Skandináv kerékpártúra, 76. nap. Norvégia, Bodø.

Home » Skandináv kerékpártúra, 76. nap. Norvégia, Bodø.

 518 ember olvasta mar el ezt az írást

Skandináv kerékpártúra, 76. nap. Norvégia, Bodø. 2011. július 23.

Július 23. szombat, a 76.napom

Na, az ilyen napokat útálom. Eseménytelen, unalmas és üres. Na és az eső! Az rontja el az egészet. Hajnalban sikerült 3 óráig elszöszmötölgetnem, próbáltam felrakni a képeket, de annyira lassú volt az ingyen jött meglepetés wifi, hogy ráuntam, és kikapcsoltam. Reggel úgy szakaszosan fel-felriadva sikerült majd 11-ig aludnom. Mindig hallottam, hogy veri az eső a sátor oldalát, és így nem is erőltettem nagyon a teljes észheztérést.

Mikor összeszedtem magam, akkor sem lehetett sok mindent csinálni, talán az úton először még a kávéfőzés is elmaradt. Na meg a reggeli is! Próbáltam olvasni, de egy óra múlva ahhoz sem volt már kedvem. A hét végére be kellett vásárolni, így a legkacifántosabb gumiember figurákat bemutatva a sátorban átöltöztem, és felvettem az esőszerelést meg a csizmát. Na, most már eshetsz!

Nekiindultam, és akkor vettem észre, hogy pont szemben sátoroztam le a rendőrséggel. Na, akkor még biztonságban is vagyok, hiszen itt is szolgálnak és védenek. Mindenesetre, míg ott voltam, a kutya nem szólt hozzám, amire pedig a tegnap Oslóban történtek után feltétlen számítottam. Meglepő volt, hogy sem a városban, sem a rendőrség környékén semmiféle extra mozgolódás nem volt, pedig mint az újságok címlapjáról kilestem, elég nagy kaliberű dolog történt a fővárosban, talán még a tegnap este gondoltaknál is nagyobb, és tragikusabb kimenetellel.

Skandi 1761

Találtam a főutcán egy Rema-t, bevásároltam, pár napi csokikrém, virsli, babkonzerv, málnadzsem, kenyér. Ha véletlenül egy darabon nincs bolt, 3-4 napig elvagyok megint. Közben elállt, az esőszerelésben elkezdtem dunsztolódni, amúgy viszont igen hideg és erős szél fújt, még nagyon sétálni sem volt kedvem. Megnéztem a Katedrálist, a belváros egy egységet képező nagy bevásárló-központját, ahol kissé megkésve, de a reggeli tisztálkodást is megejtettem. Azt el kell ismerni, hogy a kb. 35 ezres városnak olyan ízléses, világvárosi üzletközpontja van, szoborparkkal, gondozott, zöld kis arborétumokkal, hogy bármelyik nagyváros bevállalhatná.

Skandi 1762
Skandi 1763

Elég komoly idegenforgalma lehet Bodø-nek, hiszen nagy, és ötcsillagos szállodája van a sok kisebb mellett, és láthatóan még sokan élnek más módon is a turizmusból. Igaz, hogy ez Norvégia vasúthálózatának északi végállomása, hisz Narviknak csak a svéd Kiruna felé van kapcsolata. Nagy a hajóforgalom is, és általában ez az ugródeszka Lofoten felé is. Van repülőtere, sőt a NATO-nak is itt van egy hatalmas légi bázisa a közelben.

Skandi 1764

Visszasétáltam, megebédeltem, majd álomba olvastam magam. Öt után, mikor felébredtem, felnéztem a netre, és a Skypen megtaláltam a család egy részét. Sikerült felraknom a maradék képet is, így a napló teljesen frissítve van. Megnézek még egy filmet, majd ahogy ezt befejezem, szerintem alszom is. Jó lenne, ha holnapra már alakulna egy kicsit az idő.

Skandi 1766

76. éjszaka Norvégia Bodø, egy parkban.  67°17’11.41” 14°24’34.95”

75-76.