Eladó Olaszországi 1 eurós házak. “The 1€ project”

Home » Eladó Olaszországi 1 eurós házak. “The 1€ project”

Loading

“The 1€ project”

Ezt a VilágCsavargó írást picit messziről indítom, de becs’szóra, csak az első bekezdés lesz távoli. Leginkább időben távoli.

A hétköznapok elengedhetetlen része a lakhatás. Ez lehetőség, igény, és pénztárca szerint nagyon változatos lehet. Lehet a lakóhely többek közt magánház, tanya, panellakás, társasház, palota, lakóautó, hajó vagy egy egyszerű barlang is (mint ahogy én is ismerek valakit, aki egy óceánparti barlangban lakik Tenerifén). Éppen ezen fontossága miatt, a lakhatás megoldása és kifizetése a gazdaság egyik alappillére. És mivel ez ennyire fontos, ezért az egyik legnépszerűbb befektetési forma is, akár a saját célú vásárlás, akár a további kiadásra vásárolt ingatlan, hiszen HOSSZÚ távon az ingatlan értéke jellemzően emelkedik.

CincinnatiBuilderWantsToBuyMyHouse

Az egyik legismertebb magyar származású tőzsdespekuláns, André Kostolany anekdotái, írásai és a tőzsdén szerzett vagyona a spekulánsok halhatatlanjai közé emelte. Egyik legtöbbet idézet hasonlata a “Fifi-elv”. „Az árfolyamok viselkedése a kutyát sétáltató emberhez hasonlít. A kutya össze-vissza rohangál gazdája körül séta közben. Néha előre szalad, néha pedig lemarad. De alapvetően követi gazdáját. (…). Az árfolyamok néha meglódulnak, máskor pedig zuhannak, de alapvetően a cég valódi teljesítménye körül mozognak.” És ez az elv jellemző az ingatlan piacra is… Emlékszünk még arra, amikor a szüleink mennyire örültek, amikor megvették a panellakást az akkori új lakótelepen 80.000 forintért? Én például amikor elkezdtem elöszőr panel lakásra gyűjteni, akkor már 1,5 millió körül mozogtak az árak. Mire összejött a 1,5 millió, addigra már 6 millió volt, aztán 10. Napjainkban pedig hely, méret és állapot fényében vidáman 20 millió forint (igen, azért az inflációt is illik számolni). Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor hosszabb távon is csökken az érték. Ennek az egyik véglete, amikor már akár 1 euróért is vehetsz ingatlant, mert rátalálsz az 1€ project nevű olasz “találmányra”.

download

Persze ilyenkor már kellenek a kompromisszumok. Például nem Magyarországon, hanem külföldön vásárolsz. De azért ennek az egzotikuma mellett azért van kockázata is. Hiszen gondoljunk csak az egykor kimondottan népszerű és gyönyörű afrikai, és az egyik legszebb óceánparttal rendelkező országra: Szomáliára. Ugye ha régebben ott vásároltál mondjuk nyaraló ingatlant, annak az utóbbi 30 évben csúnyán lement az ára.  Na de ne Olaszországban azért most más a helyzet. Álmodtál arról, hogy otthonod lesz egy csinos olasz faluban? Igen? Akkor itt a Te időd! Jelenleg sok településen fut az az ingatlan értékesítési program, a 1€ project, aminek az a lényege, hogy 1 euróért kapsz házat. Mondjuk azért van van még egy-két “kisbetűs rész”. Na de akkor is… 1 euróért? Még ha költeni is kell rendesen a felújításra.

old-houses-scalea-pixa-calabria-text-1-euro

Olaszországban az utóbbi években szaporodtak el az ilyen akciók, amikor az ilyen-olyan okok miatt elnéptelenedett falvak, városok ingatlanát dobja be a piacra a helyi városvezetés, a 1€ project keretén belül, és gyakorlatilag ingyen adják (1 euró) az ingatlanokat. Volt már ilyen akció a “szárazföldön” de Szardiniában és most éppen Sziciliában. Ezzel “több legyet is ütnek egy csapással”, hiszen az adásvételi szerződésekben azért vannak ám feltételek is. Például, hogy adott időn belül lakhatóvá kell tenni, a jellemzően azért elég lelakott, olykor tető nélküli és kidőlt falú ingatlanokat.

Ám ugyanakkor az elnéptelenedett faluba, városba lassan visszatérnek az emberek, akik fellendíti a helyi építőipart, hiszen van munka bőven a házakkal, és hát enni is kell, ezért boltok, éttermek is nyílnak, illetve a környék mezőgazdaságának is jót tesz az extra lakossák. Ezenfelül azt is várják, hogy a turisztika is lassan visszatér az adott helyre.

Az ezekre az ingatlanokat összegyűjtő oldal térképe mutatja, hogy merre vannak, és voltak ilyen 1 eurós ingatlanok Olaszországban.

Mint látjuk nem kevés.

Ez a videó egy angol nyelvű riport műsor amit a businessinsider készített az új tulajdonosokkal, akik elmondják, hogy miért döntöttek ilyen ingatlan vásárlás mellet. 

Ha nem beszélsz angolul, akkor itt a riport párbeszédének leírása (ezt ha megnyitod, akkor egy forditó program segitségével már is el tudod olvasni, akármilyen nyelven).

De itt van a mediterrán Szardínia szigetén, Barbagia hegyvidéki régiójában fekvő Ollolai, ahol szintén elhagyott otthonok százait adja el a helyi városvezetés, a 1€ project keretein belül. Természetesen nem ez az első olasz város, amely megpróbálja a trükköt, de úgy tűnik, hogy ez az első, amely beváltja az ígéretet. Megkapni mindazt a szépséget és történelmet is, amely az emberek vonzásához szükséges.Az ingatlan vásárlás azonban nem kevés munkával jár. A 200 kőből épített, megragadható lakás, ház rossz állapotban van, és a vásárlóknak három éven belül fel kell vállalniuk a felújítást – ami körülbelül 25 000 euróba kerül. Az eladás mögött egy szellemvárossá válás veszélyének kitett közösség megfiatalításának terve áll. Az elmúlt fél évszázadban Ollolai lakossága 2250-ről 1300-ra csökkent, évente csak néhány csecsemő született. “Őskori eredettel büszkélkedhetünk” – mondja Efisio Arbau, Ollolai polgármestere. „Keresztes hadjáratom az, hogy megmentsem egyedi hagyományainkat a feledésbe merüléstől. „A múltunk iránti büszkeség az erősségünk. Mindig kemény emberek voltunk, és nem engedjük, hogy városunk eltűnjön. ” A Barbagia egykori fővárosa, Ollolai továbbra is Szardínia legérintetlenebb helye. A nyüzsgő sikátorok és falfestményekkel borított piazzák útvesztője már elcsendesedett, mivel a fiatalabb lakókat nagyobb városokba csábították. Az idősebb családtagok is elhagyták a falut, sok kőlakás évtizedek óta romokban hever, pókhálók borítják. Csak néhány hagyományos életmódot folytató helyi maradt. A helyi pásztorok továbbra is készítik a kiváló prémium juhsajtot, a Casu Fiore Sardo-t, amelyről a terület ismert, miközben a kézművesek még mindig finom kosarakat szőnek. Arbau a város küzdelmeit a régi idők csatáihoz hasonlítja, abból a korszakból, amikor a környező barlangokat szeparatisták és banditák használták elrablásaik elraktározására. “Volt egyszer egy tüzes királyunk, Dux Ospitone, aki az összes pogány törzset egyesítette egy bajnokságban” – teszi hozzá. „Pogány őseink soha nem engedtek az ókori római hódítóknak, akik minket„ barbároknak ”tituláltak. A város polgármestere, 200 otthont dobott piacra mindössze az 1€ project által. Arbau szerint több mint 100 vásárlási kérelmet kapott a világ minden tájáról, beleértve Oroszországot és Ausztráliát is.

A helyi különlegességek közé tartozik a pane carasau amely lapos, ropogós, vízbe áztatott carasau kenyér rétegéből készül, paradicsomszósz, buggyantott tojás és reszelt Fiore Sardo juhsajt. Van még su pistiddu, kávéból, dióból, mandulából, búzadara, mogyoró, mazsola és sapa szőlő szirupból készült őszi torta. Helyi csemege porceddu (pörkölt kismalac), máglyán sütik, hatalmas függőleges nyársra nyársalják és burgonyával, borral, sonkával, sajttal és néhány más finomsággal tálalják.

1498053847_2faaf93005a092ba08b1de646eb1b0541bdf76d8-1498053690

A CNN írása szerint, a  szicíliai Salemi festői városa a legújabb, amely romok tulajdonjogot kínálja, kevesebb, mint egy eszpresszó kávé áráért (ugye a 1€ project). A következő hónapban néhány tucat omladozó lakás kerül aukcióra, amelynek kikiáltási ára 1 euró, vagy alig több mint egy dollár. A város polgármestere, Domenico Venuti reméli, hogy a rendszer új életet lehel Salemibe, amelynek lakossága jelentősen csökkent, amikor legalább 4000 lakos elmenekült a szicíliai Belice-völgyet megrázó 1968-as szörnyű földrengés után. “Minden épület a városi tanácsé, amely felgyorsítja az eladást és csökkenti a bürokráciát” – mondja Venuti a CNN Travelnek. “A rendszer indítása előtt először vissza kellett állítanunk Salemi régi részeit, ahol a házak találhatók, korszerűsítve az infrastruktúrát és a szolgáltatásokat az utaktól az elektromos hálózatokig és a szennyvízcsövekig.” Most a város készen áll a következő lépésre. “

salemi

Bár úgy tűnhet, hogy Salemi meglehetősen késésben van az 1€ project buliban, bár az itteni tisztviselők az elsők között javasolták a romos otthonok eladását semmiért, azzal a feltétellel, hogy a vásárlók felújítják az ingatlanokat. Hasonló programokat indítottak számos olasz falucskában, például a Cinquefrondi közösségben Calabria déli régiójában és Mussomeliben, szintén Szicíliában. A tisztviselők azonban különféle bürokratikus problémák miatt nem tudták akkor aláírni a Salemi-projektet, és szükségesnek tartották, hogy a város először külső átalakítást kapjon. “Ez hosszú folyamat volt” – magyarázza Venuti. “Nemcsak alapos karbantartási munkákat hajtottunk végre a kockázatos omladozó területek biztosítása érdekében, hanem sok ingatlant is lakossági használatra kellett helyreállítanunk.” Egy ideje készen állunk, de várni akartunk, és megnézzük, hogyan alakult a Covid-19 vészhelyzet “Olaszországot a Covid-19 viszonylag korán különösen sújtotta, bár Szicília eddig az európai nemzet egyik legkevésbé sújtott régiója volt. Míg Venuti elismeri, hogy a vírus továbbra is aggasztja a város lakosait, amelyről jelenleg körülbelül 30 számolt be úgy véli, hogy most van itt a megfelelő alkalom a rendszer előrehaladására, hangsúlyozva, hogy az esetek száma napról napra csökken. A kiválasztott házak aukcióra kerülnek 1 eurós kikiáltási árral. Az 1600-as évekre visszanyúló házak a történelmi központ szívében fekszenek, az ősi város falakkal körülvéve. Noha egyesek jelentős javításra szorulhatnak a földrengés által okozott károk miatt, sokuk meglehetősen jó állapotban van, minimális munkára van szükség. Legalább 85 négyzetméteres területet a közeli barlangokból kivont sárgás-rózsaszínű szilárd homokkővel készítettek. Mindegyiknek nagyon hasonló tulajdonságai vannak, például több emelet és vastag falak, míg néhányuk panorámás erkéllyel rendelkezik, de a Belvedere utcán találhatók vitathatatlanul a legvonzóbbak, mivel egy gazdag zöld völgyre néznek. Bár többször át van alakítva az évszázadok során a két-három emeleten átnyúló otthonok egykor a város vidéki életének “mikrokozmoszai” voltak. Első felépítésekor a családok a felső emeleten aludtak, míg állataikat istállókban tartották a földszinten . Venuti szerint a potenciális vásárlóknak nem kell meglátogatniuk Salemi-t, hogy megvizsgálják az otthonokat, mielőtt ajánlatot tennének, de egy részletes újraépítési tervet kell küldeni, hogy bizonyítsák a projekt iránti elkötelezettségüket. Az érdeklődők megtekinthetik a rendelkezésre álló ingatlanok fényképeit, a tartózkodási helyüket meghatározó térképeket, és letölthetik a pályázati űrlapokat a városi tanács intézményi honlapján, amint a projekt életbe lép. A felújítási projekteket a városi hatások alapján is értékelni fogják. Azok, akik az ingatlanok egyikét akarják átalakítani panzióvá vagy más típusú gazdasági tevékenységet folytató gazdasági egységgé, extra pontokat és adójóváírást kapnak. Egyetlen vevő több házat is megvásárolhat, de minden vevőnek 3000 euró letéti garanciát kell fizetnie, melyet vissza kell fizetni, ha az újjáépítés három éven belül elkészül. Venuti szerint még legalább 100 olyan lakás van a városban, amelyet potenciálisan el lehet adni. Mivel  sok az egykori raktárak, istállók vagy üzletek, ezért a forgalomba hozatalt megelőzően azokat lakossági használatra kell átalakítani. Saleminek egyedülálló csillogása van a templomok, kastély, palazzók és otthonok homlokzatát díszítő campanedda-kő aranyszínű árnyalatának köszönhetően, ami ragyogtatja őket a napfényben. Trapani repülőtere és a trópusi-szerű Egadi-szigetek indulási kikötője közelében található, ideális helyen található Szicília vad területeinek és lenyűgöző strandjainak felfedezéséhez. A legelő állományok mezejével körülvett Salemi a Roses hegy lábánál fekszik, és két érintetlen folyó veszi körül, amelyek hozzájárulnak friss, oxigénben gazdag levegőjéhez. Míg a szicíliai nyarak köztudottan forróak, a város 450 méteres tengerszint feletti magasságban található, amely frissítő, hűvös szellőt hoz létre. A látogatók különféle festői “archeo-trekking” útvonalakat tehetnek meg a vidéken, erőd romokkal és az út mentén tarkított nekropolissal. A lélegzetelállító tengeri homok és a szabadtéri tonhal gyár miatt népszerű Scopello természeti rezervátum mindössze 20 perces autóútra, míg Selinunte és Segesta arany színű templomai csak egy kőhajításnyira vannak. Egy ősi település helyén alapították a várost, majd később a saracenek hódították meg, neve vélhetően az arab “Salam” szóból származik, amely fordításban “egészséges és biztonságos” – vagy “Salem”, ami “békés” -t jelent.

salemi-vedere

Évente jazz fesztivált rendeznek Tony Scott amerikai zenész emlékére, aki Salemiben van eltemetve – Scott szülei egyaránt szicíliai volt. A különös “kis Oktoberfest” rendezvényre, ahol a fiatal sörkészítők helyi gabonafélékből készült söröket ízelítenek, általában októberben kerül sor. Szent József napján, Olaszországban apák napján kulináris ünnepet tartanak, amelynek során egy hét alatt 101 ínyenc ételt készítenek Jézus örökbefogadó apjának tiszteletére. Az esemény egy étkezési zarándoklat, amely a város kerületeiben jár be, ahol babérokkal borított, művészi kenyér szobrokkal és egyéb finomságokkal díszített étel oltárokat állítanak fel, míg a templom oltárokat tészta remekművek díszítik. Három hátrányos helyzetű családból származó gyermeket hívnak meg a templomba, hogy üljenek egy banketten, és kényeztessék magukat egy ínyenc tányér sorozatban. A bankett “spirituális étlapján” helyi, szezonális termékekből készült ételeket, például polipette húsgombócot édesköményt és brokkolit, valamint omlettet fűszernövényekkel, a Vastedda juhsajt mellett készítenek. Nagyon sok lenyűgöző kenyérkészítő előadás is látható. Ez a hagyomány a pogány időkre nyúlik vissza, amikor szüreti ünnepségeket, szicíliai stílusú hálaadó partikat rendeztek Ceres, a bőség istennőjének tiszteletére és az éves gabona ciklus lezárására. Találsz kekszből és kenyérből álló élő bölcsődéket, amelyek a szent családot jelképezik. A Jézus-csecsemő egy kerek alakú bagel, a Madonna pedig a tenyér alakú cipó. Egy másik kiemelkedő városi ünnep a Busiate Festival , ahol a résztvevőket kézi készítésű tészta pároló tányérokkal kedveskedik a durumbúza kötőtű körüli sodrásával, hosszúkás spirálforma létrehozása céljából. Ha többet szeretnél megtudni a Salemi-ban elárverezendő házakról, akkor azt itt is megteheted: https://www.salemi.gov.it/comune.html

Nem tudom, Ti hogy látjátok, de én egész kedvet kaptam egy ilyen kalandhoz, miközben ezeket a sorokat írom, hiszen lássuk be: Nagyon más a hangulat és főleg a stílus egy mediterrán kis sziget piciny, de hagyományokkal teletűzdelt hétköznapu olasz faluban, mint akármelyik európai nagyvárosában. Főleg ha ezt az ingatlant valóban meg tudod úgy venni, hogy ehhez elég visszatolni egy bevásárlókocsit valamelyik bevásárlóközpontban, és a kivett 1 euróból már meg is van a ház ára.

images

Ha tetszenek a cikkek, és nem szeretnél ezekről lemaradni, akkor iratkozz fel a Hírlevelünkre, amit itt az oldal alján is megtehetsz, vagy itt: https://vilagcsavargo.eu/kapcsolat/, és értesítést kaphatsz minden megjelenő írásról.

Ha hallgatni szeretnél érdekes történeteket, útleírásokat, egyfajta Hangos-lapot kapni vagy küldeni, akkor katt ide: https://vilagcsavargo.eu/hangos-lap/ és válassz helyszint, és már hallgathatod is az általad kedvelt fórumról.

Ha van kedved akkor “dobj egy like”-ot a facebook oldalunkra is,és hogy ne is kelljen keresgetni, ez szintén itt van az oldal alján 😀

Jó utat mindenkinek 😀