyenes.

pl934
934_1

London Millenium Bridge

Film: Harry Potter és a félvér herceg.

A valós Millennium-híd építése 1998 végén kezdődött, a munka 1999. április 28-án kezdődött. A Millennium Bridge 2000. június 10-én nyílt meg, majd 2009-ben megjelent a Harry Potter és a Félvér Hercegben. 

A legközelebbi metróállomás: Blackfriars, 7 perc séta 

Ár: Ingyenes

Millennium_Bridge
M-Bridge-1200x630-cropped

London London City hall

Film: Harry Potter és a félvér herceg: 

A londoni városháza, a Nagy-Londoni Hatóság székhelye, Harry Potter és a Félvér Herceg egyik első jelenetében volt látható külső felvételekkel. Az épület 2002-ben épült. 

Legközelebbi metróállomás: London Bridge, 4 perc séta 

Ár: Ingyenes 

Kiállítások elérhetőek a www.london.gov.uk/city-hall címen

City-Hall-Courtesy-of-CpaKmoi-45443329471_29cbe8309d_k

London Scotland Yard

Film: Harry Potter és a félvér herceg

Ezen a sarkon, a Scotland Place és a Great Scotland Yard találkozásánál lépett be Harry és Weasley úr a telefonfülkébe, hogy lemenjenek a varázsvilág minisztériumba. Viszont tény, hogy soha nem volt telefonfülke ezen a csomóponton. A filmben szereplő fülkét a forgatás befejeztével eltávolítottak. 

Legközelebbi metróállomás: töltés, 4 perc séta 

Ár: Ingyenes

Great_Scotland_Yard

London Claremont Square

Film: Harry Potter és a Főnix rendje

A Harry Potterben és a Főnix rendjében a Claremont tér ház-sorai a Grimmauld Place külső részeként jelennek meg. A forgatókönyvírókat a Claremont tér homlokzata inspirálta a Grimmauld Place jeleneteinek forgatására. A Claremont tér furcsa alakja annak köszönhető, hogy még a 18. században volt egy víztározó a téren. A közeli nagyobb építését követően házak épültek, később a víztározó kiürült és füvekkel borult, ezért meredek lejtése és meglehetősen varázslatos alakja volt. 

Legközelebbi metróállomás: Angel, 5 perc séta 

Ár: Ingyenes

Claremont_Square

London Piccadilly Circus

Film: Harry Potter és a halál ereklyéi 1. Rész

Itt látjuk, hogy Harry, Hermione és Ron átsietnek a londoni West Enden. A Piccadilly Circus szobrát Shaftesbury Emlékkútnak nevezik Lord Shaftesbury filantróp tiszteletére, de sokan Eros szobrának, a görög szeretet istenének hívják. Alkotója, Alfred Gilbert valóban szobrot faragott Erosz ikertestvérének, Anterosnak a képére.

Legközelebbi metróállomás: Piccadilly Circus, 2 perc séta 

Ár: Ingyenes

Piccadilly_Circus
1157

London Leadenhall Market

Film: Harry Potter és a bölcsek köve

A Leadenhall piac a Harry Potter és a bölcsek kövében jelenik meg, ahol a Foltozott Üst.nevű kocsma is van az Abszol úton. Az 1881-ben épült Leadenhall Market London legszebb viktoriánus piaca, és népszerű varázsvilág forgatási helyszín, miután más filmekben is megjelent, mint például a Hereafter, a Brannigan és a Parnassus doktor képzelgése. 

Legközelebbi metróállomás: Monument, 3 perc séta 

Ár: Ingyenes

Leadenhall_Market

London Reptile House, London Zoo

Film: Harry Potter és a bölcsek kőve: 

Harry itt tudja meg, hogy képes beszélni a kígyókkal, és kiszabadítja a burmai pitont. A Harry Potterben és a bölcsek kövében a terrárium lakója burmai python, azonban a valóságban egy fekete mamba otthona. A burkolat mellett emléktábla állít emléket a híres jelenetnek. 

Legközelebbi metróállomás: Camden Town, 5 perc séta 

Ár: £ 14.85 (gyermekek) és £ 19.80 (felnőttek)

Zoo 1

London St. Pancras Renaissance Hotel

Film: Harry Potter és a Titkok Kamrája: 

A St Pancras Renaissance Hotel volt a bejárata a King’s Cross állomásának Harry Potterben és a Titkok Kamrájában. A Renaissance Hotelt milliók látták világszerte nemcsak a Harry Potter-filmekben, hanem 101 kiskutya, Batman, III. Richard és más filmekben is. 

Legközelebbi metróállomás: King’s Cross St. Pancras, 5 perc séta 

Ár: Ingyenes 

További információ: stpancras.com/hotel

hotel-entance-used-as

És természetesen vannak Londonon kívüli varázsvilág helyszínek is:

AngliaPrivet Drive 4. szám alatti lakás

Picket Post Close 12, Winkfield Row, Bracknell, Berkshire, Anglia

Harry Potter és a Bölcsek köve, a Titkok Kamrája, az azkabani fogoly, a Főnix Rendje, a Halál ereklyéi – I. rész

A házat, ahol Harry a történet szerint felnőtt, 2016-ban eladásra hirdették meg, egészen pontosan 620.000 galleonért dollárért, ami átszámítva egészen pontosan 171 millió forintot jelent! Aztán, a tulajdonos végül úgy döntött, hogy mégsem bocsátja áruba a híres vityilót. A varázsvilág eme háza joggal juttatja eszünkbe a mindenki által kedvet Szomszédok cimű sorozatának, később elhíresült panel lakásainak párhuzamát.

pd
pd4

Anglia Durham Cathedral

Film: Harry Potter és a bölcsek köve, a Titkok Kamrája és az Azkabani fogoly. 

A Durham-székesegyházban különböző Roxfort külső és belső felvételeit készítették több Harry Potter-filmben. A Durham-székesegyházat 1093-ban alapították, és itt található a Szent Cuthbert-kegyhely. A székesegyházat 1986-ban a Világörökség részévé nyilvánították. 

Megközelítés vonattal: Durham állomása a keleti parti fővonalon található. A katedrálisig tartó busz a nap folyamán rendszeres időközönként közlekedik a székesegyházig tartó busz- és vasútállomások között. 

Megközelítés autóval: Durham az A1-től (M) nyugatra és az A167-estől keletre található. Magán a székesegyháznál nincs parkoló. A Durham Megyei Tanács nappali park & ride rendszert működtet, parkolókkal a belvárosban. 

Ár: A székesegyház vezetett túrái naponta két-három alkalommal zajlanak, és személyenként 5 fontba kerülnek. Belépés a toronyba: Felnőttek 5 font, Gyerekek (16 év alatt) 2,50 font. A székesegyház egyéb területei ingyenesen látogathatók

Durham_Cathedral
Durham-Cathedral-as-Hogwarts-in-Harry-Potter

Anglia Alnwick Castle

Film: Harry Potter és a bölcsek köve, valamint a Titkok kamrája: 

Alnwick kastélyát használták a Roxfort külső felvételeihez. Az Alnwick-kastély Anglia második legnagyobb lakott kastélya. Több mint 700 éve ad otthont Northumberland hercegeinek. 

Megközelítés vonattal: A keleti parti fővonal London és Edinburgh között Alnmouthnál áll meg, amely négy mérföldre van Alnwicktől. 

Taxival vagy busszal (X18) lehet eljutni Alnmouthból. 

Megközelítés autóval: Az Alnwick kastély Northumberland szívében található, az A1-es autópálya mellett, és jól jelzett. Alnwick központjában buszmegálló található. 

Árak: 

A kastély ára: Felnőtt 14 font, Gyerekek (5-16 évesek) 7,20 font

Kert ára: Felnőtt 11,50 font, Gyerekek (5-16 éves) 4,18 font 

A kastély és kert ára: Felnőtt font 23,85, Gyerekek (5-16 éves korig) £ 9,88 

Alnwick_Castle

Anglia Malham Cove

Film: Harry Potter és a halál ereklyéi 1. Rész

A sziklatábor, ahol Harry és Hermione elrejtőznek Voldemort elől.  

A Malham Cove természetes mészkő sziklaalakzat, 1 km-re északra Malham falutól. Az öböl teteje egy egyedülálló alakú szikla alakzatból áll

Megközelítés vonattal: A legközelebbi vasútállomás a Gargrave, amely  Skiptonig tartó járatokhoz tartozik és Leedsből és Bradfordból állnak rendelkezésre.

Megközelítés autóval: Malham 21 mérföldre van az M65-ös végétől, amely Colne-ben ér véget. Legyen óvatos, amikor Gargrave-ből Malhambe vezet, mivel az utak keskeny vidéki sávok. A parkolás Malham-ban elérhető, de nem ingyenes. 

Ár: Ingyenes

Malham_Cove

Anglia New College

Film: Harry Potter és a tűz serlege

Itt szervezték a filmben a tűz serlege varázsvilág bajnokságot.

Megközelítés vonattal: Oxford könnyen megközelíthető vonattal, a New College pedig 1,6 km-re található Oxford vasútállomásától. 

Megközelítés autóval: Oxford az M40-es autópályán kapcsolódik Londonhoz, az M25-öshöz és a Midlands-hez. Az oxfordi körgyűrű az A34-es úton közvetlen hozzáférést biztosít Southampton, Portsmouth és Bristol déli és nyugati parti kikötőihez is. 

Az utcai parkolás szigorúan korlátozott a város központjában és a Főiskolát körülvevő utakon. Ár: 3 font

New_College

Anglia Lacock Abbey

Film: Harry Potter és a bölcsek köve, valamint a titkok kamrája: 

Az apátság Piton professzor bájitalok órájának helyszínéül szolgál.  A Lacock-apátságot eredetileg Lady Ela, Salisbury grófnő építette III. Henrik uralkodása alatt. A jövedelmező termőföldön termelt gyapjúból származó jövedelmének köszönhetően a középkorban jól virágzott. 

Megközelítés vonattal: A legközelebbi vasútállomás, a Melksham, kevesebb mint 2 óra távolságra van London Paddingtontól, de Swindonban kell átszállni. 

Megközelítés autóval: A londontól mindössze 100 mérföldre található apátság könnyen megközelíthető az M4-es autópályán és 2 órás autóútra. 

Fizetett parkoló áll rendelkezésre a helyszínen, és a látogatók számára ingyenes. 

Árak: Egynapos túra Lacock-ban, ideértve az oda-vissza buszos utazást, valamint Salisbury és Bath látogatását 54 font felnőtteknek és 44 font gyermekeknek.

Lacock_Abbey

Anglia Virginia Water

Film: Harry Potter és az azkabani fogoly és a tűz serlege

A Virginia vizet a Roxfort tavának ábrázolására használták, ahol Harry a Hippogriffen lovagolt az azkabani fogolyban, és ahol Hermione üzeneteket adott át Harrynek és Ronnak a Tűz serlege részben.  A tavat a második világháború alatt lecsapolták, mivel félő volt, hogy nyilvánvaló alakja el fogja árulni Windsor helyét. 

Megközelítés vonattal: A Virginia Water vasútállomás a fővonalon áll Waterloo felé, és áthalad Staines, Richmond és Clapham Junction között. 

Megközelítés autóval: A Virginia Water falu rövid távolságra van a Heathrow repülőtértől, az M3-as és az M4-es autópályáktól, így maximálisan elérhető. 

Ár: Ingyenes

Virginia_Water

Anglia Goathland Train Station

Film: Harry Potter és a bölcsek köve

Az állomás Roxfort állomásaként működik, amely a Roxfort fő állomása. Goathland falu volt a brit szappanopera Szívdobbanás fő helyszíne. 

Megközelítés vonattal: Whitby (16 font oda-vissza) és Pickering (20 font oda-vissza) vonatok rendszeres járatokat kínálnak Goathland állomására. 

Megközelítés autóval: A Goathland vasútállomás kevesebb mint 2 óra távolságra van Newcastle-tól az A179-es úton. A Middlesbrough-on keresztül kell haladnia és fel kell szállnia az A171-es autópályára, hogy megérkezzen a North York Moors Nemzeti Parkba, ahol a híres állomás található. 

Ár: Ingyenes

Goathland_Train_Station

Anglia Ashridge Wood

Film: Harry Potter és a tűz serlege: 

Az erdő, ahol a kviddics világkupát rendezik. Az Ashridge Wood 34 virágos növény- és fafajta azonosított fajtájáról híres, így az erdő kellemes hely a sétákhoz. 

Megközelítés vonattal: Ashridge Wood félúton található a Newbury állomás és a Didcot állomás között, könnyen megközelíthető az A34-es autópályán és 15 perces autóútra. A taxik mindkét állomáson rendelkezésre állnak, és nem kerülnek többe, mint 20 fontba. 

Megközelítés autóval: Ashridge Wood mindössze 21 mérföldre van Oxfordtól és körülbelül 40 perc autózással az A34-es autópályán. 

Ár: Ingyenes 

Ashridge_Woord

Anglia Seven Sisters Country Park

Film: Harry Potter és a tűz serlege: 

A Hét nővér sziklákat látványos felvételekhez használták, ahol Harry Potter felfelé sétál a dombra, és megtalálja a csizmát, amely a kviddics világkupára szállítja. A hét nővér, a park nevét adó szikla teljes egészében a La Manche-csatorna köveiből készült. A filmekben gyakran használják a doveri fehér sziklák ikonként, mivel viszonylag mentesek a modern építészetről. Több film forgatási helyszíne is volt már 

Megközelítés vonattal: Rendszeres vasúti járatok indulnak Londonból Brightonba, Seafordba és Eastbourne-be. 

Megközelítés autóval: A Seven Sisters Country Park Exceat területén található, mindössze 10 percre Seafordtól. A parkoló naponta 3,50 fontba kerül. 

Ár: Ingyenes

Seven_Sister_Country_Park

Anglia Hardwick Hall

Film: Harry Potter és a halál ereklyéi 

Hardwick Hall a Malfoy-kúria, a Halál-falók fő búvóhelyének fő területe. A Hardwick Hall korszakának egyik első épülete, reneszánsz stílusban épült, és eredetileg a tulajdonos pénzügyi vagyonának bemutatására épült. A Hardwick Hall tulajdonjogát 1959-ben adták át a National Trust-nak. 

Megközelítés vonattal: A legközelebbi vasútállomás Chesterfield. Innen taxi vehet fel, vagy eljuthat a Pronto buszra a Chesterfield autóbusz-állomásról. 

Megközelítés autóval: A Hardwick Hall Chesterfieldtől 8 mérföldre délkeletre található az A6175-ös autópályán. 600 férőhelyes parkoló áll rendelkezésre. 

Árak: Felnőtt 12,60 font, Gyermekek 6,30 font

Hardwick_Hall

Anglia Gloucester Cathedral

Film: Harry Potter és a bölcsek köve, a Titkok Kamrája és a Félvér Herceg 

A székesegyház kolostorai a Roxfort belső terének különféle helyszínei. Az 1350-re visszanyúló üvegablakok a sportágak, például a golf és a középkori futball legkorábbi bizonyítékát mutatják be. A gloucesteri székesegyház története azonban még ennél is régebbi időkre nyúlik vissza, eredete 678 vagy 679 körül van. 

Megközelítés vonattal: A gloucesteri állomás a legközelebbi vasútállomás. Csak 10 perc sétára van az állomástól a székesegyházig. 

Megközelítés autóval: Gloucester könnyen megközelíthető Birminghamből az M5-ös autópályán keresztül, és egy órás autóútra van. A gloucesteri Westgate parkoló nyitva áll a látogatók előtt, és csak egy rövid sétára található a katedrálistól. 

Ár: Ingyenes

Gloucester_Cathedral

Ne hadjuk ki a Skóciai varázsvilág helyszíneket sem:

Skócia Loch Etive

Film: Harry Potter és a halál ereklyéi 1. rész 

A tó Harry Hermione és Ron táborozó útjának helyszínéül szolgált. A jelenetet a tó legészakibb részén forgatták.  A Loch Etive egy 30 km-es tengeri tó a skót Argyllban és Bute-ban. Úgy gondolják, hogy az Etive név a tóhoz kapcsolódó gael istennő „kis csúnyáját” jelenti. 

Megközelítés vonattal: Taynuilt legközelebbi város. A Glasgow Queen Street állomásról induljon az első Scotrail vonattal (Oban) Taynuiltig (2 óra 36 perc). 

Megközelítés autóval: Taynuilt 46 mérföldre található Fort William-től délre az A82-es autópályán, és 87 mérföldre Glasgow-tól északra az A82-es autópálya. 

Ár: Ingyenes

Loch_Etive

Skócia Glen Coe (Clachaig Gully and Torren Lochan, Glencoe)

Film: Harry Potter és az azkabani fogoly, a tűz serlege, a Főnix rendje és a halál ereklyéi 2. rész Glen Coe-t több Harry Potter-jelenethez használták. Itt található Hagrid’s Hut, a Roxfort bejáratához vezető híd, és néhány jelenetet a közeli tónál is forgattak. 

A skót történelemben Glen Coe-t “a könnyek csillogásaként” ismerik. A Harry Potter más forgatási helyszíneihez hasonlóan Glen Coe-t is használják a számos nagy jelentőségű filmben, többek között a Monty Python Gyalog galoppjában és a James Bond Skyfall filmekben. Megközelítés vonattal: Fort William a legközelebbi vasútállomás, amely napi vonat járatokat üzemeltet Glasgow és Fort William között. 

Megközelítés autóval: haladjon az A82-es Glasgow-on a Fort William főútig. Glencoe falu Glasgow város központjától északnyugatra 90 mérföldre található. 

Ár: Ingyenes

Glen_Coe

Skócia Glenfinnan (Glenfinnan Viaduct, Lochaber)

Film: Harry Potter és a Titkok Kamrája, Azkaban foglya és a Tűz serlege

A Glenfinnan viadukt a „híd a Roxfortba”, ahol a Roxfort Expressz is jár. A híd 380 méter hosszú és 31 méter magas. Építése 1898-ban befejeződött és 18 904 fontba került. 

Megközelítés vonattal: Az Enfinnan a legközelebbi vasútállomás, amely napi vonat járatokat üzemeltet Fort William és Glenfinnan között. Ez a járat átvisz a Glenfinnan viadukon, mielőtt leszállna a Glenfinnan-nél. 

Megközelítés autóval: A Glenfinnan viadukt az A830-as úton Fort Williamtől 17 mérföldre nyugatra található. 

Árak: Felnőttek 8,80 font, Gyerekek (15 év alatt) 4,40 font 

További információ: www.scotrail.co.uk/tickets

Glenfinnan

Skócia Loch Eilit (Eilean na Moine and Loch Eilt, Lochaber)

Film: Harry Potter és a Titkok Kamrája, az azkabani fogoly, a tűz serlege, a halál ereklyéinek 2.

Loch Eilt használták a Roxfort terepének külső felvételeihez és Dumbledore sírjának szigethelyeként. A tó 5 km hosszú és 750 méter széles. Amellett, hogy a Harry Potter fő forgatási helyszíne volt, Loch Eilet helyszíneként szerepelt az 1980-as évek Helyi hős című filmben. 

Megközelítés vonattal: A Lochailort a legközelebbi vasútállomás, 5 órás közvetlen vonatútra van a Glasgow Queen Street-től és 49 perc vonattal Fort-William-től. 

Megközelítés autóval: A Loch Eilt 134 mérföldre van Glasgowtól északnyugatra, és az A82-es autópályán keresztül érhető el. 

Ár: Ingyenes

2E68968100000578-3316898-image-a-23_1447418928736

Skócia Vonatozás Corrour Rannoch állomások között

Film: Harry Potter és a félvér herceg 

A Roxfort Express felvételei alatt egy kunyhót láthatsz, amely körülbelül 1 mérföldre van a Corrour állomástól Rannoch irányába. A Corrour vendégház a West Highland vonal legmagasabb pontja. 17 mérföldre van a legközelebbi közúttól, és csak vonattal vagy gyalog érhető el. 

Megközelítés vonattal: A Corrour vasútállomás 3 órás közvetlen vonatútra van a Glasgow Queen Street-től és 51 perc vonattal Fort-William-től. 

Megközelítés autóval: A Corrour Glasgow-tól északra 150 mérföldre van, és az A9-es úton érhető el. A vendégház autóval nem megközelíthető, így gyalog kell továbbhaladnia. 

Ár: Ingyenes

Train_Line_Between_Corrour_

Skócia Loch Arkaig, Lochaber

Film: Harry Potter és a halál ereklyéi 2. rész 

A sárkányos repülés külső felvételeit forgatták Harry Potter számára Loch Arkaigban. 1746-ban állítólag a jakobita kincseket rejtették itt. A Loch Arkaig nagyjából 12 mérföld hosszú és 140 méteres tengerszint feletti magasságban van, tehát akár még igaz is lehet a legenda.

Megközelítés vonattal: Fort William a legközelebbi vasútállomás, amely napi vonat járatokat üzemeltet Glasgow és Fort William között. 

Megközelítés autóval: a legközelebbi város Fort William. Fort William 2,5 órás autóútra található Glasgow-tól északra és 1 órás autóútra Inverness-től délre az A82-es autópályán. 

Ár: Ingyenes

2E6945BC00000578-3316898-image-a-45_1447422997769

Skócia Lochaber Rural Complex

Film: Harry Potter és az azkabani fogoly

A produkciós stáb 2013 márciusától júliusig bérelt egy vidéki komplexumot. Az időjárás ekkor borzalmas volt, ami arra kényszerítette a produkciós stábot, hogy a Harry Potter és az Azkabani fogoly részt a komplexum belsejében forgassák, amelyet irodahelyiségként is használtak. Meglátogathatja a közeli Inverlochy-kastélyt. Bár most rom, ez a skót történelem egyik legfontosabb kastélya volt, és két nagy történelmi esemény hátterét képezte, az Inverlochy első és második csatáját. 

Megközelítés vonattal: Fort William a legközelebbi vasútállomás, amely napi vonat járatokat üzemeltet Glasgow és Fort William között. 

Megközelítés autóval: Az épület 6 km-re északkeletre található Fort Williamtől, és az A82-es autópályáról érhető el. 

Ár: Ingyenes

Lochaber_Rural_Complex

Skócia The Jacobite Gőzmozdony

Film: Minden részben

A Roxfort expressz az összes Harry Potter-filmben szerepel. A Jacobite gőzvasút megáll Mallaigig, Glenfinnan faluban. Glenfinnan túl van Lochailort, Arisaig, Morar és Mallaig gyönyörű falvai. A szolgáltatás május elejétől október végéig tart. 10:15-kor és 14:30-kor indul. 

Megközelítés vonattal: Célszerű megérkezni Fort Williambe egy nappal a jakobita utazás előtt. A vonatok naponta közlekednek Glasgow-ból Fort Williamig. 

Megközelítés autóval: Fort William 2,5 órás autóútra található Glasgow-tól északra és 1 órás autóútra Inverness-től délre az A82-es autópályán. 

Ár: Skye-sziget túra és Jacobite gőzvonat – egy 3 napos túra 329 fontba kerül

unnamed

Ha van olyan a Harry Potter filmekben megjelenő varázsvilág helyszín, ami kimaradt a felsorolásból, kérjük jelezd nekünk.

Ha már idáig elolvastad, akkor arra gondolunk merészen, hogy tetszenek a cikkek, és ha nem szeretnél ezekről lemaradni, akkor iratkozz fel a Hírlevelünkre, lévén a közösségi oldalakon vagy eljut Hozzád az irás vagy nem, ám itt az oldal alján is megtehetsz, vagy itt: https://vilagcsavargo.eu/kapcsolat/, és értesítést kaphatsz minden megjelenő írásról és semmi másrol

Ha hallgatni szeretnél érdekes történeteket, útleírásokat, egyfajta Hangos-lapot kapni vagy küldeni, akkor katt ide: https://vilagcsavargo.eu/hangos-lap/ és válassz helyszint, és már hallgathatod is az általad kedvelt fórumról.

Ha van kedved akkor “dobj egy like”-ot a facebook oldalunkra is,és hogy ne is kelljen keresgetni, ez szintén itt van az oldal alján 😀

Jó utat mindenkinek 😀